Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Fujifilm X-S20

Stealth-kameraet

Ser ut som et billigkamera, er helt rått og ganske smart.

Skrevet av / 15.07.23 - 12:00
Fujifilm X-S20
Lasse Svendsen

Du kan ikke se det, men det matt sorte X-S20 er faktisk blant Fujifilms råeste kameraer. Og det til en pris som slett ikke er ublu, tatt i betraktning hva man får for pengene. 

Ser bare her. Kameraet er bygget rundet den samme 26 megapiksler X-Trans CMOS bildebrikken vi kjenner fra flaggskipet X-T5. Bildebrikken i APS-C-format, har integrert 7-trinns bildestabilisering, og X-S20 har fått en kraftig forbedret autofokus. Som bruker kunstig intelligens for bedre følgefokus på ulike motiver.  

En ny bildeprosessor har nemlig gjort kameraet smartere, og nå finner det selv ut hva slags motiv fotografen har i søkeren. Dermed tilpasses autofokusen motivet uten at fotografen trenger å dykke ned i skjermmenyer hele tiden.

Kameraet ser selv forskjellen på ansikter, dyr, fugler, biler, sykler, fly og tog, og klarer å holde fokus på øyne bedre enn før. Fint både for portrett- og bryllupsfotografer, men også for de som fotograferer action, eller lager video. 

Foto: Lasse Svendsen

Mens vi snakker om video. X-S20 tar opp video i 6K30p ,4K60, 30, 24p, og i 10-bit 422 på minnekortet. Det kunne ikke forgjengeren X-S10, og slike spesifikasjoner finner vi normalt bare i de råeste kameraene. Opptak eksternt med hele 6K30p ,via HDMI-utgangen i ProRes Raw med støtte for Blackmagic Raw, er heller ikke hverdagskost i denne prisklassen.

Les også Klassens beste allroundkamera Fujifilm X-S10 er et uvanlig vellykket kompromiss mellom pris og kvalitet, og egner seg til nesten alle.

En ting som ikke skal glemmes om X-S20, er Vlog. Det er faktisk en egen innstilling på programhjulet, som gir brukeren et forenklet grensesnitt på skjermen. Med berøringsfelter som ikke er så ulike de man finner på en mobilskjerm. Videoinnstillingene er helt uavhengige av Vlog-innstillingene, så man kan ha 6,2K 10-bit på den ene, og full HD på den andre hvis man ønsker. 

Det skal også nevnes at stillbilder kan lagres i RAW og jpeg som vanlig, men også i 10-bit HEIF, som gir bedre bildedynamikk uten at filstørrelsen øker. 

Kameraet er ingen sinke. Jeg har allerede nevnt action, og med forbedret autofokus og en skuddtakt på 20 bilder/s, er kameraet i stand til å gi deg skarpe actionbilder i de aller fleste situasjoner. Den mekaniske lukkeren senker skuddtakten til 8 bilder/s.

Fujifilm X-S20 er blant de minste og letteste systemkameraene. Foto: Lasse Svendsen

Kompakt kamerahus 

Håndgrepet på X-S20 er mindre enn på et X-T5, og mye mindre enn på et X-H2S, og kamerahuset er i det hele tatt veldig kompakt. Det har gjort noen av knappene spesielt bak, ganske små. Men tross beskjedne mål og lav vekt, har kameraet tilkoblinger for USB-C, HDMI, mikrofon, hodetelefoner og fjernkontroll. Det har bare én SD-kortplass, vel og merke, så de som satser på mange videopptak i høyeste kvalitet, bør vurdere et SDXC-kort med UHS-II og mange GB. 

Dobbelt så bra batteritid 

De samme brukerne bør kanskje også vurdere kjøleviften FAN-001, som også passer på X-S20. Ikke bare proffmodellene i X-H-serien. Den skrus på kamera under skjermen, og får strøm fra kameraets batteri via små kontakter. 

Som vanlig for et Fujifilm-kamera, finnes det også her simulering av Fujifilms gamle emulsjonsfilmer. Astia, Provia, Velvia, blant andre, men også ETERNA og ETERNA Bleach Bypass – filmsimulering med cinematisk stil.

Q-menyen gir deg umiddelbar tilgang til de viktigste funksjonene. Foto: Lasse Svendsen

Den vribare 7,6-tommer LCD pekeskjerm med 1,84 Mp oppløsning, er veldig praktisk spesielt på videoopptak, men søkeren er litt liten og lavoppløst etter vår smak. Det spiller neppe noen rolle for de som bare bruker skjermen, som de nevnte vloggerne.

Batterikapasiteten er betydelig bedre med 750 eksponeringer, Det skyldes at kameraet bruker det større NP-W235-batteriet vi kjenner fra X-H2 og X-T5.

Intelligent autofokus 

Tross størrelsen ligger kameraet godt i hånden. Det gikk fint å få et bra grep og brukbar balanse, selv med et XF 16-55mm f2.8 på kameraet. Med den nye XF 23mm f1.4, har man en fin reisekombinasjon, eventuelt kan en XF 18-55 fungere som et hendig allroundobjektiv.

Programhjulet har fire minnebanker hvor man kan lagre favorittinnstillingene, og den nye Vlog-funksjonen for video. Foto: Lasse Svendsen

Uansett merker man at kamerat er kjapt. Autofokusen er betydelig bedre enn på forgjengeren X-S10, og kamerat låser fokus mye raskere, og slipper ikke så lett når motivet beveger seg. Fint på action, gull verdt på video.

Jeg hadde ikke kameraet lenge nok til å bedømme hvor intelligent autofokusen er, men jeg kan skrive under på at den er en stor forbedring sammenlignet ikke bare med forgjengeren, men også flere av Fujifilms tidligere flaggskip.

Video- og bildekvaliteten

Videoegenskapene er et stort skritt fram sammenlignet med X-S10, og i det store og hele ikke så ulikt hva man får i et X-T4. Forgjengeren til X-T5. Det er en litt beskjæring av bildeflaten på 1,18x i 4K60p-oppløsning, men ikke på 4K30p eller 24p. 

Det er lite å utsette på videokvaliteten. Det er litt rolling shutter på raske panoreringer, men ikke så mye som vi har sett fra noen fullformatkameraer. Bildestabilisatoren ble ikke satt på de store prøvene, men fungerte utmerket i testperioden. Spesielt på video, hvor man fikk mykere bevegelser og finere kamerapanoreringer. 

Stillbildekvaliteten er så vidt jeg kan bedømme, på samme nivå som X-S10 og X-T4. Med andre ord ingen overraskelser her. I praksis betyr det svært høy oppløsning og lite bildestøy, også på høye ISO-verdier. Med en god råfilkonverter er det mye å hente fra X-Trans-brikkens RAW-filer.  

Fujifilm X-S20 er blant de beste allroundkameraene vi har testet. Foto: Lasse Svendsen

Ingen kommer til å klage over bildestøy på 3200 ISO, men heller fokusere på fargegjengivelsen fra kameraet. Som alltid med Fujis X-Trans, er den helt i toppklassen og selv med jpeg-filenes begrensninger, ser hudtoner nydelig ut rett fra kameraet. Naturbilder med blå himmel og grønt gress, og ellers mengder med små detaljer, ser ikke overdrevent mettet ut. 

Bildedynamikken er ikke helt på nivå med de beste fullformatkameraene, heller ikke Fujis 40 Mp X-Trans-brikke som vi kjenner fra X-H2, men ser ut til å ligge rundt 13 trinn på våre testbilder. Det er mer enn godkjent.

Konklusjon

Det lille Fujifilm X-S20 er en ulv i fåreklær. Med mange av de samme egenskapene som vi finner i Fujifilms dyrere kameraer, pakket inn et kompakt kamerahus, med høyt skuddtakt, rask autofokus, og Fujis velkjente bildekvalitet, kan man ikke bomme med X-S20. Søkeren er for liten etter vår mening, og det mangler værtetting. Det utelukker de fleste naturfotografer. Alle andre, og spesielt de mange som trenger god videokvalitet, får mye kamera for pengene i Fujifilm X-S20. 

Les også Feier inn på tronen igjen Fujifilm X-T4 adresserer nesten alle svakhetene med forgjengeren, og scorer deretter.
Karakter
Fujifilm X-S20
Premium

Lyd & Bilde mener

Bildekvalitet og autofokus i toppklassen. Egen Vlog-funksjon og avanserte videomuligheter. Kompakt og lett med godt håndgrep og svært god batteritid. Liten søker, ingen værtetting, og bare én kortplass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Scroll to Top