: Fujifilm X70

Proffkamera i lommeformat

Fujifilm X70 er et fortreffelig kamera for de som liker det kompakt, raskt og skarpt.
Lyd & Bilde mener
Svært høy bildekvalitet og lynrask autofokus, i en lekker innpakning som er glede å bruke.
Kunne trenge en søker, 4K-video og bedre lysstyrke. 28mm brennvidde passer ikke alle.
Spesifikasjoner

Fujifilm X70

  • Type: 16 Mp kompaktkamera med APS-C bildebrikke
  • Optikk: 18,5mm f2.8 (Tils. 28mm)
  • Skjerm: 7,6 cm LCD, 1 Mp billedpunkter
  • Søker: Nei
  • Høydepunkt: Wi-Fi, vippbar pekeskjerm, 8 bilder/s, 1/32.000s elektronisk lukker, hybrid AF
Annonse
Annonse
forfatter

Et kompakt, diskret og stilig kamera står på manges ønskeliste. Noe populariteten til kameraer som Sony RX100 IV og Fujifilm X100T, beviser. De er ikke billige, men så er de langt, langt bedre enn et billig kompaktkamera.

 

Slike kameraer kalles gjerne entusiast- eller proffkompakter, fordi de har bildekvalitet på linje med et speilreflekskamera, og mange av dem er avanserte nok til at proffene kan styre alt selv og få den filkvaliteten de trenger. Nevnte Fujifilm X100T er et av våre favorittkameraer blant slike kompaktkameraer. Det har klart kunststykket det er å holde samme pris fra lansering, til end of life – når kameraet går ut av produksjon.

 

Årsaken er at det er kjempemorsomt å fotografere med, og leverer svært høy bildekvalitet. Prisen på drøye 10.000 kr, ser ikke ut til å skremme mange, for det er stadig utsolgt.

Annonse

 

Men det finnes alltid et marked for rimeligere kameraer. Derfor lager flere kameraprodusenter rimeligere versjoner med litt mindre utstyr og enklere spesifikasjoner.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Noe som i dette tilfellet, kan komme til å medføre jubelscener blant entusiastene. For her er et lite, uforskammet stilig og kompetent kompaktkamera, i samme støpning som X100T. Bare enda mindre, og ikke minst: Billigere.

 

Annonse

Med en startpris på 7000 kr, er Fujifilm X70 nesten 4000 kr billigere. Da går man riktignok glipp av den nydelige hybridsøkeren – optisk og elektronisk – som sitter i det større kameraet, men får i stedet en 180 graders vippbar pekeskjerm med skjermutløser.

 

Tekniske likheter og ulikheter

Kameraet bruker den samme typen bildebrikke som X100T. En 16,3 Mp X-Trans CMOS-bildebrikke i APS-format, som uten lavpassfilter leverer en ekstrem detaljoppløsning, med fotosensorene er fordelt i et mer tilfeldig mønster. Noe som ikke gir moareartefakter, som vanlige RGB-sensorer i alle andre kameraer gjør.

 

Mye er en blåkopi av X100T med samme formfaktor, lukkertidshjul og eksponeringskompensasjon på toppen av kameraet. På objektivet sitter en blendering med tredels trinn og fokusring, og fotografen kan kontrollere lukkertid og blenderåpning på den klassiske, analoge måten. Et kjapt flikk med Auto-knappen vedsiden av lukkerhjulet, overstyrer de manuelle valgene av lukker, blender og fokusvalg.

Annonse

 

Så trenger man en rask tilbakestilling til eksponeringsautomatikk med autofokus, er dette en hendig finesse, som vi også har sett på systemkameraet Fujifilm X-T10. Det øker faktisk brukervennligheten, fordi man kan låne kameraet til noen andre uten erfaring, for eksempel hvis man vil ha bilde av seg selv og ikke har lange nok armer.

 

Kameraet har ikke 4K-video, kun 1080HD-video, men så er det heller ikke noe rendyrket videokamera.

 

Annonse

Ny vidvinkeloptikk

Den store nyheten på kameraet, er det nye vidvinkelobjektivet på 28mm med f2.8 som største blenderåpning. Det gir betraktelig bredere bildevinkel enn 35-en som sitter på X100T, men fører også til noen utfordringer med vignettering, skarphet og fortegning. Som vi straks skal komme tilbake til.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Mange innstillingsvalg

Den vippbare pekeskjermen gir deg muligheten til å fotografere i ubemerkelig stillhet. Gatefotografer kan vippe skjermen 90 grader og aktivere den elektroniske lukkeren – opp til 1/32.000s – og bare knipse på skjermen for å fokusere og ta bildet.

 

Skjermen kan også vippes nedover, som er praktisk dersom du må løfte kameraet over hodet, eller trenger å ta bilder av noe på bakken uten å få med skoene dine på bildet. Strekk armene ut og vipp skjermen mot deg, eller vend den andre veien for de kule bildene fra froskeperspektiv.

Annonse

 

Kameraet har den samme Q-knappen på baksiden som de fleste av Fujis X-kameraer, som gir deg tilgang til de viktigste innstillingene: Valg av dynamisk omfang, skarphetsjustering, fargemetning, filmsimulering, bildekvalitet, fokus og mange andre ting. Her er også filtereffekten kalt Classic Chrome som gir bildene et 70-tallspreg med forskjøvet dempede toner og dypere farger.

 

Sorthvitt-innstillinger finnes det flere av, men ikke Acros som debuterte på X-Pro2. Den gir et helt annet utrykk på bildene, som jeg gjerne hadde sett at også X70 hadde.

 

Annonse

Lynrask autofokus

Kameraet har hele åtte programmerbare funksjonsknapper, og valgene på knappene kan endres ved å holde inne en funksjonsknapp i tre sekunder. Øverst til høyre på baksidens gummierte felt, sitter en trykkfølsom skyvebryter som kan brukes til å bla i skjermmenyene med, men også til å endre størrelsen på fokusrammen som bestemmer antall fokuspunkter som skal være aktive. Fokusrammen kan deretter flyttes med fireveisknappene på baksiden.

 

Autofokusen har vi sett før. Det er Fujis nye 49-punkters hybride fokussystem, med 77 fokuspunkter totalt i Wide-modus. For eksempel når fokussporing er aktivert. Derfor er det ingen grunn til å bli forbauset når kameraet fokuserer lynraskt – ned til 0,06s sier Fuji, og det har vi ingen grunn til å tvile på. Kameraet klarer fint å holde fokus på motiver som beveger seg fort, og med en skuddtakt opp til åtte bilder/s og hele 1/32.000s med elektronisk lukker, klarer de fleste å få skarpe bilder.

 

Gjenkjennbar bildekvalitet

Med den samme bildebrikken som X100T, er det ikke uventet høyt nivå på filkvaliteten fra kameraet. Derfor er også detaljoppløsningen fra den uvanlige 16 Mp bildebrikken, praktisk talt identisk med tilsvarende fra X100T. I praksis betyr det fargegjengivelse med jevnere toner og dypere fargemetning enn du vil se fra de aller fleste sammenlignbare kompaktkameraer.

 

Kikker man på bilder tatt med høye ISO-verdier – typisk over 3200 ISO, er ikke økningen av korn- og fargestøy veldig plagsomt. Man kan fint fotografere opp til 6400 ISO uten å se mye til skjemmende bildestøy – som vanlig for X-Trans-brikken, kun i råformat. Trenger man mer enn 6400 ISO, for eksempel maks på 51200 ISO må bildene lagres i jpeg-format. Jeg vil si at grensen for brukbare bilder, går ved 12800 ISO. Men det rekker i mengder for de aller fleste av oss.

 

Bildedynamikken ser ut til å være lik som i våre andre tester av samme bildebrikke, og ligger omtrent rundt 13 eksponeringstrinn, som er nesten på høyde med dyrere speilreflekser, som kan klare inn til 14 trinns dynamikk.

 

Annonse

Strålende for et kamera med «bare» 16 Mp, altså, men spenningen knytter seg i stedet til det nye 28mm vidvinkelobjektivet på kameraet. Så bred vidvinkel begrenser bruksområdet noe, man må tenke litt mer når man komponerer bilder. Særlig med mennesker, for tette portretter for eksempel, kan være en utfordring. Det er ikke den optiske kvaliteten.


De slanke objektivet med bare sju elementer – to asfæriske – og ni blenderlameller, er litt følsomt for strølys uten solblender (ekstrautstyr), og man ser vignetteringen på største blender. Lysstapet man får er heldigvis ikke sjenerende, og enkelt å kompensere for om man ikke utstår det. Fortegningen er moderat tønneformet, men heller ikke den er plagsomt til stede, og skarpheten er god i sentrum på blender f2.8. Skarpheten blir synlig bedre på blender 4, da er vignetteringen også borte og man kan se at også hjørneskarpheten er bedre.

 

Fujinon-objektivet er forbløffende godt korrigert, for størstedelen av bildeflaten er skarp på f2.8, og hele er skarp fra f5.6, og det er lite diffraksjon og astigmatisme å spore. Kromatisk aberrasjon er også godt kontrollert, noe som viser at Fuji vet bedre enn de fleste hvordan samspillet mellom optikk og bildebrikke bør fungere.

 

Fuji-folkene har forøvrig lagt inn en digital telekonverter som gir deg 35 og 50mm brennvidde, skulle man trenge litt smalere bildevinkel, men da reduseres oppløsningen tilsvarende.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Supert lommekamera

Fujifilm X70 er et herlig kamera å ha med i jakkelommen. Det er raskt og hendig i bruk, og leverer upåklagelig bildekvalitet fra et velkonstruert vidvinkelobjektiv og den velkjente – men fremdeles gode – X-Trans bildebrikken. Det holder i massevis til gatefoto, reisebilder, dokumentar, landskap eller allroundfotografering hvor man ikke hemmes i nevneverdig grad av en fast 28mm brennvidde, En søker hadde utvilsomt gjort susen, men også kameraet dyrere, og da finnes alltids X100T. Begrensningene hemmer imidlertid de færreste, som får et fullverdig proffkamera i lommeformat i Fujifilm X70.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
Sony oppdaterer flaggskipkameraene.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.