: FujiFilm X-M1

Fristende Fuji-modell

Med klasseledende bildekvalitet, wi-fi og gunstig pris, er dette kameraet for alle som foretrekker små fullblodskameraer.
Lyd & Bilde mener
Klasseledende bildekvalitet Lite og lett Meget brukervennlig God standardzoom
Upresis AF i dårlig lys Påtagelig plastikkfølelse Ingen pekeskjerm eller søker
Spesifikasjoner
  • Type: Systemkamera med 16,3 Mp APS-C bildebrikke
  • Optikk: 16-50mm f3,5-5,6 zoom, bildestabilisator tilsv. 24-75mm
  • Skjerm: 7,6 cm LCD, 920K billedpunkter
  • Høydepunkt: X-Trans bildebrikke uten lavpassfilter, vippbar skjerm, wi-fi
  • Pris: 5.990 kr m 16-50mm zoom
Annonse
Annonse
forfatter

Siden de kompakte systemkameraene gjorde sitt inntog, har det handlet om å forene speilrefleksens egenskaper – og bildekvalitet, med kompaktkameraets bærbarhet. Alle har ikke lyktes like godt hver gang, men Olympus PEN-serie, Sonys NEX-kameraer og Panasonics Lumix G-modeller, har i hvert fall lyktes med å krympe størrelsen. Uten at det har gått ut over egenskapene i for stor grad.

For også her handler det om å velge de rette kompromissene. For eksempel er det få av denne typen kameraer som har søker innebygget. Hvert fall blant de minste og rimeligste. Og det er i det segmentet FujiFilm skal spise markedsandeler med det lille X-M1.

Som er et veldig lite systemkamera med Fujis velprøvde og utmerkede 16 Mp bildebrikke uten lavpassfilter, og bayer-mønstret plassering av RGB-fotosensorer. Det har vist seg å gi fantastisk detaljskarphet på Fujis X-E1, X-Pro1 og X100S. Som alle har en variant av den samme bildebrikken.

Men X-M1 koster knappe 6.000 kr med en nyutviklet 16-50mm zoom med f3,5-5,6 lysstyrke, og integrert bildestabilisator. Som gjør X-M1 rimeligere enn X-E1  til 8000 og FujiFilm X-Pro1 til 12.000 kr. De nærmeste konkurrentene er Olympus PEN E-PL5, Sony NEX-6 og Panasonic Lumix GF6. Som ligger i omtrent samme prisklasse, og er meget kompakte og lette.

X-M1_Silver_Front_Left_16-50mm_Tilt_LCD

Annonse

Trådløs og praktisk
Bortsett fra integrert wifi, som selvsagt gjør det mulig å overføre bilder til en app på mobilen, er det ikke all verdens utstyrsliste å skryte av, på Fuji-kameraet. Man får integrert råfilkonverter som lager strøkne jpeg-kopier av bildene, en vippbar skjerm, som ikke er en pekeskjerm, meget respektable 5,6 bps skuddtakt, filmsimulering pluss åtte kunstfiltre, 0.05s utløserforsinkelse, 1080/30p HD-video  og ISO-følsomhet fra 200-12800, og 25600 ISO med redusert oppløsning.

I tillegg har det åtte kunstfiltre man kan bruke om man ønsker mer kreative effekter på bildene, og Fujis praktiske Q-knapp aktiverer en oversikt over primærinnstillinger på skjermen. Som man kan endre kjapt med de to innstillingsrattene på venstre side av kameraet.

X-M1_Black_Back

Bildekvalitet
Den lille 16-50mm zoomen leveres faktisk med solblender, og viser seg å ha meget god optisk ytelse. Den minner på mange måter om Fujis utmerkede 18-55mm, men er mer kompakt og mangler bryter for bildestabilisator, og har plast i stedet for bajonettfatning i metall.

Fortegningen er forbausende moderat på vidvinkel, og skarpheten er jevnt god helt til f11, hvor også diffraksjon inntrer. Ved 23mm brennvidde er fortegningen marginal, og skarpheten enda bedre i hjørnene på full blenderåpning (f4.2). På 50mm brennvidde er objektivet på sitt skarpeste mellom f5,6 og f11, noe som gir et relativt smalt blenderområde, om man er opptatt av optimal bildekvalitet.

Annonse

DSCF0410 resized

For det er fint lite å utsette på bildekvaliteten fra X-M1. Bildestøy er ikke noe tema før ved 6400 ISO, under det er den så moderat til marginal at det ikke har noen praktisk betydning, for annet enn de aller største forstørrelsen. Fargegjengivelsen er helt i toppklasse, med utmerket fargebalanse og nydelige hudtoner. Typisk Fuji. Svært god dynamisk kontrast og høy detaljskarphet, gjør ikke uventet X-M1 til et av de beste kameraene i sin klasse.

DSCF0367 resized

Attraktivt alternativ
Med de to tilgjengelige objektivene – 16-50mm og 27mm – er autofokusen alminnelig rask i godt lys, men ikke alltid i lite lys. Hvis man tar mye actionbilder er ikke dette kameraet man skal ha. Til praktisk talt alt annet derimot, er FujiFilm X-M1 et praktfullt kamera. Det er lite, lett, svært kompetent og ikke så gærent priset. Huset alene koster 4.990, og det koster 6.999 kr med 27mm i stedet. Med klasseledende bildekvalitet og meget god brukervennlighet, egner det seg like godt il nybegynneren som erfarne fotografer.

X-M1_Black_Top_27mm

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Leicas 28mm APO-Summicron for fullformat er her.
Så lett har det aldri vært å filme i 4K fra luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED er for profesjonelle, og er kort sagt den beste PC-skjermen jeg har sett. Men den er ikke perfekt, denne heller.
For enkelte vil Yamaha-forsterkeren mangle noe vesentlig, og det er ikke lydkvaliteten vi tenker på.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.
JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.