Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Fujifilm GF 80mm f1.7 R WR

Sylskarpt og lyssterkt portrettobjektiv

Et portrettobjektiv trenger alle kamerasystemer, og gjerne et lyssterkt et.

Skrevet av / 18.04.21 - 10:00
Fujifilm GF 80mm f1.7 R WR
Lasse Svendsen

Egentlig er det GF 110mm f2.0 som er portrettobjektivet til Fujifilms mellomformatkameraer. Det gir deg en brennvidde tilsvarende 85mm om man sammenligner med fullformat, og det er et aldeles nydelig objektiv med super skarphet og meget pen bokeh.

Men det er stort og tungt og ganske dyrt. Alternativet er det nye GF 80mm f1.7, som tilsvarer 63mm og er mindre, lettere og billigere. Det er også det mest lyssterke GF-objektivet hitil.

Blendering i 1/3-trinn er låsbart på Auto og C.
Foto: Lasse Svendsen

I likhet med alle de andre objektivene til Fujis mellomformatkameraer, er også dette værtettet, men uten bildestabilisator. Det ser ut til å være forbeholdt zoom- og teleobjektivene i GF-serien, men det er neppe noe problem siden blant annet GFX100S – som vi brukte – har innebygget stabilisator.

Konstruksjonen er som alltid, bunnsolid, med en gummiert fokusring og blendering, og en tilhørende solblender. Frontelementet er belagt med en vannavvisende fluorine overflate,

77mm filterfatning, og vannavstøtende fluorine-belegg.
Foto: Lasse Svendsen

Fokusgruppen med seks linseelementer drives av en vanlig – ganske hørbar, elektromotor, som gir kjapp, men ikke lynrask autofokus. Selv ikke på et GFX100S, men den er presis nok til portretter, feks. Innvendig er det også ni avrundede blenderlameller, som skaper en meget myktegnende bokeh, med maleriske bakgrunner akkurat sånn man vil ha det på blant annet portretter.

Sylskarpt portrettobjektiv

Nærgrensen er ikke mye å skryte av. 70 cm utelukker makrofotografering (det finnes et 80/2.8 macro til GF med 25 cm nærgrense), men er innenfor på et portrettobjektiv.

Det viktigste er hvordan det oppfører seg når man fotograferer, og her gjør Fuji-objektivet seg ikke bort. Det er ekstremt skarptegnende på alle blendere, og aller best fra blender 2.8, men forbløffende skarpt også på f1.7 og 2.0 med bare moderat fall i hjørnene.

Sylskarpt på blender 1,7.
Foto: Lasse Svendsen

Det finnes ikke linjefortegning og heller ikke synlig vignettering her, og kromatisk aberrasjon er godt kontrollert på full blender, og knapt synlig fra blender 2.8 og oppover.

Objektivet kan være følsom for strølys, så den enorme solblenderen bør brukes, men det tegner lyspunkter og perfekt på nær sagt alle blendere, og skaper en nydelig dybde i bildene på større blendere som kler blant annet portretter godt.

Men, og det er et men, hvis man ikke må ha blender 1,7 for litt smalere skarphetsdybde, og ikke er redd for et større og tyngre portrettobjektiv, kan GF 110mm f2.0 være verdt å vurdere. Det har bedre kontroll på kromafeil og mer presis autofokus – i godt lys, og det er skarpere over hele bildeflaten enn GF 80.

Objektivet kan være følsomt for strølys, bruk derfor solblenderen.
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Det relativt kompakte portrettobjektivet, med noe kort brennvidde – det må sies, er et interessant alternativ til GF 110mm f2.0. Fujifilm GF80/1.7 koster litt mindre, og har hakket bedre lysstyrke, som kan gi litt smalere skarphetsdybde og nydelig bokeh, med høy skarphet på alle blendere. Så hvis bildevinkelen passer er det en no-brainer, personlig ville jeg spart litt ekstra til GF 110mm f2.0 som fremdeles er gullstandarden for portrettobjektiv til Fujifilms mellomformatkameraer.

Les også Magisk bildekvalitet Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Karakter
Fujifilm GF 80mm f1.7 R WR
High End

Lyd & Bilde mener

Høyt og svært jevn skarphet fra f1.7, med nydelig bokeh-effekt. Værtettet og solid bygget. Hørbar og litt treg autofokus. Kromafeil kan oppstå på full blender. 63mm passer ikke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Scroll to Top