Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

FujiFilm X-A1

Bildekvalitet til budsjettpris

FujiFilms billigste systemkamera er et spennende alternativ til speilrefleks, og godt egnet til førstegangskjøperen.
Lyd & Bilde mener
Få andre kameraer i denne prisklassen har like god bildekvalitet. Legg til enkel betjening og meget god optikk, og du har et prisverdig systemkamera som er praktisk å ha med uansett hvor man skal.
Autofokusen er ikke lynrask, og store deler av kameraet er bygget i billig plast. I hvert fall føles det slik. Pekeskjerm finnes ikke, og det har heller ikke verdens beste håndgrep.
Spesifikasjoner
 • Type  Systemkamera med 16,3 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk  16-50mm f3,5-5,6 zoom, bildestabilisator tilsv. 24-75mm
 • Skjerm 7,6 cm LCD, 920K billedpunkter
 • Høydepunkt Wi-fi, vippbar skjerm
 • Bildeformater            RAW, JPEG, MOV/MPEG4
 • Følsomhet ISO        200 – 6400 (25600 jpeg)
 • Serieopptak bps     5,6
 • Video fps      1920 x 1080/30p fps
 • Lukkertider     30 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator        nei
 • Søker nei
 • Blits    Innebygget, TTL blitssko
 • Batteri Li-ION, 350 bilder
 • Mål mm (bxhxd)      117 x 67 x 39
 • Vekt gram      330 m batteri

Et speilreflekskamera fra en kjent produsent, kan være et trygt valg fordi det kan være vanskelig å vite hva man skal velge. Det er også en naturlig oppgradering når man vokser fra kompaktkameraets begrensninger. Men man får ikke den samme bærbarheten som i et lite kamera. Da kan et kompakt systemkamera være et bedre valg.

FujiFilm X-A1 er et slikt kamera. Her får man et lite, brukervennlig og rimelig kamera med zoom, trådløs bildeoverføring, HD-video, nok megapiksler til A2-utskrifter og et brukbart utvalg av kvalitetsoptikk. Alt for 5.000 kr. Du kan også velge mellom sort, blått, eller sølv/rødt utførelse.

Kameraet er nesten identisk med X-M1 som vi testet i 2013, til knappe 6.000 kr med den samme 16-50mm zoomen som følger med X-A1. Med f3,5-5,6 lysstyrke, og integrert bildestabilisator. Men her er bildebrikken en enklere type, for å holde kostnadene nede, men resten av kameraet gir deg de samme mulighetene som den dyrere modellen gjør.

Kompakt og brukervennlig
Som integrert wi-fi og muligheten å overføre bilder til en app på mobilen. For øvrig har kameraet integrert råfilkonverter som lager jpeg-kopier av bildene, en vippbar 7,6 cm stor skjerm, men ikke pekeskjerm, solide 5,6 bps i skuddtakt, filmsimulering pluss åtte kunstfiltre, 0.05s utløserforsinkelse, 1080/30p HD-video og ISO-følsomhet fra 200-6400, og 12800/25600 ISO i jpeg-oppløsning.

X-A1_Red_Back

Annonse

Det har også de åtte kunstfiltrene man kan bruke om man ønsker mer kreative effekter på bildene, og Fujis praktiske Q-knapp aktiverer en oversikt over primærinnstillinger på skjermen. Som man kan endre kjapt med de to innstillingsrattene på venstre side av kameraet. Kameraet er lite og lett nok til at det er enkelt å ta med. Man lærer å bruke kameraet ganske raskt, fordi få tinge er komplisert å få til. Slik at man kan bruke tiden til å fotografere.

Bildekvalitet
Zoomobjektivet testet vi sammen med X-M1, så den optiske ytelsen til 16-50mm zoomen, er kjent for oss. Den er blant de bedre kitzoomene (de som følger med kameraene), med meget lav fortegning på vidvinkel, og jevnt god skarphet helt til f11.

Annonse

Men fordi de ikke bruker samme bildebrikke, er det naturlig å tro at den tekniske ytelsen skiller mellom de to kameraene. Noe den gjør, men ikke slik man kanskje tror. Det billigere X-A1 er faktisk på høyde med det dyrere kameraet.

For eksempel skiller det nesten ikke noe på bildestøy. Den er marginal ved 3200 og ikke særlig synlig før ved 6400 ISO. Detaljoppløsningen, særlig hvis man studerer bildene på nært hold, er bedre på det dyrere kameraet – særlig på høy ISO, men for folk flest er det en forskjell som ikke betyr noe. For den vises ikke på A4-utskrifter.

Fargegjengivelse og bildedynamikk kan måle seg med de beste i denne klassen. Det eneste vi lurer på, er om Fuji ikke har gjort det for vanskelig å velge. Hvis man synes en tusenlapp ekstra er noe å snakke om, er det litt ekstra å hente i bildekvalitet på X-M1. Men ikke nok til at de som heller vil spare tusenlappen på å kjøpe X-A1, vil gå glipp av noe. For kameraene er ellers 99 prosent identiske.

Konklusjon
FujiFilm er en spennene kameraprodusent, som har lykkes med alle kameramodellene, og som har fått et bra utvalg av optikk til X-serien allerede. Særlig om man liker fastbrennvidder, som 18, 27, 35 og 60mm (x med 1,5 for bildevinkel tils. 135-format).

I Fujis rimeligste modell har man spart på bildebrikken uten at det har gått ut over bildekvalitet eller betjening. Derfor er X-A1 et interessant alternativ til en speilrefleks. Særlig for de som liker størrelsen, men gjerne vil ha minst like bra bilder som de får fra et større kamera.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.