Search
Generic filters

TEST: Feiyu G6 Plus

Stabil styring av kameraet

Hvis man trenger å stabilisere kameraet før opptak, er en god gimbal et nødvendig tilbehør.

Karakter
Feiyu G6 Plus

Lyd & Bilde mener

Silkemyk og kraftig stabilisering, sprutsikker og solid bygget. God batteritid.
Passer bare på små kameraer, opptil 800 gram.

Type: Kamera-gimbal
For: Mobil, actionkamera, kompakt- og systemkamera
Tilkoblinger: Bluetooth, Wifi, USB-lading
Belastning: 800 gram
Stabilisator: 3-akser, 360/260, pan/tilt
Batteritid: Opp til 12 timer
Mål: 32,8 cm
Vekt: 663 g
Annet: 4-veis joystick, OLED-skjerm, stativgjenger, sprutsikker, bæreveske.

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2990 kr

Man trenger ikke vær proffotograf for å bruke ekstrautstyr som dette. En gimbal er en stabilisator for kameraer, store som små, og har enten mekanisk stabilisering hvor gravitasjonen hjelper til, eller elektronisk stabilisering.

Som Feiyutechs nye G6 Plus. En motorisert gimbal for alt fra mobiler til systemkameraer. Vel og merke dersom de veier maksimalt 800 gram. Det betyr at man kan glemme en speilrefleks med en 70-200mm på, men et kompakt systemkamera som Sony a6400, eller Fujifilms fremragende X-T30, passer utmerket.
Det samme gjør som nevnt mobiltelefoner, og det følger faktisk med en holder med fjærbelastede klemmer til gimbalen.

Som i seg selv veier tett på 700 gram med batteriet ombord, som kan holde i opptil 12 timer. Litt avhengig av hvor mye de børsteløse motorene må jobbe med å holde kameraet i vater.
Skjønt vater, man kan selv endre vinkel og panorere kameraet på gimbalen, også fra appen som fjernstyrer stabilisatoren og enkelte av funksjonene på kameraet.

Kameraene – og mobilen, kobles til via Bluetooth eller Wifi, og så kan man styre det grunnleggende fra håndgrepet på gimbalen. Eller Feiyu ON-appen.

Som alltid med Feyiutech, er kvaliteten mer enn godkjent. Knapper og rattet har tilfredsstillende respons og de stillegående elektromotorene sørger for myk stabilisering av kameraet når det behøves.

Brukervennlighet

I bunnen har G6 Plus stativgjenger for stativplassering. Håndgrepet er gummiert og de vanligste knappene, som opptaksknapp og utløser er plassert på rekke med funksjonsknappen, som også fungerer som av/på-knapp. Over den sitter en styrepinne – joystick – som man bruker for å bevege kameraet på gimbalen. Det kan man forresten gjøre fra appen også.

En bitteliten OLED-skjerm viser valgte innstillinger, og til venstre på håndgrepet, er det et roterende og trykkfølsomt innstillingshjul, som for eksempel kan brukes til å styre fokus med, eller zoome hvis kameraet har elektronisk zoom. Hjulet kan også brukes til å styre stabilisatoren med.

Det finnes flere knapper. På baksiden er det to. Det vil si, den ene er en skyvebryter for å vippe – tilte – kameraet, mens den andre er en programmerbar funksjonsknapp. Det er også en knapp for å aktivere innstillinger på siden av håndgrepet. Som også er sprutsikkert.

Håndgrepet har ekstra gjenger på siden, for montering av ekstrautstyr, som for eksempel en ekstra skjerm.

I praksis

Oppsettet av gimbalen er enkel nok. Kameraet festes enkelt til en avtakbar stativplate med tre spor, slik at man skal kunne finne et som passer til kameraets plassering av stativgjengene. Jeg prøvde med forskjellige kameraer, og fant ut at det var slett ikke alle som passet på L-platen til gimbalen. Kameraer med store håndgrep, kan være vanskelig for ikke så si umulig å få plass til, men små systemkameraer som a6400 og kompaktkameraer er ikke noe problem å få plassert korrekt.

Trenger man en gimbal til større kameraer, kan man se på AK-serien til Feiyutech.

Før gimbalen slås på, må man manuelt justere plasseringen av gimbalens motorer. Det gjøres ved å løsne de to strammeskruene, slik at man kan skyve festene i riktig posisjon. Når man da slår på strømmen, og åpner appen, man kan kalibrere gimbalen slik at kameraet kommer i vater.

Da er man klar til opptak.

Man kan programmere rotasjon under time lapse, og styre den med en app.

De tre elektromotorene fungerer utmerket på stabilisering av kameraet under opptak. Siden det ikke er alle kameraer som har like god innebygget stabilisering, er Feyiutech G6 Plus et nyttig ekstrautstyr. Så lenge man ikke gjør noen brå bevegelser, fungerer den prikkfritt. Den stabiliserer ikke vertikale bevegelser like godt som feks. stabilisatoren i et Olympus OMD EM1 Mark II gjør i tospann med en 12-100mm zoom med innebygget stabilisator, men når man for eksempel panorerer får man alltid snorrett horisont.

I appen kan man stille inn responsen til elektromotorene og styrepinnen, som også finnes i appen, og man kan velge en av tre forhåndsinnstillinger for hvordan stabiliseringen skal oppføre seg. Det er også mulig å stille inn glidende rotasjon eller tilt, noe som er innmari praktisk når man skal ta time lapse, eller intervallbilder over en gitt tid. Som kan være alt fra 12 sekunder, til åtte timer.

Konklusjon

Feyiutechs gimbal er aller best når kameraet er lite og lett. De fleste speilreflekskameraene vil rett og slett ikke få plass. Et kompakt systemkamera, de aller fleste kompaktkameraer og mobiler passer derimot uten problemer på G6 Plus. Den er spesielt godt egnet til kameraer som enten ikke har, eller ikke har en godt nok fungerende bildestabilisator innebygget, og selv om den kanskje er i største laget for et actionkamera, vil den garantert gi videoopptak med mye mykere bevegelser. G6 Plus er også solid bygget, og den lange batteritiden gjør den perfekt i alpinbakken, eller på fjellturer.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!