: FujiFilm Fujinon XF 23mm f1.4R

Kvalitetsglass

Det fine med å velge et FujiFilm systemkamera, er tilgangen på lyssterk kvalitetsoptikk. Særlig med fast brennvidde.
Lyd & Bilde mener
Meget god optisk ytelse nesten uten vesentlige lyter, fra et solid og praktisk vidvinkelobjektiv.
Moderat hjørneskarphet på største blender.
Spesifikasjoner
  • Lysstyrke      f1.4
  • Nærgrense    18 cm
  • Filterdiameter            62 mm
  • Linseelementer        Totalt 11, 8 grupper
  • Mål/vekt         Ø 72 mm, 63 mm/270/300 gram
  • Solblender
Annonse
Annonse
forfatter

For FujiFilm X

FujiFilm er på mange måter en av de mest spennende kameraprodusentene om dagen. Kameraene deres scorer veldig høyt i tester. Mye grunnet en unik bildebrikke som bringer frem et detaljnivå man knapt har sett maken til, men også fordi de på kort tid har lansert en rekke meget gode objektiver til systemkameraene i X-serien.

Hvis vi regner med de to praktfulle Zeiss Touit-objektivene for FujiFilm X-kameraer, nærmer utvalget seg 14 objektiver. Flere av dem kremobjektiver, og mange ser frem til den kommende 10-24mm f4 vidvinkelzoomen, og portrettobjektivet 56mm f1.2. Til da er det denne som er det nyeste objektivet, og det 12 i rekken, til FujiFilm X.

De dekker en bildesirkel som passer APS-C bildebrikker, som Fujis enestående X-Trans II bildebrikke. Kanskje den beste av alle i APS-C-formatet.

Foruten de to Zeiss-objektivene til X-systemet, finnes det så langt seks objektiver med fast brennvidde. Fujinon 56mm ikke medregnet. Den er ikke i butikkene før senere i 2014.

Fujinon XF 23mm f1.4, er det mest lyssterke av objektivene til X-systemet, som dekker brennvidde tilsvarende om lag 35mm i fullformat. Det er på alle måter et kvalitetsobjektiv. Den mekaniske kvaliteten er høy, og man kjenner det på fokusringen, som man trekker et hakk tilbake, for å aktivere manuellfokus. Blenderingen har tredels trinn opp til f22, og en A-posisjon for program- eller blenderautomatikk. Den burde hatt en låseknapp i A-posisjon, men det er nesten det eneste negative med det ellers temmelig strøkne objektivet.

Med en bildevinkel tilsvarende 35mm brennvidde, er objektivet et supert normalobjektiv. Av typen som kan brukes til alt. Landskap, reportasje, reise, ikke for tette portretter, og av fotojournalister som trenger et godt allroundobjektiv.

De vil neppe bli skuffet over bildekvaliteten fra 23mm-en. Det er nesten ikke synlig fortegning eller vignettering, selv ikke på største blender. Hvis du skyter råfiler må du foreta oppskarping i etterkant, fordi objektivet ikke gir deg noe gratis i form av ekstra skarphet eller kontrast. På blender 1,4 er det fall i hjørneskarpheten, men skarpheten i sentrum er moderat. Den blir bedre på f2, og fra f2,8 til f11 er skarpheten nesten 100 prosent jevn helt ut i hjørnene.

Da er samtidig skarpheten mye bedre enn på full blenderåpning. Objektivet er ikke plaget av fargebrytning. Selv ikke på full blender. XF 23mm f1,4 er en meget vellykket konstruksjon med høy optisk ytelse. Det er ikke like sylskarpt som Fujis egen 60mm makro, og det har litt svakere hjørneskarphet enn XF 35mm f1,4, men null fortegning og vignettering gjør dette til en fremragende vidvinkel for Fuji X-systemet.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Bitteliten sub med uante krefter.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!