: Fujifilm Fujinon XF 50-140mm f2,8 R LM OIS WR

Skarp proffzoom

Fujifilm har med den lyssterke telezoomen, et spennende objektivutvalg, som ofte svarer til forventningene.
Lyd & Bilde mener
Meget anvendelig zoom med solid kvalitet, værtetting og velfungerende bildestabilisator. Bildekvalitet fullt på høyde med - om ikke bedre enn tilsvarende fra Canon og Nikon.
Blenderringen er for løs på klikkene.
Spesifikasjoner
  • Type: 50-140mm zoom tils. 75-210mm
  • Lysstyrke: 2,8
  • Nærgrense: 100 cm
  • Filterdiameter: 72 med mer
  • Linseelementer: Totalt 23, 16 grupper
  • Mål/vekt: Ø 82,9 mm, 175,9 mm/995 gram
  • Annet: Solblender, optisk bildestabilisator, værtettet
  • For: Fujifilm X
Annonse
Annonse
forfatter

Fujifilm har vært ivrige til å lansere nye objektiver til systemkameraene sine i X-serien. Nå er de oppe i 18 objektiver, som dekker brennvidder fra 21 til 345mm. 10 av dem har lysstyrke f2,8 eller bedre, noe som sier litt om hvem Fuji er ute etter å nå med X-serien.

Kameraene har på kort tid blitt blant anmeldernes favoritter, og selv proffotografer har omfavnet systemet. For det må være lov å kalle det et system, med så mange objektiver allerede, og sju kamerahus å sette dem på.

Proffene som trenger en lyssterk telezoom, vil nok fatte interesse for Fujinon XF 50-140mm f2,8 R LM OIS WR. Som er en værtettet telezoom med en avansert optisk bildestabilisator ombord. Den er solid bygget med en omfattende behandling av linseelementer for å begrense strølys og få opp kontrasten. Objektivet har intern fokusering og god plass til hendene på både fokus- og zoomring. Blenderringen er litt for løs på klikkstoppene etter min smak, men det er nesten det eneste jeg har å utsette på objektivet, som dekker et bildevinkler tilsvarende 75-210mm brennvidder på et 135-kamera med fullformat 24 x 36 mm bildeflate.

(I denne klassen må man gange med faktor 1,5, for å få et brennvidde-tall som tilsvarer bildevinkelen til den gamle 135 mm filmstandarden).

Den innebyggede femaksers bildestabilisatoren kompenserer utmerket for lengre lukkertider i lite lys. Men jeg opplevde at objektivet ofte behøve to forsøk for å treffe med autofokusen på 140mm brennvidde i lite lys. I godt lys var det aldri noe problem, og bildekvalitetene er fortreffelig når autofokusen sitter.

Det finnes knapt fortegning og objektivet tegner skarpt helt ut i hjørnene på alle brennvidder og blendere. Ok, kanskje er det marginalt med vignettering eller skarphetstap på korteste brennvidde og blender 2,8, men det ser man ikke på jpeg-bilder som korrigeres i kameraet. Kontrasten og skarpheten kompletterer Fujis X-Trans bildebrikke som hånd i hanske. Objektivet som ble testet med X-T1GSE, har heller ikke noe kromatisk avvik å snakke om, og skarpheten avtar bare marginalt på de minste åpningene fra f11. Da er også diffraksjonen til stede, men den er relativt lav for et objektiv av denne typen.

Fuji-zoomen er en av de beste telezoomene vi har testet. Den er ikke billig, men det er heller ikke tilsvarende zoomer fra Canon og Nikon, som forlanger enda mer penger for sine 70-200mm f2,8 med innebygget bildestabilisator. Er det rart Fuji-systemet blir stadig mer populært.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.