Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Canon EOS R7

Kjapt Canon-kamera

Canon EOS R7 er et svært anvendelig kamera, som er spesielt godt egnet til sport og action.

Skrevet av / 26.10.22 - 10:00
Canon EOS R7
Lasse Svendsen

Uten sammeligning forøvrig, så minner Canon EOS R7 litt om flaggskipet EOS R3. Kameraet er mye mindre, lettere, og fremfor alt mye billigere. Men det kan mye av det samme som R3. Blant annet er skuddtakten og autofokusen fra øverste hylle.

Det gjør R7 meget godt egnet til sport, og ikke minst dyreliv. Akkurat det siste er ekstra interessant om man legger til grunn at kameraet har en CMOS bildebrikke i APS-C-format. Det betyr nemlig at en 70-200mm zoom, tilsvarer en 112-320mm zoom, når den monteres på EOS R7.

Da får man ekstra rekkevidde som en verdifull bonus.

Resten av kameraet er selvsagt ikke bygget like gedigent som et EOS R3, men så er målgruppen litt annerledes.

Et EOS R7 retter seg mer mot de som ser etter et kjapt, men ikke for stort kamera, som fungerer bedre enn et eldre speilreflekskamera, når det for eksempel skal følge fugler i flukt, eller spillere på en bane. Da er det en klar fordel at autofokusen henger med.

For å få det til har Canon lagt inn Dual Pixel autofokus med 651 fokuspiksler, som dekker et stort område. Avansert fokusalgoritme skal sørge for presis følgefokus, og skuddtakt på 15 bilder/s med opptil 30 bps med elektronisk lukker, øker muligheten for flere blinkskudd.

Canon EOS R7 RF70 200 4
Canon EOS R7 med RF 70 200/4. Foto: LASSE SVENDSEN

Med den mekaniske lukkerens skuddtakt på 15 bps, kan man ta over 200 jpeg eller drøyt 50 råfiler i rekkefølge, før bufferen stopper kameraet. Litt færre bilder naturligvis, når man skyter bildeserier med en hastighet på 30 bps. Men det er likevel ganske bra, og rekker langt når man skal ha blinkskuddet av en fiskeørn som stuper etter fisk. Eller et skarpt bilde akkurat i de headingen passerer målstreken.

Canon EOS R7 screen
Skjermen på Canon EOS R7 kan svinges og vris. Foto: LASSE SVENDSEN

Brukervennligheten

For mange fotografer er ergonomi viktig for å lykkes med kameraet. Det lille R7 er mindre enn et R5 og R3, som naturlig er tatt i betraktning en mindre bildebrikke. Håndgrepet foran er ikke like stort, og programhjulet på toppen er nesten umulig å bruke til noe fornuftig når man har hansker på. Det er rett og slett for lite. 

Canon EOS R7 MF AF
Fokusbryter med programmerbar knapp. Foto: LASSE SVENDSEN

Fokusvelgere, og en programmerbar napp, er nesten gjemt unna ved siden av grepet, men plusspoeng for den nye styrepinnen i sentrum av Canons kommandohjul. Jeg var litt skeptisk til å begynne med, men akkurat den er en genistrek av Canon. Plasseringen er helt perfekt, og den er stor nok til å kunne brukes effektiv både med og uten hansker.

Canon EOS R7 topp
Canon EOS R7 har et relativt lite programhjul. Foto: LASSE SVENDSEN

Den velkjente M-Fn – multifunksjonsknappen er fremdeles alt for liten, hører dere Canon, og det neppe alle som vil like at strømbryteren sklir alt for lett fra stillbilder til videoppptak, når man slår på kameraet.

OLED-søkeren er relativt stor, ganske lyssterk, men 2,36 Mp oppløsning er alt for lite i 2022. Pekeskjermen er upåklagelig. Det samme er batteritiden på 660 bilder, og at kameraet har en 7-trinns bildestabilisator hjelper veldig når man fotograferer med telebrennvidder.

Canon EOS R7 ports
Canon EOS R7 har alt man trenger av tilkoblinger. Foto: LASSE SVENDSEN

Med Wi-Fi og Bluetooth kan man overføre bilder og video trådløst til en mobil, laptop, eller iPad. På venstre side sitter alle kontaktene. Deriblant USB-C-kontakten som også kan også brukes til å lade kameraet, HDMI-utgang, mikrofon- og hodetefonkontakten, sammen kontakt for kablet fjernkontroll.

På den andre siden av kameraet, finner man to for SD/SDXC-kort med UHS-II-støtte.

Canon EOS R7 bak
EOS R7 har to kortspalter for SD-kort. Foto: LASSE SVENDSEN

Videoegenskaper

Kameraet kan naturligvis ta opp 4K-video, oversamplet fra cirka 7K med hele CMOS-brikkens bildeflate. Det gir svært høy videokvalitet i 30p uten beskjæring. Man kan også velge 4K UHD fra et utsnitt av bildebrikke, men da får man en beskjæringsfaktor på hele 1,8 x. 

Video kan lagres i H.264 eller H.265, og med 10-bits Canon Log 3 gammaprofil, og i HDR med PQ, som kombineres med høylys toneprioritering.

Canon EOS R7
Foto: Canon

Bildekvalitet

Med så gode videospesifikasjoner, er det ingen overraskelse at EOS R7 også er et svært godt spesifisert stillbildekamera. 

Det er vi tross alt blir bortskjemt med fra Canon i en årrekke. Og her er oppløsningen fra bildebrikken i stand til å gi en detaljskarphet som i mange tilfeller overgår den fra mange fullformatkameraer. Stills kan lagres som 8-bits jpeg-filer, men også som 10-bits HEIF-filer som i kombinasjon med HDR PQ, kan gi bildefilene utvidet dynamikk. Råfiler lagres som 14-bits filer, men kameraet har også støtte for Canons C-RAW som gir litt mindre filstørrelser.

Canon EOS R7 RF 100 macro
Canon EOS R7 med sylskarpe RF 100/2,8 macro. Foto: LASSE SVENDSEN

Bildekvaliteten er upåklagelig, som vi stort sett er blitt vant til fra moderne kameraer i det siste. EOS R7 er ikke noe unntak, med svært fine ‘Canon-farger’ og moderat med bildestøy på høye ISO-verdier. Detaljskarpheten på bilder tatt med RF 100mm f2.8 L Macro IS USM, er fenomenalt god og viser hvor mye det er å hente fra kameraets bildebrikke. 

Med den kompakte 15-30mm f3,5-6,3 IS STM, ser det ikke like overbevisende ut. Det er knapt den ideelle kitzoomen til R7, som fortjener bedre optikk. Og der er vi ved et av minusene med å velge EOS R7. Det er ikke noe utvalg av rimelig APS-C-optikk å snakke om, som ikke tilhører Canons dyrere L-serie for mer profforientert bruk på fullformatkameraer.

Den meget kompakte RF 70-400mm f4L S USM, viser hvor bra kameraet fungerer med telezoomer, men den koster nesten 40 prosent mer enn kamerahuset alene.

Konklusjon 

Canon EOR R7 er lynraskt, hendig, relativt rimelig, og leverer svært høy bildekvalitet i alle situasjoner. Canon-kameraet er like godt egnet for sport og dyrefoto, som det er til bryllup eller reiser. Det har også meget gode videoegenskaper, som gjør R7 til et supert videokamera for de som stiller store krav til videokvaliteten i 4K-oppløsning. Legg til innebygget bildestabilisator, doble minnekortplasser og værtetting, så fremstår Canon-kameraet som et meget godt kjøp.

 1. Canon EOS R3

  Canons beste proffkamera

  Canon EOS R3 har en unik funksjon, og alt et flaggskipkamera trenger, bortsett fra to ting.

  Vanvittig kjapp autofokus, kombinert med ekstrem skuddtakt og nær perfekt ergonomi. Øyestyrt autofokus som fungerer. Canon-farger og kontrast. Svært høy treffprosent på kameraets lynraske følgefokus. 6K RAW-video.
  Moderat oppløsning sammenlignet med et par av konkurrentene. Ingen 8K-video.
  Les hele testen
Karakter
Canon EOS R7
Premium

Lyd & Bilde mener

Lynrask skuddtakt og svært presis følgefokus. Kompakt værtettet kamerahus med bildestabilisering og 4K-video med 10-bit HDR PQ. Lav oppløsning i søkeren, begrenset utvalg objektiver (RF-S).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Scroll to Top