Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

FujiFilm Fujinon XF 23mm f1.4R

Kvalitetsglass

Det fine med å velge et FujiFilm systemkamera, er tilgangen på lyssterk kvalitetsoptikk. Særlig med fast brennvidde.
Lyd & Bilde mener
Meget god optisk ytelse nesten uten vesentlige lyter, fra et solid og praktisk vidvinkelobjektiv.
Moderat hjørneskarphet på største blender.
Spesifikasjoner
  • Lysstyrke      f1.4
  • Nærgrense    18 cm
  • Filterdiameter            62 mm
  • Linseelementer        Totalt 11, 8 grupper
  • Mål/vekt         Ø 72 mm, 63 mm/270/300 gram
  • Solblender

For FujiFilm X

FujiFilm er på mange måter en av de mest spennende kameraprodusentene om dagen. Kameraene deres scorer veldig høyt i tester. Mye grunnet en unik bildebrikke som bringer frem et detaljnivå man knapt har sett maken til, men også fordi de på kort tid har lansert en rekke meget gode objektiver til systemkameraene i X-serien.

Hvis vi regner med de to praktfulle Zeiss Touit-objektivene for FujiFilm X-kameraer, nærmer utvalget seg 14 objektiver. Flere av dem kremobjektiver, og mange ser frem til den kommende 10-24mm f4 vidvinkelzoomen, og portrettobjektivet 56mm f1.2. Til da er det denne som er det nyeste objektivet, og det 12 i rekken, til FujiFilm X.

De dekker en bildesirkel som passer APS-C bildebrikker, som Fujis enestående X-Trans II bildebrikke. Kanskje den beste av alle i APS-C-formatet.

Foruten de to Zeiss-objektivene til X-systemet, finnes det så langt seks objektiver med fast brennvidde. Fujinon 56mm ikke medregnet. Den er ikke i butikkene før senere i 2014.

Annonse

Fujinon XF 23mm f1.4, er det mest lyssterke av objektivene til X-systemet, som dekker brennvidde tilsvarende om lag 35mm i fullformat. Det er på alle måter et kvalitetsobjektiv. Den mekaniske kvaliteten er høy, og man kjenner det på fokusringen, som man trekker et hakk tilbake, for å aktivere manuellfokus. Blenderingen har tredels trinn opp til f22, og en A-posisjon for program- eller blenderautomatikk. Den burde hatt en låseknapp i A-posisjon, men det er nesten det eneste negative med det ellers temmelig strøkne objektivet.

Med en bildevinkel tilsvarende 35mm brennvidde, er objektivet et supert normalobjektiv. Av typen som kan brukes til alt. Landskap, reportasje, reise, ikke for tette portretter, og av fotojournalister som trenger et godt allroundobjektiv.

Annonse

De vil neppe bli skuffet over bildekvaliteten fra 23mm-en. Det er nesten ikke synlig fortegning eller vignettering, selv ikke på største blender. Hvis du skyter råfiler må du foreta oppskarping i etterkant, fordi objektivet ikke gir deg noe gratis i form av ekstra skarphet eller kontrast. På blender 1,4 er det fall i hjørneskarpheten, men skarpheten i sentrum er moderat. Den blir bedre på f2, og fra f2,8 til f11 er skarpheten nesten 100 prosent jevn helt ut i hjørnene.

Da er samtidig skarpheten mye bedre enn på full blenderåpning. Objektivet er ikke plaget av fargebrytning. Selv ikke på full blender. XF 23mm f1,4 er en meget vellykket konstruksjon med høy optisk ytelse. Det er ikke like sylskarpt som Fujis egen 60mm makro, og det har litt svakere hjørneskarphet enn XF 35mm f1,4, men null fortegning og vignettering gjør dette til en fremragende vidvinkel for Fuji X-systemet.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.