TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Fujifilm Fujinon GF 35-70mm f4.5-5.6 WR

Rimelig zoom til mellomformat

Den snertne Fuji-zoomen er så billig og bra at det er ikke noe å tenke på.

forfatter
Publisert 22.11.21 - 10:00
Karakter
Fujifilm Fujinon GF 35-70mm f4.5-5.6 WR
L&B mener
Kompakt, lett, værtettet, og hendig zoom. Svært godt korrigert optikk. Anvendelig nærgrense.
Moderat lysstyrke. Ingen blendering.
Spesifikasjoner
 • Type: Normalzoom
 • Brennvidde: 35-70mm, tilsv. 28-55mm i 35-format
 • Blender: f4.5 – 32
 • Fatning: Fujifilm G
 • Bildestabilisator: Nei
 • Nærgrense: 35 cm
 • Filterdiameter: 62 mm
 • Linseelementer: Totalt 11, 9 grupper
 • Mål/vekt: Ø 85 mm, 74 mm, 390 gram
 • Annet. Solblender, værtetting
 • Web: fujifilm.no
Veil. pris 11.195Pr. 22.11.21 Produktside

Hvis man vurderer å kjøpe Fujifilms nye mellomformatkamera, GFX 50S II, bør man definitivt ta med GF 35-70mm f4.5-5.6 WR i pakken. Da sparer man penger på en fin-fin zoom, som er svært hendig å ha med.

Den kan også kjøpes separat, og brukes på et hvilket som helst kamera i Fujifilms GF-serie med mellomformatkameraer.

Brennvidden på 35-70mm, tilsvarer 28-55mm i 35-format, hvilket betyr at Fuji-zoomen er en relativt kort normalzoom med bare 2 x zoom. Men den dekker et mye brukt område hos mange fotografer, og det hendige formatet passer perfekt på GFX 50S II og det enda mindre GFX 50R.

Zoomen har ingen blenderring som hvertfall undertegnende savnet – noe må man ofre for å få objektivet så kort – men den har en meget kompakt, værtettet konstruksjon, hvor man trekker sammen objektivet til knappe 7,4 cm, når man dreier zoomringen forbi i 35mm til det hvite merket til høyre.

Siden er det bare å vri den tilbake for å ekspandere objektivet, som da er klart til bruk.

Fujifilm Fujinon GF 30-70mm low Fujifilm Fujinon GF 30-70mm high
<
>
Med zoomringen ute av låseposisjon. Foto: Lasse Svendsen

Zoomringen og fokusringen er nydelig vektet, og jeg lurer på hvorfor ikke Fujifilm får til det samme på XF-objektivene. Fokusringen kan stilles til å følge rotasjonshastigheten, eller en mer lineær manuellfokus uavhengig av hastighet. Det siste er hendig når man filmer, faktisk.

Den optiske konstruksjonen består av 11 linseelementer i ni grupper, ett av dem er asfærisk og to er såkalte ED-elementer (Extra low-Dispersion), og det er ni avrundede blenderlameller innvendig.


Autofokus

På GFX 50S II fokuserer zoomen kjapt nok, nesten lydløst (0,13s på GFZ 100S i flg. Fujifilm), men det er ikke supergodt egnet til følgefokus av typen man trenger til sport. Men så er ikke noen GFX-kameraene rendyrkede sportskameraer heller. Det er moderat med fokuspusting her, så man kan trygt bruke manuell eller pull-fokus på videoopptak, uten at det blir sjenerende.

En kompakt og kompetent mellomformatpakke.
Foto: Lasse Svendsen

Skarphet

Siden 2 x zoom knapt kan kalles ekstremt på noen måte, der det lettere å korrigere den optiske ytelsen enn om dette var en 5 x zoom fra vidvinkel til tele. Det vises på den optiske kvaliteten, hvor skarpheten er jevnt høy på alle brennvidder, også på full blenderåpning. Ta for eksempel 35mm og blender 4.5. Her er skarpheten jevnt god, men blender man til f5.6 kan man se at skarpheten øker også i hjørnene. Det er mellom f5.6 og f11 at skarpheten er på sitt høyeste og jevneste, og det gjentar seg på 45 og 70mm. Men på 70mm er det antydning til diffraksjon over f16, men igjen, alt tyder på et meget godt korrigert zoomobjektiv.

Bare 74mm, uten solblenderen, som følger med.
Foto: Lasse Svendsen


Vignettering og kromatisk aberrasjon

Det er moderat fortegning på 35mm, og synlig vignettering på f4.5, men knapt noe kromatisk aberrasjon i det hele tatt. På noen brennvidder. Fra 45mm forsvinner fortegningen og vignettering er neglisjerbart. Strølys viste seg heller ikke å være noe problem, noe det sjelden er på såpass moderat vidvinkel.

Bokeh

Hvis man er ute etter smalest mulig skarphetsdybde, er ikke dette det ideelle objektivet til et Fujifilm GFX. Til det er lysstyrken alt for moderat, men tross det, er det fint mulig å få en fullt brukbar bokeh-effekt. Bildene ser helt utmerket ut, og hvis bakgrunnen er langt nok unna, kan man få fine portretter på 70mm med duse, myke bakgrunner.

GF 35-70mm sett forfra på GFX 50S II.
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Den dobbelt så dyre GF 32-64mm f4 dekker omtrent det samme området, og den har blendering, samme maks blender på alle brennvidder, og en raskere fokusmotor. Sammenlignet med GF 35-70mm er det noe, men ikke så mye som man skulle tro å hente på optisk ytelse. For mange vil derfor GF 35-70mm fremstå om et mye bedre kjøp. Det er en zoom man kan bruke til det aller meste fra landskap til portretter, og så er den så kompakt og lett at den er super å ha med på reiser. For de som uansett skal kjøpe en GFX 50S II, er det bare dumt å kjøpe kameraet uten den fine GF 35-70mm. Da koster zoomen nemlig det halve av fullpris.

Hvis man kjøper GFX 50S II, er det smart å ta med kitzoomen også.
Foto: Lasse Svendsen
Les også Magisk bildekvalitet Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Det råeste sportskameraet Fujifilm X-H2S er kameraet man skal ha når man trenger skarpe actionbilder.
Uforskammet lekker kamerablits Ikke la deg lure av 50-tallsdesignet.
Sony lanserer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon for Sony-kameraer.
Kompakt og lett 24 macro og 15-30mm zoom fra Canon Rimelig optikk for Canons speilløse fullformatkameraer.
Det lille øyet på himmelen DJIs minste kameradrone er så liten at den kan fly over alt – og fortsatt avansert nok til et profesjonelt resultat.
Capture One Mobile klar for iPad Nå kan du redigere som en proff på iPad-en.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend