Canon Powershot G16

Mye for pengene

Hvis et Canon G16 er for stort og dyrt, er Powershot S120 et glimrende alternativ.
Lyd & Bilde mener
Meget god bildekvalitet God brukervennlighet Gnistrende rask Brukervennlig wi-fi
Knøttliten søker Ujevn skarphet på tele Ingen pekeskjerm
Spesifikasjoner
  • Type Kompaktkamera med 12 Mp og 1080/60p HD-video
  • Optikk 24-140mm f1.8-2.8
  • Skjerm 7,6 cm LCD, 922K billedpunkter
  • Høydepunkt Søker, wi-fi, blitssko, 12,2 bilder/s
forfatter

Det var Canon som skapte markedet for proffkompakter med G-serien. Mange utgaver senere er vi kommet til den beste av dem. Tilsynelatende lik forgjengeren G15, men med et par viktige oppdateringer. Kameraet lagrer fremdeles råfiler for de som liker å etterbehandle bilder. Det har den samme optiske søkeren, som man enten elsker eller hater (den er trang), blitssko, og den fine 28-140mm zoomen vi kjenner fra før. Med meget god lysstyrke på f1.8-2.8.

Wi-fi
Nytt er inkluderingen av wi-fi slik at man kan overføre bilder trådløst, enten til smartmobilen eller via Canons Image Gateway til nettsamfunn som Facebook. Oppsettet er relativt enkelt. Man velger navn på kameraet, for eksempel G16, og så kan man koble til datamaskinen, en smartmobil eller nettbrett CameraWindow appen installert, eller en trådløs skriver for direkteutskrifter.

PowerShot-G16_BLK_TOP_02

12 bps
Men enda viktigere er kanskje autofokusen og skuddtakten, som begge er vesentlig forbedret. Nå er G16 et av de raskeste kompaktkameraene. Med lynkjapp autofokus i de fleste situasjoner, og hele 12 bilder/s de første seks eksponeringene, og 9,3 bps i maksimalt 522 eksponeringer. Med et UHS-1 merket SD-minnekort. Kameraet har også fått flere filtereffekter, som Star, for de som liker å fotografere stjernehimmelen.

Det har også fokusmarkering (peaking) på skjermen, som gjør det lettere å stille skarpt når man fokuserer manuelt.

Annonse

Bildekvalitet
G16 bruker en ny 12 megapiksler CMOS bildebrikke, og en ny Digic 6 bildeprosessor, som Canon hevder gir bedre bildekvalitet i lite lys. Men forskjellen er ikke stor fra G15 på høye ISO-verdier. Kornstøyen er litt finere på 1600 ISO her, men blir som på G15 gradvis mer synlig på 3200 ISO. Forbedringene ligger i mengden fargestøy, som er lavere på G16 om man sammenligner på de samme ISO-verdiene. En liten forbedring altså.

PowerShot-G16_BLK_FSL_01

Annonse

Zoomobjektivet er det samme. Hvilket vil si at man får meget god skarphet på nesten alle blendere og brennvidder. Skarpheten er naturligvis svakere i hjørnene på full lysåpning (f1,8-2,8), men lystapet i hjørnene er moderat. Objektivet er litt følsomt for strølys, men det er veldig lite fargebrytning her.

Kort sagt er Canons G16 et kamera hvor alt som er bra (og mindre bra) i forgjengeren, er videreført her. Wi-fi og betydelig bedre skuddtakt er de viktigste forbedringene. Mens bildekvaliteten er jevnt over høy, og råfilene er svært godt egnet for etterbehandling. Dette kameraet skal man velge dersom størrelsen ikke er så viktig, men bildekvaliteten er desto viktigere.

PowerShot-G16_BLACK_BACK_LCD_05

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.