Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST Fujifilm GF 80mm f1.7 R WR

Sylskarpt og lyssterkt portrettobjektiv

Et portrettobjektiv trenger alle kamerasystemer, og gjerne et lyssterkt et.
Karakter
Fujifilm GF 80mm f1.7 R WR
Lyd & Bilde mener
Høyt og svært jevn skarphet fra f1.7, med nydelig bokeh-effekt. Værtettet og solid bygget.
Hørbar og litt treg autofokus. Kromafeil kan oppstå på full blender. 63mm passer ikke alle.
Spesifikasjoner

Type: Tele
Brennvidde: 63mm tilsv. 35-format
Blender: f1.7 – 22
Fatning: Fujifilm GF mellomformat
Bildestabilisator: Nei
Nærgrense: 70 cm
Filterdiameter: 77 mm
Linseelementer: Totalt 12, 9 grupper
Mål/vekt: Ø 95 mm, 99 mm, 795 gram
Annet. Solblender, værtetting
Web: fujifilm.no

Egentlig er det GF 110mm f2.0 som er portrettobjektivet til Fujifilms mellomformatkameraer. Det gir deg en brennvidde tilsvarende 85mm om man sammenligner med fullformat, og det er et aldeles nydelig objektiv med super skarphet og meget pen bokeh.

Men det er stort og tungt og ganske dyrt. Alternativet er det nye GF 80mm f1.7, som tilsvarer 63mm og er mindre, lettere og billigere. Det er også det mest lyssterke GF-objektivet hitil.

Blendering i 1/3-trinn er låsbart på Auto og C.
Foto: Lasse Svendsen

I likhet med alle de andre objektivene til Fujis mellomformatkameraer, er også dette værtettet, men uten bildestabilisator. Det ser ut til å være forbeholdt zoom- og teleobjektivene i GF-serien, men det er neppe noe problem siden blant annet GFX100S – som vi brukte – har innebygget stabilisator.

Konstruksjonen er som alltid, bunnsolid, med en gummiert fokusring og blendering, og en tilhørende solblender. Frontelementet er belagt med en vannavvisende fluorine overflate,

Annonse

77mm filterfatning, og vannavstøtende fluorine-belegg.
Foto: Lasse Svendsen

Fokusgruppen med seks linseelementer drives av en vanlig – ganske hørbar, elektromotor, som gir kjapp, men ikke lynrask autofokus. Selv ikke på et GFX100S, men den er presis nok til portretter, feks. Innvendig er det også ni avrundede blenderlameller, som skaper en meget myktegnende bokeh, med maleriske bakgrunner akkurat sånn man vil ha det på blant annet portretter.

Annonse

Sylskarpt portrettobjektiv

Nærgrensen er ikke mye å skryte av. 70 cm utelukker makrofotografering (det finnes et 80/2.8 macro til GF med 25 cm nærgrense), men er innenfor på et portrettobjektiv.

Det viktigste er hvordan det oppfører seg når man fotograferer, og her gjør Fuji-objektivet seg ikke bort. Det er ekstremt skarptegnende på alle blendere, og aller best fra blender 2.8, men forbløffende skarpt også på f1.7 og 2.0 med bare moderat fall i hjørnene.

Sylskarpt på blender 1,7.
Foto: Lasse Svendsen

Det finnes ikke linjefortegning og heller ikke synlig vignettering her, og kromatisk aberrasjon er godt kontrollert på full blender, og knapt synlig fra blender 2.8 og oppover.

Objektivet kan være følsom for strølys, så den enorme solblenderen bør brukes, men det tegner lyspunkter og perfekt på nær sagt alle blendere, og skaper en nydelig dybde i bildene på større blendere som kler blant annet portretter godt.

Men, og det er et men, hvis man ikke må ha blender 1,7 for litt smalere skarphetsdybde, og ikke er redd for et større og tyngre portrettobjektiv, kan GF 110mm f2.0 være verdt å vurdere. Det har bedre kontroll på kromafeil og mer presis autofokus – i godt lys, og det er skarpere over hele bildeflaten enn GF 80.

Objektivet kan være følsomt for strølys, bruk derfor solblenderen.
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Det relativt kompakte portrettobjektivet, med noe kort brennvidde – det må sies, er et interessant alternativ til GF 110mm f2.0. Fujifilm GF80/1.7 koster litt mindre, og har hakket bedre lysstyrke, som kan gi litt smalere skarphetsdybde og nydelig bokeh, med høy skarphet på alle blendere. Så hvis bildevinkelen passer er det en no-brainer, personlig ville jeg spart litt ekstra til GF 110mm f2.0 som fremdeles er gullstandarden for portrettobjektiv til Fujifilms mellomformatkameraer.

Annonse
Magisk bildekvalitet Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.