Search
Generic filters
TEST

Epson Expression Photo XP-970

 itemprop
TESTEpson Expression Photo XP-970
Karakter
Epson Expression Photo XP-970

Fotoskriver med skanner

Endelig finnes det en multiskriver som gir store fotoutskrifter av høy kvalitet i A3-format.

Lyd & Bilde mener

Høy bildekvalitet på foto opptil A3-format, svært enkel å bruke for små og store, trådløse utskrifter, og innebygget planskanner.
Moderat utskriftshastighet på foto, bare 100 ark i hovedskuffen.
 • Type: A3 multiskriver med 6 Claria Photo HD blekkpatroner
 • Printhastighet: 28 sider/minutt (vanlig papir), 11s per 10 x 15 cm fargebilde
 • Oppløsning print: 5760 x 1440 dpi A3
 • Oppløsning skann: 1200 x 4800 dpi A4
 • Papirskuff: 100 A4-ark, 20 fotoark
 • Display: 10.9 cm fargeskjerm
 • Tilkoblinger: Wifi, Wifi Direct, Ethernet, USB
 • Kortleser: SD
 • Antall sider: Opptil 830 i farger
 • Mål og vekt: 47,9 x 35,6 x 14,8 cm / 8,7 kg
 • Annet: Apple Airprint, Google Cloud Print, Epson Connect, CD/DVD-utskrift, Duplex print.
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2995 kr

Siden de færreste ønsker flere skrivere i hjemmet, blir valg av skriver ofte et kompromiss. For en skriver som skal brukes til alt fra å skrive ut lekser, julekort, og kanskje skanne dokumenter og gamle bilder, er sjelden like god på alt.

Det trodde også vi. Inntil vi testet denne. Epsons nye generasjon alt-i-ett-skrivere lykkes godt med alle oppgavene, og lager så fine fotoutskrifter, at ivrige hobbyfotografer ikke blir skuffet.

Det gjør den i opptil A3-format, som gjør at fotografiene kommer bedre til sin rett i glass og ramme, enn de halvparten så store A4-utskriftene.

For hva er vel poenget med å la blinkskuddene ligge på en harddisk, hvor ingen får sett dem?

Skriveren er en såkalt 3-i-1-skriver, altså en som både skriver ut – singel eller duplex, skanner og kopierer, og gjør det like bra uansett hva man trenger den til.

Den tilhører Epsons familie med Expression Photo-skrivere, og finnes også i en litt mindre og litt rimeligere variant som skriver ut opptil A4, kalt XP-8600. Man kan skrive ut rett fra mobilen eller nettbrettet, enten direkte eller via Apple Airprint, Google Cloud Print eller en av Epsons apper.

Flere blekkpatroner gir finere farger

Epson-skriveren bruker seks blekkpatroner for mer fargedybde.

Expression Photo-skriverrne bruker Epsons Claria Photo HD-blekk som lager utskrifter med 1,5 pikoliter dråpestørrelser, fra 180 dyser per farge. Som er det samme som Epsons fine Expression Photo HD XP-15000, som også skriver ut i A3-format, men ikke har planskanner på toppen.

annonse

HD-blekket er fordelt på seks blekkpatroner for bedre fargegjengivelse; sort, magenta, gult, cyan, lys cyan og lys magenta, og blekkpatronene finnes i XL-størrelser som inneholder nesten dobbelt så mye blekk som standardpatronene.

annonse
Man kan skrive ut trådløst, fra kameraet, eller minnekortet.

Skriveren har to papirskuffer under skriveren, en for A4 med plass til 100 ark, og en for 10 x 15 eller 13 x 18 cm fotopapir. Under skuffen finner man en CD-holder for utskrift på en egnet CD, eller DVD, og man kan skrive ut rett fra et SD-minnekort (kortleseren er under dekselet til venstre), eller et tilkoblet kamera.

Det finnes et ‘hemmelig’ deksel på høyre side av det motoriserte betjeningspanelet. Løsner man en skue på toppen av dekselet, kommer man til en utakbar tank for overflødig blekk og rester. Den tas ut når skriveren varsler om det, og erstattes med en tom reservetank, som følger med skriveren.

Oppsett og arkmating

Epson-skriveren leveres med løse blekkpatroner som må settes på plass før bruk, men oppsettet er relativt enkelt.

Følg instruksjonene på den 10,9-tommers store pekeskjermen. Skriveren vil be om en justering som betyr fire utskrifter man blir bedt om å bedømme kvaliteten på, deretter kobler man skriveren til det trådløse hjemmenettverket, eller via kabel, så er man klar.

annonse
Stor og fargerik pekeskjerm som er enkel å bruke.

All betjening foregår på pekeskjermen, men man kan som nevnt velge utskrift og innstillinger fra mobilen eller et nettbrett.

Hvis man skal skrive ut noe som ikke ligger i skriverskuffen, må man enten erstatte arkene med ark i riktig format og type, eller legge dem i arkmateren bak.

Der må også matingen av A3-ark foregå. Hvis man skal skrive ut på noe som er tykkere enn fotopapir, finnes det arkmating for tykkere papir opptil A3-media på baksiden.

Utskriftskvalitet

Man kan skanne dokumenter og bilder opptil A4-format.

Det går unna å skrive ut lekseplaner, Alt som handler om sort test på vanlige ark, tar ikke lange tiden. Det tar mye lengre tid å skrive ut bilder i farger, Epson sier 11 sekunder for et10 x 15 cm stort foto, og det stemmer bra. Hvis man velger større formater og finere utskriftskvalitet, tar det enda lengre tid. Og det er ikke uvanlig å vente over minuttet på et bilde i A4-størrelse.

Det er imidlertid verdt ventetiden. Fotokvaliteten er langt bedre enn fra multifunksjonsprintere med én eller to blekkpatroner. De seks patronene med Epsons HD-blekk, legges nennsomt ned på papiret og gir fotoutskrifter med svært god fargemetning, kontrast og skarphet.

Man kan ikke vente, eller forlange kontrasten, fargedybden og nyansene en Epspn SureColor SC-P600 eller Canon PixmaPro klarer å få til på fotopapir, men så er kostnadene for skriver og blekk en ganske annen enn her.

Xpression-skriveren gir ikke fotografen den samme kontrollen over utskriftsprosessen som man for i Epsons proffmodeller, får ikke de samme omfattende justeringsmulighetene her som i Epsons dyreste fotoskrivere, men utskriftskvaliteten er likevel meget høy.

Det følger med, eller man kan laste ned, programvare (ScanSmart for Windows) for kopiering og skanning. Der kan man velge kvaliteten og destinasjon for kopien, som også kan skrives ut direkte fra skriveren om man ønsker. Mac-brukere kan bruke Epson Photo+, som gjør det enklere å sette sammen kollager av bilder, som er fint å gi bort til feks. slekt og venner.

Konklusjon

Den praktiske Epson-skriveren er ikke verdens raskeste, men den leverer meget høy fotokvalitet på skikkelig fotopapir, og er så enkel å bruke at hele familien får det til. Hovedskuffen er litt grunn etter vår mening, og det er ikke noe egnet sted å oppbevare det tykkeste fotopapiret. Det må mates fra den bakre materen. Men i motsetning til hva som er vanlig for multiskrivere, kan XP-970 levere en bildekvalitet som man vanligvis må betale mer for i dedikerte fotoskrivere.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Epson Expression Photo XP-970

  (Foto: Produsenten)

  Hopp over multiskriverne hvis du vil ha store fotoutskrifter av god kvalitet.

  (Foto: Produsenten)

  Slipp å tenke på utgiftene til blekkpatroner i et år eller to.

  (Foto: Produsenten)

  Gratis blekk i to år. Du får nemlig mer enn en kvart liter blekk med på kjøpet!

  (Foto: Produsenten)

  Store bilder er mye kulere å se på, da trenger man skikkelig verktøy.

   data-srcset

  Fotografier som skal i glass og ramme bør lages med riktig verktøy, og nå kan amatørene få proffkvalitet på veggene.

   data-srcset

  Styr unna de billigste skriverne dersom du er opptatt av kvaliteten på bildeutskrifter. Velg heller en påkostet modell, gjerne med wifi.

   data-srcset

  Papirkopier i valgfritt format med utmerket kvalitet direkte i hånden. Fotoskrivere blir hele tiden billigere, bedre og mer oppkoblede.

   data-srcset

  Canon har satt rekord med 12 blekkpatroner i en A3-skriver. Det merkes bare delvis på utskriftskvaliteten.

   data-srcset

  Fotografer som skal selge bildene sine, eller amatørfotografer som vil ha kvalitet i glass og ramme, velger blodtrimmede skrivere. Som denne.

   data-srcset

  Hvor bra er egentlig en billig skriver på fotoutskrifter sammenlignet med dobbelt så dyre luksusmodeller?

  La deg ikke lure av utseendet. Dette er en fullblods fotoskriver i A3-størrelse med utskrifter i A2-format.

  Multifunksjonsskrivere tar hånd om minnekortet til kameraet, kopierer papirkopiene dine og gir gnistrende resultater med bilderedigeringsprogrammet.

  🔥  Sommertilbud - Full tilgang til hele Lyd & Bilde i 3 uker for 3 kr!
  Prøv i 3 uker
  close-image