: FujiFilm X-M1

Fristende Fuji-modell

Med klasseledende bildekvalitet, wi-fi og gunstig pris, er dette kameraet for alle som foretrekker små fullblodskameraer.

Lyd & Bilde mener

Klasseledende bildekvalitet Lite og lett Meget brukervennlig God standardzoom
Upresis AF i dårlig lys Påtagelig plastikkfølelse Ingen pekeskjerm eller søker
 • Type: Systemkamera med 16,3 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk: 16-50mm f3,5-5,6 zoom, bildestabilisator tilsv. 24-75mm
 • Skjerm: 7,6 cm LCD, 920K billedpunkter
 • Høydepunkt: X-Trans bildebrikke uten lavpassfilter, vippbar skjerm, wi-fi
 • Pris: 5.990 kr m 16-50mm zoom
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5990 kr

Siden de kompakte systemkameraene gjorde sitt inntog, har det handlet om å forene speilrefleksens egenskaper – og bildekvalitet, med kompaktkameraets bærbarhet. Alle har ikke lyktes like godt hver gang, men Olympus PEN-serie, Sonys NEX-kameraer og Panasonics Lumix G-modeller, har i hvert fall lyktes med å krympe størrelsen. Uten at det har gått ut over egenskapene i for stor grad.

For også her handler det om å velge de rette kompromissene. For eksempel er det få av denne typen kameraer som har søker innebygget. Hvert fall blant de minste og rimeligste. Og det er i det segmentet FujiFilm skal spise markedsandeler med det lille X-M1.

Som er et veldig lite systemkamera med Fujis velprøvde og utmerkede 16 Mp bildebrikke uten lavpassfilter, og bayer-mønstret plassering av RGB-fotosensorer. Det har vist seg å gi fantastisk detaljskarphet på Fujis X-E1, X-Pro1 og X100S. Som alle har en variant av den samme bildebrikken.

Men X-M1 koster knappe 6.000 kr med en nyutviklet 16-50mm zoom med f3,5-5,6 lysstyrke, og integrert bildestabilisator. Som gjør X-M1 rimeligere enn X-E1  til 8000 og FujiFilm X-Pro1 til 12.000 kr. De nærmeste konkurrentene er Olympus PEN E-PL5, Sony NEX-6 og Panasonic Lumix GF6. Som ligger i omtrent samme prisklasse, og er meget kompakte og lette.

X-M1_Silver_Front_Left_16-50mm_Tilt_LCD

Trådløs og praktisk
Bortsett fra integrert wifi, som selvsagt gjør det mulig å overføre bilder til en app på mobilen, er det ikke all verdens utstyrsliste å skryte av, på Fuji-kameraet. Man får integrert råfilkonverter som lager strøkne jpeg-kopier av bildene, en vippbar skjerm, som ikke er en pekeskjerm, meget respektable 5,6 bps skuddtakt, filmsimulering pluss åtte kunstfiltre, 0.05s utløserforsinkelse, 1080/30p HD-video  og ISO-følsomhet fra 200-12800, og 25600 ISO med redusert oppløsning.

I tillegg har det åtte kunstfiltre man kan bruke om man ønsker mer kreative effekter på bildene, og Fujis praktiske Q-knapp aktiverer en oversikt over primærinnstillinger på skjermen. Som man kan endre kjapt med de to innstillingsrattene på venstre side av kameraet.

X-M1_Black_Back

Bildekvalitet
Den lille 16-50mm zoomen leveres faktisk med solblender, og viser seg å ha meget god optisk ytelse. Den minner på mange måter om Fujis utmerkede 18-55mm, men er mer kompakt og mangler bryter for bildestabilisator, og har plast i stedet for bajonettfatning i metall.

Fortegningen er forbausende moderat på vidvinkel, og skarpheten er jevnt god helt til f11, hvor også diffraksjon inntrer. Ved 23mm brennvidde er fortegningen marginal, og skarpheten enda bedre i hjørnene på full blenderåpning (f4.2). På 50mm brennvidde er objektivet på sitt skarpeste mellom f5,6 og f11, noe som gir et relativt smalt blenderområde, om man er opptatt av optimal bildekvalitet.

DSCF0410 resized

For det er fint lite å utsette på bildekvaliteten fra X-M1. Bildestøy er ikke noe tema før ved 6400 ISO, under det er den så moderat til marginal at det ikke har noen praktisk betydning, for annet enn de aller største forstørrelsen. Fargegjengivelsen er helt i toppklasse, med utmerket fargebalanse og nydelige hudtoner. Typisk Fuji. Svært god dynamisk kontrast og høy detaljskarphet, gjør ikke uventet X-M1 til et av de beste kameraene i sin klasse.

DSCF0367 resized

Attraktivt alternativ
Med de to tilgjengelige objektivene – 16-50mm og 27mm – er autofokusen alminnelig rask i godt lys, men ikke alltid i lite lys. Hvis man tar mye actionbilder er ikke dette kameraet man skal ha. Til praktisk talt alt annet derimot, er FujiFilm X-M1 et praktfullt kamera. Det er lite, lett, svært kompetent og ikke så gærent priset. Huset alene koster 4.990, og det koster 6.999 kr med 27mm i stedet. Med klasseledende bildekvalitet og meget god brukervennlighet, egner det seg like godt il nybegynneren som erfarne fotografer.

X-M1_Black_Top_27mm

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sennheisers støydempende PXC 550 har fått nytt liv under danske EPOS. Det fulle navnet er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor enda bedre talelyd er den største forskjellen.
  Apple Watch 6 er kanskje den beste smartklokken, men Apple Watch Se er det beste kjøpet.
  Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.
  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.