Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: DJI Air 2S Fly More Combo

Drone med bedre bildekvalitet

DJIs nyeste hobbydrone er den man skal velge om bildekvaliteten er viktig.

Skrevet av / 06.06.21 - 10:00
DJI Air 2S Fly More Combo
Lasse Svendsen

Kameradroner har bokstavelig tatt av og de finnes i alle prisklasser. Vår favoritt er DJIs lille Mini 2, som veier under 250 gram og kan flys av alle. Men den har noen begrensninger som man ikke får hvis man istedet velger denne dronen.

Den nye Air 2S er mye større, over dobbelt så tung, og man må ha gjennomført og bestått en eksamen på luftfartsmyndighetenes nettsider*, for å ha lov til å fly den.
Men da kan man glede seg over et mye bedre kamera fra Hasselblad, med en én-tommers CMOS bildebrikke. Som tar opp video 5K/30p eller 4K/60p, og stillbilder med 20 Mp oppløsning.

Kameradronen er ellers lik DJIs Mavic Air 2 – storebror til Mini 2 – men Air 2S er oppgradert på flere områder enn bare kameraet.

Dronen har også flere sensorer, og APAS er oppgradert til versjon 4.0 (Advanced Pilot Assistance System), som skal hjelpe droneoperatøren å unngå å plante dronen i et tre, eller krasje i hindringer. Som bygg eller biler.

DJI-dronen bruker ADS-B for å varsle deg når du flyr i nærheten av andre fly.
Foto: Lasse Svendsen

Større sensorflate med færre Mp

Så dronen er både sikrere å fly, og leverer bedre bilder. Tross at det Hasselblad-merkede kameraet, har 20 mot Mavic Air 2s 48 Mp oppløsning. Bildevinkelen er også litt bredere, med en brennvidde på 22mm f2.8, mot 24mm f2.8 på Mavic Air 2. Som har en mindre 1/2-tommers bildebrikke.

Fordelen med en større bildebrikke, er i mange tilfeller bedre dynamikk og mindre støy, sammenlignet med en halvtommers CMOS bildebrikke. Som den i Mavic Air 2.

I Air 2S får man 4K/60p video, men også 5,4K/30p, med en videostrøm på 150 Mbps, og 10-bits D-Log for etterbehandling. Samt HDR for bedre dynamikkgjengivelse.

Hasselblad-kameraet sitter på en treaksers gimbal, som du kan justere vinkelen på fra bakken. Foto: Lasse Svendsen

Kameraet på Air 2S er faktisk bedre enn på det enda dyrere Mavic 2 Pro, og den nyere dronen har som nevnt APAS 4 mot versjon 1.0 i Pro-utgaven. Men Pro-utgaven kan skilte med sensorer på sidene også, for å unngå å fly påobjekter.

Vårt testeeksemplar av Air 2S, kom i en såkalt Fly More Combo-pakke, med mye ekstrautstyr. Som reservepropeller, tre batterier og en ladekinne med plass til alle tre, fire ND kamerafiltre og en skulderveske til å bære dronen og kontrolleren i.

Vi fløy dronen med den medfølgende håndkontrolleren, som er ganske lik den som følger med Mini 2, og brukte ikke den mer avanserte DJI Smart Controller. Den kan kjøpes som ekstrautstyr til til fleste DJI-dronen, også denne.

Dronen støtter OcuSync 3.0 som strømmer videoopptak fra dronen fra opptil 12 km avstand. Maks avstand er oppgitt til 18,5 km, men i praksis kan man ikke fly lengre unna enn at dronene er synlig. Videostrømmen kan vises live på sosiale medier, eller bare lagres på er micro SD minnekort eller mobilen.

Dronen flys med DJi Fly-appen på mobilen, på håndkontrollen.
Foto: Lasse Svendsen

Kraftige motorer gir god stabilitet

Når man har brettet ut dronen og gått gjennom sikkerhetsprosedyren, er man klar for take off. Dronen manøvreringen som vanlig med to styrepinner, og man har tre grunnleggende flymoduser tilgjengelig på håndkontrollen. Cine gir myke bevegelser og akselerasjon, og passer fint til feks, bryllupsvideoer og landskapsopptak. Normal gir mer fart og bevegelse, og man har kjappere styring og kontroll.

Sport derimot, gir umiddelbare reaksjoner, og er hva man velger når man skal filme rask sport, motorsport feks, men da skal man også huske på at krasjsensorene er deaktivert. Da er toppfarten cirka 68 km/t.

I normalmodus flyr dronen enten rundt hindringen, eller stopper, i sportsmodus har du selv ansvaret for å unngå å krasje.

Air 2S er like lett å fly som DJIs rimeligere Mini 2.
Foto: Lasse Svendsen

Dronen er like enkel å fly som en Mini 2, til tross for at den er raskere. Den er også merkbart mer stabil under flyvning, og tåler vind bedre. I sterk vind hører man motorene i en Mini 2 jobbe frenetisk med stabiliteten, og tømmer batteriet tilsvarende raskt.

Med Air 2S er stressnivået mye lavere, og den flyr nærmest upåvirket i sidevind med dønn stabile opptak fra den treaksers gimbalen, som kameraet sitter på.

Som alle hobbydronene til DJI, ha også denne en return to home-knapp – RTH – på fjernkontrollen, som stopper dronen i luften, og sender den tilbake til take off-posisjonen. Det skjer også dersom batteriet, som varer i opptil 31 minutter, er i ferd med å gå tomt.

Den støtter også AirSense. Sikkerhetssystemet som er en standard for luftromsikkerhet. Da brukes en form for overvåking av luftrommet som kringkaster signaler (ADS-B), og informasjon fra fly og helikoptre. Som gir lyd- og visuell varsling i DJI Fly-appen, sånn at man kan holde dronen i god sikkerhetsavstand fra andre fly.

Sensorer foran, under, over og bak, hindrer at du krasjer.
Foto: Lasse Svendsen

Dronen kan heller ikke flys inn i sikkerhetssoner eller såkalte restricted zones. Da får man først et varsel i appen, og så stopper dronen i luften. Skal man likevel innenfor de usynlige grensene, må man søke myndighetene på stedet om tillatelse.


Hyperlapse

Som de fleste DJI-dronene, har Air 2S også flymoduser. Det er ferdiglagede og kjapt valgbare flymoduser, som du henter i appen. Sphere, 180 grader, Wide-angle og Hyperlapse (time lapse), for eksempel.

Den har også tre følgemoduser for bevegelige motiver – Spotlight 2.0, ActiveTrack 4.0 og Point of Interest 3.0,som følger motivet etter at man har låst fokusrammen på foretrukket objekt.

Det fungerer fint, spesielt så lenge det ikke kommer objekter i mellom, og egner seg bedre i åpne landskap enn tett skog.

Sensorer, og landingslys du kan slå av og på fra håndkontrollen.
Foto: Lasse Svendsen

Bilde- og videokvalitet

Man kan selvsagt ta bilder i serieopptak. Det finnes eksponeringsforskyvning (bracket), og opptil åtte sekunder eksponeringstid. Veldig kjekt på lange eksponeringer for å få bevegelsesuskarpet i bildene, feks. med et ND-filter foran kameraet. Men også på nattfoto hvor lyssveipene fra bevegelige objekter som biler og tog, kan gi fine effekter.

Det har naturligvis RAW-format, med opptil 12,6 trinn dynamisk omfang (flg. DJI), men også jpeg – og med sistnevnte kan man også bruke HDR for utvidet dynamisk effekt. Det er også mulig å velge hvitbalanse og eksponering, eller la kameraet ta seg av alt. For eksempel ved hjelp av Mastershots.

Da tar dronen bilder av et valgt motiv du merker av i appen, mens du konsentrerer deg om å fly ulike manøvre. Appen setter sammen bildene fra sekvensen til en liten film, og det fungerer fint nok, men sant og si holder det å ha prøvd det én gang.

default default default default
<
>
default

Kameraet gir ikke helt den samme oppløsningen som 48 Mp på Mavic Air 2 kan, men stillbildene blir mer en tilstrekkelig skarpe, og det er vanskelig å utsette noe på detaljoppløsningen. En bonus med færre, større piksler på større flate, er bildestøy. Som er langt bedre kontrollert enn på Mavic Air 2, og selv om det ikke er like mye detaljer å hente i skygger og mørket, er det mindre moskito- og fargestøy.

Fotograferer RAW-filer, har man mye å gå på i etterbehandling, og da kan man selv velge graden av støydemping, fargebalanse og dra opp dynamikken etter ønske.

Men det er på video at Air 2S virkelig skinner. Det er her den store bildebrikken kommer til sin rett. Detaljene og skarpheten i opptakene fra 5,4K, og 4K, gir virkelig videoene en klarhet og dybde som man ikke får i samme grad fra Mini 2, eller Mavic Air 2.

Konklusjon

DJI Air 2S er ikke mye dyrere enn Mavic Air 2, som også er en utmerket kameradrone. Men vi mener at Air 2S er det beste valget for de som prioriterer bildekvalitet foran oppløsning. Den har også flere sensorer for å unngå skader, og den oppleves som mer stabil å fly. Sammenlignet med Mini 2, til halve prisen, er det ikke til å komme fra at mini-utgaven er et mye bedre kjøp for hobbybrukerne. Men for de som er mer opptatt av bildekvaliteten, særlig på video, og flyr mye med kameradrone, er det verdt å vurdere en Air 2S. Som kanskje er det beste valget for de som fotograferer mye fra luften.

Ill. DJI

*Nytt regelverk for droneoperatører

Merk at myndighetene har laget et nytt regelverk for 2021, og som droneoperatør plikter du seg å sette deg inn i regelverket, men kort fortalt er noen av de viktigste punktene disse:

Sikkerhetsregler:

  • Alltid ha øyekontakt med dronen
  • Ikke fly over sportsarrangementer, konserter, militære områder
  • Ikke fly over ulykkessteder
  • Ikke fly høyere enn 120 m
  • Ikke fly nærmere flyplasser enn fem km
  • Hold sikkerhetsavstanden på 150 meter fra folk og bygninger
  • Ta hensyn til folks privatliv
  • Du må ha godkjenning for å fly i mørket (gjelder ikke under 250 gram)
  • Du må også ha ansvarsforsikring
  • Overhold gjeldende sikkerhetsavstander
  • All flyging skal skje på en hensynsfull måte
Les også Knallmorsomt med kameradrone DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.
Karakter
DJI Air 2S Fly More Combo
Premium

Lyd & Bilde mener

Større bildeflate gir bedre kvalitet både på stillbilder og video. Enkel å fly med stabile flyegenskaper, og mange sikkerhetssensorer. Du kan ikke fly den uten kurs, og den tåler ikke regn. Kun digitalzoom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Scroll to Top