TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Fujifilm XF 18mm f1.4 R LM WR

Skarp og fortegningsfri

Den lyssterke vidvinkelen til Fujifilm, passer perfekt til landskap og arkitektur.

forfatter
Publisert 13.07.21 - 11:00
Karakter
Fujifilm XF 18mm f1.4 R LM WR
L&B mener
Solid, værtettet, lyssterk og sylskarp vidvinkel uten fortegning eller vignettering. Hva mer kan man forlange?
Fly-by-wire manuellfokus.
Spesifikasjoner

Type: Vidvinkel
Brennvidde: 18mm, tilsv. 27mm i 35-format
Blender: f1.4 – 16
Fatning: Fujifilm XF
Bildestabilisator: Nei
Nærgrense: 20 cm
Filterdiameter: 62 mm
Linseelementer: Totalt 15, ni grupper
Mål/vekt: Ø 69 mm, 76 mm, 370 gram
Annet. Solblender, værtetting
Web: fujifilm.no

Veil. pris 10.990Pr. 13.07.21 Produktside

Hvis man tenker å utvide med en vidvinkel til et Fujifilm systemkamera, er mulighetene mange. Bare fra Fuji selv, finnes det hele åtte objektiver mellom 21 og 35mm brennvidde, og da har jeg ikke tatt med zoomobjektivene med vidvinkelbrennvidde.

Det finnes også en 18mm f2 – tilsvarer 27mm på 35-format – men den blekner totalt mot den nye XF 18mm f1.4.

Den nye 18 millimeteren er nødvendigvis en del større enn den svært kompakte utgaven fra 2012, men her er det ikke bare lysstyrken som er råere. Objektivet er langt skarpere, helt ut i kantene, og er nær fortegningsfri med marginal vignettering.

Fujinon XF 18mm f1.4 R LM WR, heter det, og objektivet er værtettet, utstyrt med blenderring og solblender, og legger seg mellom XF 16/1.4 og XF 23/1.4.

Selv om det er en del større enn 18/2, er sju cm lengde stadig kompakt for en så lyssterk vidvinkel. Som med en brennvidde tilsvarende 35-formatets 27mm, gir en langt bredere bildevinkel enn en 35mm, men ikke like fortegning som man kan få på en lyssterk 24mm.

Dermed er den nye 18mm et veldig attraktivt objektiv til landskap, arkitektur og gatefoto, men også til astrofotografering og mye annet, hvor en bred bildevinkel kommer til sin rett.

Praktisk med blenderring, men den kan ikke stilles til lydløs.
Foto: Lasse Svendsen


Autofokus

Nyere Fuji-objektiver fokuserer langt raskere enn tidligere generasjoner. På et X-S10 var autofokusen lynkjapp og ganske lydløs. Videofotografer trenger ikke, men kan enkelt velge å fokusere manuelt om nødvendig. Autofokusen følger motivet med silkemyke fokusbevegelser under opptak. Men den elektronisk styrte fokusringen, kan oppleves som litt ufølsom, og trenger litt tilvenning.

Skarphet

Det er her man virkelig sperrer øynene opp. For de som kjenner den eldre 18mm utgaven, vil det komme som en åpenbaring å se bildene fra den nye 18mm f1.4. Skarpheten er i en annen liga, og objektivet er forbausende skarpt også i kantene, helt ned til f1.4. Det blir enda skarpere i det smale området mellom f2 og 2.8, men man behøver slett ikke å bekymre seg for bildekvaliteten, selv på full blenderåpning.

Skarpt ut i kantene, og ingen fortegning eller vignettering å snakke om, selv på blender 1.4.
Foto: Lasse Svendsen

Vignettering og kromatisk aberrasjon

Man forventer alltid litt vignettering og fortegning på en vidvinkel. Men her er et fint lite av det. Mye mindre faktisk, enn fra noen annen 27-28mm jeg har testet, og fortegningen selv når man fokuserer nært – nærgrensen er makrovennlige 20 cm – er minimal.

Det er gledelig nok ikke noe kromatisk aberrasjon man må fjerne i etterkant, men det er følsomt for strølys, så det anbefales å bruke solblenderen. Og være oppmerksom på vinkelen mot solen, for å unngå veldig synlig ghosting.

Relativt kompakt for en 18/1.4, men bruk solblenderen.
Foto: Lasse Svendsen

Bokeh

Med så høy lysstyrke som f1.4, er det alltid fristende å fotografere på full blenderåpning. Det fungerer aldeles utmerket, ikke bare fordi Fuji-objektivet er så skarpt, men også fordi den ettertraktede bokeh-effekten, skaper fine, myke og temmelig uniforme sirkler av uskarpe lys i bakgrunnen.

Konklusjon

Fujinon nye XF 18mm f1.4, er nok et nær perfekt objektiv fra Fujifilm. Hvilket er godt gjort, spesielt siden en vidvinkel med så god lysstyrke, sjelden kombinerer så høy, jevn skarphet, med nær fortegning- og vignetteringsfrie bilder. Værtettingen er velkommen spesielt hos landskapsfotografer, mens den lave vekten og den kjappe autofokusen gjør objektivet godt egnet til gatefoto, og reiser. Fuji-objektivet er mye bedre enn forgjengeren, og er blant Fujis beste vidvinkelobjektiver til X-kameraene.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Det råeste sportskameraet Fujifilm X-H2S er kameraet man skal ha når man trenger skarpe actionbilder.
Uforskammet lekker kamerablits Ikke la deg lure av 50-tallsdesignet.
Sony lanserer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon for Sony-kameraer.
Kompakt og lett 24 macro og 15-30mm zoom fra Canon Rimelig optikk for Canons speilløse fullformatkameraer.
Det lille øyet på himmelen DJIs minste kameradrone er så liten at den kan fly over alt – og fortsatt avansert nok til et profesjonelt resultat.
Capture One Mobile klar for iPad Nå kan du redigere som en proff på iPad-en.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend