TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

FujiFilm Fujinon XF 23mm f1.4R

Kvalitetsglass

Det fine med å velge et FujiFilm systemkamera, er tilgangen på lyssterk kvalitetsoptikk. Særlig med fast brennvidde.

forfatter
Publisert 24.01.14 - 11:21
L&B mener
Meget god optisk ytelse nesten uten vesentlige lyter, fra et solid og praktisk vidvinkelobjektiv.
Moderat hjørneskarphet på største blender.
Spesifikasjoner
 • Lysstyrke      f1.4
 • Nærgrense    18 cm
 • Filterdiameter            62 mm
 • Linseelementer        Totalt 11, 8 grupper
 • Mål/vekt         Ø 72 mm, 63 mm/270/300 gram
 • Solblender

For FujiFilm X

FujiFilm er på mange måter en av de mest spennende kameraprodusentene om dagen. Kameraene deres scorer veldig høyt i tester. Mye grunnet en unik bildebrikke som bringer frem et detaljnivå man knapt har sett maken til, men også fordi de på kort tid har lansert en rekke meget gode objektiver til systemkameraene i X-serien.

Hvis vi regner med de to praktfulle Zeiss Touit-objektivene for FujiFilm X-kameraer, nærmer utvalget seg 14 objektiver. Flere av dem kremobjektiver, og mange ser frem til den kommende 10-24mm f4 vidvinkelzoomen, og portrettobjektivet 56mm f1.2. Til da er det denne som er det nyeste objektivet, og det 12 i rekken, til FujiFilm X.

De dekker en bildesirkel som passer APS-C bildebrikker, som Fujis enestående X-Trans II bildebrikke. Kanskje den beste av alle i APS-C-formatet.

Foruten de to Zeiss-objektivene til X-systemet, finnes det så langt seks objektiver med fast brennvidde. Fujinon 56mm ikke medregnet. Den er ikke i butikkene før senere i 2014.

Fujinon XF 23mm f1.4, er det mest lyssterke av objektivene til X-systemet, som dekker brennvidde tilsvarende om lag 35mm i fullformat. Det er på alle måter et kvalitetsobjektiv. Den mekaniske kvaliteten er høy, og man kjenner det på fokusringen, som man trekker et hakk tilbake, for å aktivere manuellfokus. Blenderingen har tredels trinn opp til f22, og en A-posisjon for program- eller blenderautomatikk. Den burde hatt en låseknapp i A-posisjon, men det er nesten det eneste negative med det ellers temmelig strøkne objektivet.

Med en bildevinkel tilsvarende 35mm brennvidde, er objektivet et supert normalobjektiv. Av typen som kan brukes til alt. Landskap, reportasje, reise, ikke for tette portretter, og av fotojournalister som trenger et godt allroundobjektiv.

De vil neppe bli skuffet over bildekvaliteten fra 23mm-en. Det er nesten ikke synlig fortegning eller vignettering, selv ikke på største blender. Hvis du skyter råfiler må du foreta oppskarping i etterkant, fordi objektivet ikke gir deg noe gratis i form av ekstra skarphet eller kontrast. På blender 1,4 er det fall i hjørneskarpheten, men skarpheten i sentrum er moderat. Den blir bedre på f2, og fra f2,8 til f11 er skarpheten nesten 100 prosent jevn helt ut i hjørnene.

Da er samtidig skarpheten mye bedre enn på full blenderåpning. Objektivet er ikke plaget av fargebrytning. Selv ikke på full blender. XF 23mm f1,4 er en meget vellykket konstruksjon med høy optisk ytelse. Det er ikke like sylskarpt som Fujis egen 60mm makro, og det har litt svakere hjørneskarphet enn XF 35mm f1,4, men null fortegning og vignettering gjør dette til en fremragende vidvinkel for Fuji X-systemet.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
Nordmenn tar flere bilder og elsker fotobøker Mobilkameraet er mest populært.
Eksklusiv analog Leica Hvis du elsker analog fotografering, kan Leica M-A Titan være noe for deg.
Snart blir Lumix GH6 enda bedre Med en ny fastvareoppdatering kan Lumix GH6 sende video med enda høyere kvalitet til ekstern opptaker.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend