Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Fujifilm X100-objektivkonvertere

Nye brennvidder for Fujifilm X100S

Med disse to konverterne kan man endre brennvidden på Fujifilm X100S, til mer vidvinkel eller mer tele.

Skrevet av / 15.10.14 - 06:00
Fujifilm X100-objektivkonvertere
Lasse Svendsen

En av ulempene med å velge et kamera som hverken har utskiftbar optikk eller zoom, er at den valgte brennvidden setter enkelte begrensninger for fotografen. Kameraer som Nikon Coolpix A, Ricoh GR Digital og Sony RX1, gir fotografen fremragende optikk og brennvidder de fleste av oss klarer oss lenge med.

Men når man trenger litt mer vidvinkel, eller smalere bildevinkel, er det ikke mulig å bytte ut objektivet. Det er det heller ikke på Fujifilm X100S, og forgjengeren X100.

De to Fuji-kameraene bruker det samme fastmonterte Fujinon 35mm objektivet, med f2,0 i lysstyrke. Et objektiv som er fremragende, med lav fortegning, vignettering og utmerket skarphet – særlig fra f2,8 og fungerer perfekt med Fujis ekstremt gode X-Trans bildebrikke på 16 Mp.

Med en brennvidde tilsvarende 35 mm (23mm x 1,5 faktor på APS-C-format), dekker den moderat vidvinkel. En bildevinkel som er utmerket til så mangt. Landskap, reise, reportasje, portretter i halv- eller helfigur, gatefoto – kort sagt, det aller meste.

Konvertere
Med telekonverteren, som er den største, men også billigste av de to, endres brennvidden til 50mm. Som gir et tettere utsnitt, uten å introdusere fortegning eller vignettering i bildene. TCL-konverteren har fire linseelementer, det fremre er så stort at filterfatningen er hele 67 mm.

Den andre konverteren reduserer brennvidden til 28mm. Den er så liten at man ikke merker at den er påmontert, og har 49 mm filterfatning. WCL-konverteren kan forresten bruke solblenderen som finnes som ekstrautstyr til X100S.

Optisk kvalitet
Med 28mm brennvidde i stedet for kameraets opprinnelige 35, øker mulighetene betraktelig for å få med mer av landskapet, bymiljøer eller bygninger, også her uten nevneverdig forringelse av fortegning, skarphet og vignettering.

Fuji har gjort en utmerket jobb med optikken i de to konverterne, som ikke introduserer merkbar kromatisk fargebrytning, ei heller fortegning (så lenge du har valgt korrekt konverter i menyen), eller lysstap – vignettering. Skarpheten dempes marginalt med konverteren på, men ikke nok til at man trenger å bekymre seg.

Autofokusen er langt raskere og mer presis på X100S enn den eldre X100, men begge vil gi deg litt tregere autofokus i lite lys, når konverteren er skrudd på. Skarpheten er god allerede på blender 2, men blir jevnere og bedre i hjørnene fra blender 2,8. Akkurat som på objektivet uten konverter, altså.

Lyd & Bilde mener

Enkel måte å endre brennvidden på uten nevneverdig forringelse av bildekvalitet. Autofokusen blir ikke like presis i lite lys, og vidvinkelkonverteren er kostbar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Tar opp 6K direkte til disk

Helt rått hvor skarpe bildene blir

Sonys råeste kamera

Kule bilder på direkten

Lyd & Bilde
Scroll to Top