Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: FujiFilm Fujinon XF 23mm f1.4R

Kvalitetsglass

Det fine med å velge et FujiFilm systemkamera, er tilgangen på lyssterk kvalitetsoptikk. Særlig med fast brennvidde.

Skrevet av / 24.01.14 - 11:21
FujiFilm Fujinon XF 23mm f1.4R
Lasse Svendsen

For FujiFilm X

FujiFilm er på mange måter en av de mest spennende kameraprodusentene om dagen. Kameraene deres scorer veldig høyt i tester. Mye grunnet en unik bildebrikke som bringer frem et detaljnivå man knapt har sett maken til, men også fordi de på kort tid har lansert en rekke meget gode objektiver til systemkameraene i X-serien.

Hvis vi regner med de to praktfulle Zeiss Touit-objektivene for FujiFilm X-kameraer, nærmer utvalget seg 14 objektiver. Flere av dem kremobjektiver, og mange ser frem til den kommende 10-24mm f4 vidvinkelzoomen, og portrettobjektivet 56mm f1.2. Til da er det denne som er det nyeste objektivet, og det 12 i rekken, til FujiFilm X.

De dekker en bildesirkel som passer APS-C bildebrikker, som Fujis enestående X-Trans II bildebrikke. Kanskje den beste av alle i APS-C-formatet.

Foruten de to Zeiss-objektivene til X-systemet, finnes det så langt seks objektiver med fast brennvidde. Fujinon 56mm ikke medregnet. Den er ikke i butikkene før senere i 2014.

Fujinon XF 23mm f1.4, er det mest lyssterke av objektivene til X-systemet, som dekker brennvidde tilsvarende om lag 35mm i fullformat. Det er på alle måter et kvalitetsobjektiv. Den mekaniske kvaliteten er høy, og man kjenner det på fokusringen, som man trekker et hakk tilbake, for å aktivere manuellfokus. Blenderingen har tredels trinn opp til f22, og en A-posisjon for program- eller blenderautomatikk. Den burde hatt en låseknapp i A-posisjon, men det er nesten det eneste negative med det ellers temmelig strøkne objektivet.

Med en bildevinkel tilsvarende 35mm brennvidde, er objektivet et supert normalobjektiv. Av typen som kan brukes til alt. Landskap, reportasje, reise, ikke for tette portretter, og av fotojournalister som trenger et godt allroundobjektiv.

De vil neppe bli skuffet over bildekvaliteten fra 23mm-en. Det er nesten ikke synlig fortegning eller vignettering, selv ikke på største blender. Hvis du skyter råfiler må du foreta oppskarping i etterkant, fordi objektivet ikke gir deg noe gratis i form av ekstra skarphet eller kontrast. På blender 1,4 er det fall i hjørneskarpheten, men skarpheten i sentrum er moderat. Den blir bedre på f2, og fra f2,8 til f11 er skarpheten nesten 100 prosent jevn helt ut i hjørnene.

Da er samtidig skarpheten mye bedre enn på full blenderåpning. Objektivet er ikke plaget av fargebrytning. Selv ikke på full blender. XF 23mm f1,4 er en meget vellykket konstruksjon med høy optisk ytelse. Det er ikke like sylskarpt som Fujis egen 60mm makro, og det har litt svakere hjørneskarphet enn XF 35mm f1,4, men null fortegning og vignettering gjør dette til en fremragende vidvinkel for Fuji X-systemet.

Lyd & Bilde mener

Meget god optisk ytelse nesten uten vesentlige lyter, fra et solid og praktisk vidvinkelobjektiv. Moderat hjørneskarphet på største blender.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Tar opp 6K direkte til disk

Helt rått hvor skarpe bildene blir

Sonys råeste kamera

Kule bilder på direkten

Lyd & Bilde
Scroll to Top