Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Feiyu G6 Plus

Stabil styring av kameraet

Hvis man trenger å stabilisere kameraet før opptak, er en god gimbal et nødvendig tilbehør.

Skrevet av / 26.01.20 - 10:00
Feiyu G6 Plus
Lasse Svendsen

Man trenger ikke vær proffotograf for å bruke ekstrautstyr som dette. En gimbal er en stabilisator for kameraer, store som små, og har enten mekanisk stabilisering hvor gravitasjonen hjelper til, eller elektronisk stabilisering.

Som Feiyutechs nye G6 Plus. En motorisert gimbal for alt fra mobiler til systemkameraer. Vel og merke dersom de veier maksimalt 800 gram. Det betyr at man kan glemme en speilrefleks med en 70-200mm på, men et kompakt systemkamera som Sony a6400, eller Fujifilms fremragende X-T30, passer utmerket.
Det samme gjør som nevnt mobiltelefoner, og det følger faktisk med en holder med fjærbelastede klemmer til gimbalen.

Som i seg selv veier tett på 700 gram med batteriet ombord, som kan holde i opptil 12 timer. Litt avhengig av hvor mye de børsteløse motorene må jobbe med å holde kameraet i vater.
Skjønt vater, man kan selv endre vinkel og panorere kameraet på gimbalen, også fra appen som fjernstyrer stabilisatoren og enkelte av funksjonene på kameraet.

Kameraene – og mobilen, kobles til via Bluetooth eller Wifi, og så kan man styre det grunnleggende fra håndgrepet på gimbalen. Eller Feiyu ON-appen.

Som alltid med Feyiutech, er kvaliteten mer enn godkjent. Knapper og rattet har tilfredsstillende respons og de stillegående elektromotorene sørger for myk stabilisering av kameraet når det behøves.

Brukervennlighet

I bunnen har G6 Plus stativgjenger for stativplassering. Håndgrepet er gummiert og de vanligste knappene, som opptaksknapp og utløser er plassert på rekke med funksjonsknappen, som også fungerer som av/på-knapp. Over den sitter en styrepinne – joystick – som man bruker for å bevege kameraet på gimbalen. Det kan man forresten gjøre fra appen også.

En bitteliten OLED-skjerm viser valgte innstillinger, og til venstre på håndgrepet, er det et roterende og trykkfølsomt innstillingshjul, som for eksempel kan brukes til å styre fokus med, eller zoome hvis kameraet har elektronisk zoom. Hjulet kan også brukes til å styre stabilisatoren med.

Det finnes flere knapper. På baksiden er det to. Det vil si, den ene er en skyvebryter for å vippe – tilte – kameraet, mens den andre er en programmerbar funksjonsknapp. Det er også en knapp for å aktivere innstillinger på siden av håndgrepet. Som også er sprutsikkert.

Håndgrepet har ekstra gjenger på siden, for montering av ekstrautstyr, som for eksempel en ekstra skjerm.

I praksis

Oppsettet av gimbalen er enkel nok. Kameraet festes enkelt til en avtakbar stativplate med tre spor, slik at man skal kunne finne et som passer til kameraets plassering av stativgjengene. Jeg prøvde med forskjellige kameraer, og fant ut at det var slett ikke alle som passet på L-platen til gimbalen. Kameraer med store håndgrep, kan være vanskelig for ikke så si umulig å få plass til, men små systemkameraer som a6400 og kompaktkameraer er ikke noe problem å få plassert korrekt.

Trenger man en gimbal til større kameraer, kan man se på AK-serien til Feiyutech.

Før gimbalen slås på, må man manuelt justere plasseringen av gimbalens motorer. Det gjøres ved å løsne de to strammeskruene, slik at man kan skyve festene i riktig posisjon. Når man da slår på strømmen, og åpner appen, man kan kalibrere gimbalen slik at kameraet kommer i vater.

Da er man klar til opptak.

Man kan programmere rotasjon under time lapse, og styre den med en app.

De tre elektromotorene fungerer utmerket på stabilisering av kameraet under opptak. Siden det ikke er alle kameraer som har like god innebygget stabilisering, er Feyiutech G6 Plus et nyttig ekstrautstyr. Så lenge man ikke gjør noen brå bevegelser, fungerer den prikkfritt. Den stabiliserer ikke vertikale bevegelser like godt som feks. stabilisatoren i et Olympus OMD EM1 Mark II gjør i tospann med en 12-100mm zoom med innebygget stabilisator, men når man for eksempel panorerer får man alltid snorrett horisont.

I appen kan man stille inn responsen til elektromotorene og styrepinnen, som også finnes i appen, og man kan velge en av tre forhåndsinnstillinger for hvordan stabiliseringen skal oppføre seg. Det er også mulig å stille inn glidende rotasjon eller tilt, noe som er innmari praktisk når man skal ta time lapse, eller intervallbilder over en gitt tid. Som kan være alt fra 12 sekunder, til åtte timer.

Konklusjon

Feyiutechs gimbal er aller best når kameraet er lite og lett. De fleste speilreflekskameraene vil rett og slett ikke få plass. Et kompakt systemkamera, de aller fleste kompaktkameraer og mobiler passer derimot uten problemer på G6 Plus. Den er spesielt godt egnet til kameraer som enten ikke har, eller ikke har en godt nok fungerende bildestabilisator innebygget, og selv om den kanskje er i største laget for et actionkamera, vil den garantert gi videoopptak med mye mykere bevegelser. G6 Plus er også solid bygget, og den lange batteritiden gjør den perfekt i alpinbakken, eller på fjellturer.

Karakter
Feiyu G6 Plus
Premium

Lyd & Bilde mener

Silkemyk og kraftig stabilisering, sprutsikker og solid bygget. God batteritid. Passer bare på små kameraer, opptil 800 gram.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Tar opp 6K direkte til disk

Helt rått hvor skarpe bildene blir

Sonys råeste kamera

Kule bilder på direkten

Lyd & Bilde
Scroll to Top