TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Canon RF 70-200mm f4 L IS USM

Hendig telezoom for Canon-fotografer

Den kompakte RF 70-200mm med f4 og bildestabilisator, er en dyr, men sylskarp zoom for Canons fullformatkameraer.

forfatter
Publisert 06.03.21 - 10:00
Karakter
Canon RF 70-200mm f4 L IS USM
L&B mener
Liten og lett, meget skarpt på alle brennvidder, kjapp autofokus og fremragende bildestabilisering. Værtettet.
Kostbar, kan ikke bruke stativfeste eller telekonverter.
Spesifikasjoner

Type: Zoom
Lysstyrke: f4-32
Fatning: EOS RF
Bildestabilisator: Optisk, femtrinns
Nærgrense: 60 cm
Filterdiameter: 77
Linseelementer: Totalt 16, 11 grupper
Mål/vekt: Ø 84 mm, 119 mm, 695 gram
Annet. Solblender, værtetting, bag.
canon.no

En av ulempene med å lage et helt nytt kamerasystem, er at man må lage nye objektiver. Men det kan man snu til en fordel, fordi man da får muligheten til å begynne med blanke ark.

For Canon har det vært helt nødvendig å utvikle nye objektiver til det nye EOS R-kamerasystemet. De gamle EF-objektivene er ikke blitt noe dårligere siden de ble introdusert, men det nye speilløse fullformatsystemet stiller nye krav til objektivene, som de gamle ikke kan oppfylle i samme grad som nye, optimalt tilpassede konstruksjoner.

Derfor lager Canon nye objektiver til R-formatet, hvor den optiske ytelsen og autofokusen er noe av det som er tilpasset et helt nytt kamerasystem, hvor blant annet bajonettfatningen, registeravstanden og fokusalgoritmene er endret.

Alle de mest populære brennviddene kommer selvsagt i RF-fatning, hvilket betyr at Canon lager objektiver som 24-70mm, 28-70, 50, 85, 24-105, 16-35 og 70-200, fra grunnen av til det nye kamerasystemet.

Den minste 70-200-en hittil. Foto: Lasse Svendsen

Minste 70-200 hittil

Sistnevnte er tilgjengelig i to versjoner, en RF 70-200 f2.8, og den nye RF 70-200 f4, som vi har testet. Den siste mister et eksponeringstrinn i lysstyrke, men sparer deg for vekt og penger. Kan man klare seg med blender 4, sparer man mange tusen, vekten dropper nesten 400 gram og man får en 25 mm kortere og seks millimeter slankere 70-200.

Men det viktigste er nesten identisk. Objektivkonstruksjonen er ganske lik, med 17 og 16 linseelementer, men den rimeligere 70-200/4, har litt rimeligere elementer på innsiden, men på utsiden er det meste likt.

Innstillingsknapper for fokus og bildestabilisator. Foto: Lasse Svendsen

Zoom-ring, programmerbar innstillingsring, fokusring, knapper for fokusområde, fokusmetode – den innebyggede optiske, femtrinns bildestabilisatoren kan slås av. Den har også tre stabiliseringsmoduser man kan velge, avhengig av hvordan fotografen ønsker å følge motivets bevegelser: 1 er generell stabilisering, 2 er tilpasset panorering, mens 3 kun aktiverer stabiliseringen når utløserknappen trykkes ned.

Det man ikke får, ikke engang som ekstrautstyr, er det vribare stativfestet som følger med RF 70-200/2.8. Zoomen kan heller ikke brukes med noen av Canons telekonvertere for RF-objektiver.

Sammen med R6 blir dette en kompetent sportspakke. Foto: Lasse Svendsen

Bruker man det kompakte RF 70-200/4 sammen med et EOS R5 eller R6, får man opptil 7,5 trinns stabilisering, og en lett og hendig pakke for portrett, sport, landskap og dyrefotografering, for å nevne noe.

Zoomen vokser en del når man zoomer til 200mm.


Ytelse

Det egnet Canon-zoomen seg meget godt til. Autofokusen (med EOS R6) er kjapp og presis som vi er blitt vant til fra Canons USM-fokus på nyere Canon kamerahus. Den henger godt med på fuglers noe uforutsigbare flukt, og sporet bevegelige motiver rett mot kameraet uten et eneste feilskjær.

Komplett værtetting med skikkelig pakning bak. Foto: Lasse Svendsen

Skarpheten er det heller ikke mye å utsette på her. Velger man største blenderåpning på 70mm brennvidde, kan man se på råfilene at skarpheten faller i hjørnene, men det er ikke mye. Et trinn opp til f5,6, så jevner det seg ut, og skarpheten er rett og slett fremragende helt til f16, hvor diffraksjon inntrer og demper skarpheten – dog moderat – på hvert videre blendertrinn.

Ingen synlig fortegning, moderat vignettering og meget jevn skarphet på f4 og 200mm, 70mm i ruten nede til høyre. Foto: Lasse Svendsen

Ikke overraskende er skarpheten jevnere over bildeflaten på 135 og 200mm på blender fire. Men også her er den merkbart skarpere fra f5,6 til f16. For å oppsummere, skarpheten på zoomen er fremragende over hele flaten, også på full blenderåpning, og man kan trygt fotografere på f4 uten å måtte ty til objektivkorrigering i Lightroom eller Capture One, på alle bildene.

Følgefokus med R6 og 200mm, 1/250s og 400 ISO, konvertert til jpeg fra RAW, og med 4x beskjæring i Camera Raw. Foto: Lasse Svendsen

På 70mm er det moderat tønneformet fortegning, som man knapt vil se på bildene, og svært lite vignettering, som avtar raskt når man zoomer inn fra 70mm.

Canon har god kontroll på kromatisk feilbrytning, som for det meste er borte fra bildene, og defokuserte områder – bokeh – ser akkurat passe duse ut, og fortegningen i bakgrunnene, f.eks, fra lyskilder, viser heller ikke plagsomme avvik.

Bokeh-effekten på f4 og 200mm er meget god, med moderat fortegning av det uskarpe området. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Canons kompakte RF 70-200mm f4 L IS USM er et kostbart objektiv. Gleden over den nær eksemplariske optiske ytelsen, skjemmes litt over at at prisen er så mye høyere enn ‘forgjengeren’ EF 70-200/4 II, for Canons speilreflekser. Og som heller ikke er noen dårlig 70-200 zoom, langt i fra, men for de som satser på Canons R-serie med speilløse kameraer, er det naturlig å velge den nye RF-versjonen, som er enda bedre optisk, og har bedre autofokus og bildestabilisator.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ta opp innhold i 4K med Nikon Z30 Vloggere og innholdsleverandører har fått nytt verktøy.
Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
Nordmenn tar flere bilder og elsker fotobøker Mobilkameraet er mest populært.
Eksklusiv analog Leica Hvis du elsker analog fotografering, kan Leica M-A Titan være noe for deg.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend