TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Elgato Key Light Mini

Videolys i lommeformat

Elgato Key Light Mini gir deg godt og billig lys til videoopptak og strømming. Appen gjør sitt beste for å ødelegge opplevelsen.

forfatter
Publisert 05.09.22 - 08:00
Karakter
Elgato Key Light Mini
L&B mener
Solid bygget. God lysstyrke til næropptak.
Nettverksoppsettet på mobil er absurd, og appen er mildt sagt problematisk. Det følger ikke en gang med den mest primitive trefoten i esken.
Spesifikasjoner
 • Type: Foto- og videolampe
 • Fargetemperatur: 2900–7000 K
 • Nøyaktighet: CRI > 94
 • Lysstyrke: 800 lumen, trinnløst dempbar
 • Batteritid: 4 timer ved 50 % lysstyrke
 • Beskyttelse:
 • Lading: USB-C (5V min. 2A, følger ikke med)
 • App: Control Center
 • Tilkobling: USB-C, WiFi, 6,3 mm stativgjenger
 • Mål og vekt: 147 x 100 x 17 mm (BxHxD) / 300 g
 • Web: elgato.com
Veil. pris 888Pr. 05.09.22 Produktside

Med en moderne kameramobil kan alle ta opp video i akseptabel 4K-kvalitet. Så hva mangler man – ved siden av talent – for å kunne bli den neste Joe Russo? Man mangler lys! For mens kameraet faktisk er fornuftig, kan den innebygde lysdioden, som går under navnet blitz, ikke brukes til annet enn å skremme kjæledyrene med.

Elgato Key Light Mini er en alt-i-en videolampe til hobbyregissøren. Men den kan selvfølgelig også brukes hvis du planlegger en Youtube-karriere.

Enheten er flat og rektangulær. Og ligger den med den sorte baksiden opp, kan den lett bli vekk mellom eksterne harddisker og mobiltelefoner på skrivebordet. Faktisk klarte jeg flere ganger å ta opp feil enhet fra bordet i løpet av testen.

Key Light Mini Lifestyle Shot 06
Elgato Key Light Mini er en kompakt, selvbåren videolampe med innebygd batteri og app-styring. (Foto: Elgato)

Selvbåren enhet

Forsiden er dekket av en matt, hvit skjerm, og betjeningen består av en vippe- og trykknapp til å justere lysstyrke og farge samt en trykknapp som slår av og på. Det er også en USB-C-port til lading og en 6,3 mm (1/4”) skruegjenger som passer til et kamerastativ.

Det er et innebygd batteri i Elgato Key Light Mini. Batteritiden er oppgitt til fire timer ved halv lysstyrke. Og to timer med alle 800 lumen smeltende like opp i ansiktet. Det kreves en kraftig lader (2 ampere), men den følger ikke med.

Elgato Key Light Mini er en ganske billig enhet, så jeg forventet ikke å finne en profesjonell trefot i esken. Men en eller annen form for holder eller skrivebordsstativ for å komme i gang ville ha vært til hjelp. Baksiden er magnetisk, så lampen kan settes opp på en whiteboard (eller et kjøleskap) hvis du har en av delene ved skjermen. Men utover det virker magnetmonteringen mest som en gimmick.

Key Light Mini Lifestyle Shot 18
Det er kontroller på selve lampen til å innstille fargetemperatur og lysstyrke. (Foto: Elgato)

Håpløs styrings-app

Lysstyrke og lystemperatur (2900–7000K) kan innstilles direkte på lampen, men lett eller logisk er det ikke. Det er her appen Control Center og Wi-Fi kommer inn i bildet.

Elgato Key Light Mini kan fjernstyres fra Windows, Mac, Android og iOS. Noe som er utmerket. Å si at appen er velfungerende eller logisk, ville til gjengjeld være en tilsnikelse. Jeg prøvde appen i Android- og Windowsutgaven. Eller ga det et forsøk. Under Android måtte jeg rett og slett gi tapt. Tross utallige forsøk lyktes det ikke å pare lampen med noen av husets nettverk.

Med Windows gikk det litt bedre. Oppsettprosessen ga fortsatt problemer, og programmet slo PC-ens nettverk av og på flere ganger i løpet av prosessen. Det virker. Men når man har sett hvordan langt mer komplekse produkter, som for eksempel multiromshøyttalere, kan kobles smertefritt til nettverket, har Elgatos programmerere en hel del å lære.

Key Light Mini Lifestyle Shot 11
Via appen kan du synkronisere flere lyskilder fra samme produsent. Hvis du har lyktes med å få appen til å virke. (Foto: Elgato)

Det gjelder også selve Windows-appen, hvis programvindu insisterer på å være låst fast til et bestemt sted på en bestemt skjerm. Og som automatisk skjules så snart man klikker i et annet vindu. Installasjonsrutinen er forøvrig laget med Windows Installer – et gammelt program hvor seneste utgave er fra 2009!

Merkverdighetene til tross fungerer Windows-appen, og man kan justere lysstyrke og fargetemperatur og lysstyrke på Elgato-lampen. Programmet gir også mulighet for å synkronisere flere lamper eller annet utstyr fra samme produsent, samt til å bruke den såkalte Studio Mode, hvor lampene får strøm via USB hele tiden, i stedet for å bruke batteriet. Her blir savnet av egen lader akutt.

Key Light Mini Lifestyle Shot 05
Hvis du har planer om en karriere som strømmer, er det også nødvendig med lys. (Foto: Elgato)

Konklusjon

Elgato Key Light Mini er et grunnleggende fornuftig produkt, som blir latt i stikken av en grunnleggende dårlig programvare. Hvis du har lyktes med å få styrings-appen satt opp, vil lampen være et utmerket verktøy til det prisgunstige fotostudioet eller til å få god belysning i marken. Prisen er veldig bra, men en trefot i boksen og et bedre styreprogram kunne ha løftet produktet opp i en helt annen klasse. En lader ville også hatt betydning for vurderingen.

 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

PRØV LB+ I 1 UKE

KUN 10 KR

PRØV FOR 10 KR

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde