TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Eye-fi Pro X2

Trådløs bildeoverføring

Det høres ut som en drøm, men trådløs overføring av bilder er en realitet. En praktisk sådan.

Lyd & Bilde mener
+God rekkevidde Geotagging Støtte for bildeprogrammer Gratis iPhone-app
-Treg overføring Kostbart
Spesifikasjoner
  • 8 GB minnekapasitet
  • SDHC-tilpasset
  • 13 m rekkevidde inne/27 m ute
  • 802.11b/g/n wi-fi-støtte
Veil. pris 1300

Svært få kameraer har noe i nærheten av trådløs tilgang. Man kan rett og slett ikke dele bilder via epost, internett eller mobilnettet. Løsningen blir derfor et minnekort med innebygget trådløs overføring. Eye-fi lager nemlig SD-kort som har trådløs overføring integrert i kortet. En w-fi-sender rett og slett. Kortene finnes i ulike utgaver og kapasiteter, fra det enkleste som bare støtter jpeg-filer og passer for folk flest, til proffkortet vi tester her. Som også støtter overføring av råfiler og HD-video.

Minnekortet ser ut som et hvilket som helst SD-kort. På mirakuløst vis har Eye-fi klart å klemme inn en trådløs sender som støtter vanlig trådløst nettverk. Og som kan overføre bilder til en PC eller Mac, enten via et trådløst nettverk eller et lokalt nettverk. For eksempel fra wi-fi-kortet til en laptop. Man kan dessuten overføre bilder til sosiale nettverk som Facebook, YouTube eller dele bilder på Flickr. Kortet støtter også så kalte hotspots, trådløse nettverk som man for eksempel finner på bensinstasjoner.

Direkte overføring
Pro X2 som dette kortet kalles. Støtter også geotagging (av jpeg-filer) slik at man kan sortere og finne bilder etter stedet og tidspunktet de ble tatt. Kortet har også noe Eye-fi kaller Endless Memory, som tømmer kortet for de eldste filene som allerede er overført, for å gjøre plass til nye bilder. Aller tøffest er såkalt tethered – eller øyeblikkelig – overføring. Man kan overføre bildene etter hvert som de tas, i en studiosammenheng for eksempel, direkte til en Mac eller PC med iPhoto, Aperture eller Adobe Lightroom bilderedigeringsprogram kjørende. Eller enda tøffere, en iPad med Shuttersnitch (89 kroner), som viser bildene etter hvert som minnekortet overfører dem til iPad-en.

I bruk
Overføringen fra en Olympus E-PL2 tok 25 sekunder for en råfil, mens jpeg-kopien av samme bilde dukket opp på skjermen bare sekunder etter. Minnekortet lot seg også lese av den innebyggede kortleseren på en iMac. Man er med andre ord ikke tvunget til å kun bruke wi-fi sammen med Eye-fi-kortet. Før man kan begynne å bruke Eye-fi-kortet, må det konfigureres. Da skyves  kortet i en medfølgende USB-adapter som kobles til datamaskinen, så guides man gjennom installasjon og oppsett. Da får man en liten applikasjon som starter hver gang man aktiverer overføringen av bilder fra et kamera med Eye-fi-kortet i. De aller fleste kameraer med SD-kortspalte støtter alle Eye-fis trådløse minnekort, også eldre kameramodeller. Vi brukte kortet i en Nikon D7000 og nevnte Olympus PEN E-PL2. Uten problemer.

Men det går sakte. Veldig sakte. Å tømme minnekortet trådløst kunne ta en halv time. Spesielt hvis det var mange råfiler kombinert med HD-videosnutter. Og her snakker vi ikke engang om et fullt minnekort, men rundt 100 bilder. Å fylle minnekortet (8 GB), turte jeg ikke. Man skal ha nyladet batteri og veldig god tid for å overføre et fullt minnekort trådløst.

Konklusjon
Den trege overføringshastigheten er Eye-fi-kortets akilleshæl. Det hjelper heller  ikke at det koster dobbelt så mye som et tilsvarende proffkort fra SanDisk (Digital Extreme). Man kan rett og slett ikke bruke kun trådløs overføring, og slettes ikke av et fullt minnekort på grunn av den langsomme overføringshastigheten. Men det er praktisk å ha muligheten. I hvert fall hvis man bruker tethered overføring av bilder, for eksempel    i en studiosammenheng. Da er Eye-fi-kortet verdt sin vekt i gull.

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.