Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Fujifilm XF 8mm f3.5 R WR

Få med deg alt

Den kompakte vidvinkelen gir deg bildene du har drømt om.

Skrevet av / 23.07.23 - 10:00
Fujifilm XF 8mm f3.5 R WR
Lasse Svendsen

Når du trenger en bredere bildevinkel, er løsningen å kjøpe et dedikert vidvinkelobjektiv. Da får du med deg enda mer på bildene enn med normalzoomen, ja de fleste objektiver faktisk, men det er et par fallgruver man skal være klar over på forhånd.

De fleste som er vant til å tenke på en vidvinkel som en 24 eller 28mm brennvidde, blir ganske overrasket når de ser hvor mye bredere bildevinkelen på en 20mm er i praksis.

Tenk da hvor mye bredere den blir med en 12mm. For det er hva brennvidden til Fujifilms nye vidvinkel tilsvarer, om man sammenligner med 35mm filmformat. Den gir deg 112 graders horisontal bildevinkel. Til sammenligning har en 20mm 94 graders bildevinkel.

XF 8mm på et Fujifilm X-S20. Foto: Lasse Svendsen

Den nye XF 8mm f3.5 R WR, er Fujifilms bredeste vidvinkel med fast brennvidde. Alternativet er enten en XF 14mm f2.8, eller vidvinkelzoomen XF 10-24 f4. Det finnes en XF 8-16mm f2.8 også, men den er svinedyr, stor og tung.

Det kompakte og 215 gram lette objektivet, er bare 5,3 cm langt, og er utstyrt med både fokusring, blenderring med lås, og det er værtettet. Dermed er det et hendig objektiv for naturfotografer som for eksempel fotograferer landskap, men også for arkitektur og video. Den brede bildevinkelen gjør at man får med enormt mye, men det byr også på noen utfordringer.

Foto: Lasse Svendsen


Optisk ytelse

En av dem er linjefortegning, som er vanlig på ultra vidvinkelobjektiver. Vignettering og ujevn skarphet er ikke uvanlig, spesielt på største blenderåpning. Så er det naturligvis perspektivet, som er så bredt at det byr på utfordringer med motivfortegning. Spesielt når man kommer veldig nært motivet. For det kan man, nærgrense på 18 cm er veldig nært for en vidvinkel. På den andre siden, åpner det for bilder man ikke får til å ta med en 24-70mm. 

Jeg har ikke prøvd objektivet til astrofotografering, men til landskap og naturfotografering er det en drøm å bruke. De ni avrundede blenderlamellene gir behagelig bokeh-effekt (uskarpe områder), men selv med solblenderen på kan man får litt reflekser, men generelt sett er ikke objektivet veldig følsomt for strølys. 

Foto: Lasse Svendsen

Overraskende nok er objektivet svært godt korrigert for en 8mm. Det er puteformet linjefortegning her selvsagt, men mye mindre enn jeg fryktet, og lett å korrigere om man vil. Det er også litt vignettering på f3.5, som forsvinner ved f5.6, og skarpheten er jevnt over meget god. Den faller litt ytterst i hjørnene på største blenderåpning, men er forbausende høy over alle blendere, fra f5,6 spesielt.

DSCF0010 DSCF0006 DSCF0005
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Objektivet er ikke særlig utsatt for kromafeil, uansett blenderverdi, og det har marginal fokuspusting når man endrer fokus. Hvis man tar hensyn til den ekstreme bildevinkelen, kan objektivet fint brukes på video. Autofokusen er ikke like rask som på Fujifilms beste objektiver med lineær motor, men den er relativt stillegående og kjapp nok.

Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Fujifilm XF 8mm f3.5 er et oppsiktsvekkende godt konstruert objektiv, som vil gi Fuji-fotografer med behov for en ultravid vidvinkel, et kompakt, lett og fremfor alt rimeligere alternativ til XF 8-16mm f2.8. Objektivet er perfekt for landskap og arkitektur, fordi linjefortegningen ikke er for høy. Skarpheten er mer enn høy nok til å få med detaljskarpheten Fujis 40 Mp X-Trans bildebrikke kan gi.

Les også Fujifilm XF 16mm f1.4 R WR Her er et av de beste objektivene for Fujifilms kameraer i X-serien
Karakter
Fujifilm XF 8mm f3.5 R WR
Basic

Lyd & Bilde mener

Rimelig, kompakt og skarp vidvinkel med værtetting og ekstrem bildevinkel. Linjefortegning og vignettering på blender 3.5.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Scroll to Top