TEST: Canon EOS R6

Canons minste sportskamera

Canon EOS R6 er et lynraskt kamera, først og fremst for sport og action.

Karakter
Canon EOS R6

Lyd & Bilde mener

Kompakt og lett med lynrask autofokus og skuddtakt. God batteritid og høy brukervennlighet. Glimrende bildestabilisering. Værtettet kamerahus.
Bildedynamikk ett hakk bak de beste, og moderat detaljoppløsning på stillbilder.
Type: 20 Mp systemkamera med fullformat bildebrikke
Optikk: Canon RF
Søker: 3,7 Mp OLED, 0,76x
Skjerm: 7,6 cm 1,62 Mp LCD
Serieopptak: 12 bilder/s mekanisk lukker, 20 bps elektronisk lukker
Video: UHD 4K/50p, 10-bit 4:2:2 ut, 230 Mbps
Tilkoblinger: USB 3,1, HDMI, mikrofon, hodetelefon, fjernkontroll
Trådløs: Bluetooth, Wifi
Lagring: 2 x SDHC/SDXC, UHS-II
Batteritid CIPA: 510 bilder
Mål/vekt: 138,4 x 97,5 x 88,4 mm/680 g
Høydepunkter: 8-trinns innebygget bildestabilisator, Dual Pixel autofokus, 6072 fokuspunkter, ISO 100-102.400, USB-lading, værtetting.

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 32199 kr


Knappe to år etter at Canon lanserte sitt første speilløse systemkamera i fullformatklassen, er statusen fire modeller. Fem hvis vi regner med EOS Ra, som er en spesialutgave av debutmodellen EOS R for astro-fotografering.

Den rimelige EOS RP er seriens rimeligste modell med gjennomførte allroundegenskaper, EOS R5 er flaggskipet med ekstrem oppløsning og 8K-video, mens EOS R er entusiastmodellen i serien.

Den nye EOS R6 er sport- og actionversjonen av RP, bygget over samme hus i polykarbonat, men værtettet og med flere tilleggsfunksjoner. Blant annet har det en innebygget bildestabilisator med stabilisering opptil åtte eksponeringstrinn (!).
Merk at det er når kameraets innebyggede, femaksers stabilisator jobber sammen med den optiske bildestabilisatoren i RF 24-105mm f4. På 105mm brennvidde. Det er likevel rekord for et fullformat systemkamera, og ingen av konkurrentene er i nærheten her.

Klassens mest imponerende bildestabilisering, når kameraet er montert på en RF 24-105mm f4.

Kameraet er bygget for fart, og skuddtakten på opptil 20 bilder/s sier sitt. Canon har også trimmet autofokusen (0,05s respons og følsom ned til -6,5 trinn) som har fått bedre sporingsegenskaper og mer presis øye-, ansikt-, og dyresporing.

Autofokusen har også 6072 fokuspunkter å velge mellom, eller gruppere og flytte rundt blant – og med. Canon har utviklet autofokusalgoritmen ved hjelp av deep learning og AI (Artificial Intellligence), for at kameraet skal være enda bedre på følgefokus.

Bildebrikken er en variant av den samme 20 Mp CMOS fullformatbrikken vi testet i EOS 1D X Mark III, og kameraet kan ta opp 8- og 10-bits 4K UHD-video internt, eller 10-bits video eksternt. Det har også fått to UHS-II kompatible SD-kortplasser, og det har både mikrofoninngang og hodetelefonutgang.

Alle tilkoblinger man trenger.

Det har i det hele tatt mange av egenskapene en naturfotograf, men kanskje ikke en landskapsfotograf, vil etterspørre. Noen av de viktigste punktene å merke seg med EOS R6 er:

 • 20 Mp fullformat CMOS bildebrikke
 • Rask skuddhastighet på 12 (mekanisk lukker) og 20 bps elektronisk
 • 6072 punkters Dual Pixel CMOS II autofokus
 • 8-trinns bildestabilisator m. RF 24-105/4 på 105mm
 • ISO 50-102.400
 • 4K/50p UHD-video, 8-bit 4:2.0 og 10-bit 4:2:2
 • Full 1080 HD 120 fps
 • 2 x SD/SDHC/SDXC UHS-II kortplasser
 • 3,7 Mp OLED-søker
 • Vribar 1,62 MP pekeskjerm
 • Wi-fi og Bluetooth integrert
 • Værtettet kamerahus
 • BG-R10 batterigrep ekstrautstyr
 • WFT-R10 batterigrep med Wi-fi ekstrautstyr

Som man ser av spesifikasjonene, er kameraet mye raskere enn de fleste speilløse fullformatkameraene – og – det har lavere oppløsning enn alle nyere speilløse – fullformat systemkameraer i dagens marked. Sony a7s II unntatt.

EOS R6 har større batteri enn EOS RP, og dobbelt så bra batteritid.

Det utelukker landskapsfotografering for mange, men kameraet er langt bedre egnet til sport, action og fotografering av ville dyr. Kombinasjonen av ekstrem skuddtakt og lynrask følgefokus, sørger for det. 

Sony a9 II er Canon-kameraets nærmeste konkurrent, siden det er det eneste blant speilløse fullformatkameraet, som klarer en skuddtakt på 20 bilder/s, tilsvarende EOS R6, men Sony-kameraet er betydelig dyrere.

Joystick

Likheten med EOS RP er slående uansett hvilken vinkel man ser kameraet fra. Låsebryteren som slår av flere av knappene, er byttet ut med en låseknapp lik den på EOS R. Batteriet er mye større her, og batteritiden er oppgitt til 510 eksponeringer per lading, over det dobbelte av EOS RP.

Styrepinnen kan brukes til å flytte fokuspunkter med, eller man kan bruke fingeren på pekeskjermen.

Mens RP har én, har R6 to SD-kortplasser, og på den andre siden er det som tidligere nevnt, innganger for mikrofon, hodetelefoner, fjernkontroll og USB-lading – og en HDMI-utgang. Akkurat som på RP-modellen.

Men på baksiden har R6 fått en styrepinne (joystick) som både kan brukes til å bla i menyer med, og flytte fokuspunkter med. Det siste kan også gjøres på den vribare pekeskjermen. AF-ON-knappen er flyttet til venstre og på venstre side av søkeren, har Canon plasserte en Rate-knapp, sånn at man kan gi bilder og video vurdering opptil fem stjerner.

EOS R6 har fått en vurderingsknapp ved siden av menyknappen.


Skarpere OLED-søker

Fireveisknappen bak er byttet ut med et innstillingshjul, slik vi kjenner det fra de fleste av Canons systemkameraer, og på fremsiden har man funnet plass til en programmerbar knapp. I likhet med EOS RP, finnes det ingen innebygget blits på R6.

Grepet er stort og ligger godt i hånden. Søkeren er skarpere og mye bedre å bruke, og kameraet er totalt sett enda mer tilfredsstillende å fotografere med.

Godt håndgrep og oversiktlig betjening gir et brukervennlig kamera.

Brukervennligheten er enda bedre etter min mening, enn på EOS RP, og R6 har de samme helt essensielle Canon-knappene. Nemlig M-Fn ved utløserknappen, som gir umiddelbar tilgang til ISO-innstilling, serieopptak, servofokus, hvitbalanse og blitskompensering. Når programhjulet står i P, Tv, Av, M, Bulb eller Fv.

Eksponeringskompensasjon og flere andre innstillingsvalg, er tilgjengelig under Q-knappen på baksiden. Trykk og bla med innstillingshjulet, eller fingeren, til foretrukket innstilling.

Fokusvalg

Mer sekundære funksjoner finnes dypere i skjermmenyene, som finjustering av fokus (AF3), hvor man kan justere sporingsfølsomhet og akselerasjon- og retarderingsfarten i fire av de viste innstillingsvalgene: Case 1, allsidig universalinnstilling, Case 2, sporing og overse hindringer, Case 3, fokus på motiver som plutselig når fokuspunktene, Case 4, fokus på objekter med rask akselerasjon- og retardering. Det er også en Auto-innstling hvor kameraets fokusalgoritmer tilpasser seg bevegelsene.

Den vribare pekeskjermen er et must på videoopptak.

Man også velge om kameraet skal fokusere på øyne, ansikter eller dyr, og fotografen kan velge åtte ulike fokusmoduser: Sporing med eller uten ansikter/øyne, punktfokus, ett-punktsfokus, utvidet fokusområde i kryss eller firkant, sonefokus, og vertikal eller horisontal gruppering av fokuspunkter i én sone.

Video

Kameraet leverer upåklagelig videokvalitet både i HD og 4K. Rolling shutter hvor vertikale linjer bøyer seg ved panorering, er moderat, og 4K-video er skarp, støyfri og ser i det hele tatt veldig bra ut på en stor 4K-skjerm.

Kameraet beskjærer utsnittet litt i 4K, hvor 94 prosent av horisontalen brukes. Det er så lite at 24mm bare blir 25,4mm når beskjæringsfaktoren er lagt inn.

Kameraet interpolerer piksler fra 5,1K oppløsning og oversampler til 4K, og det er mulig å filme i 4K også med en beskjæringsfaktor (crop) på 1,6x. Praktisk hvis man trenger mer rekkevidde i form av lengre brennvidde. Legg merke til at hvis man aktiverer digital bildestabilisator når man er i videomodus, så beskjæres bildeflaten med en faktor rundt 1,5x.

Det er ikke Canons mest avanserte videokamera, men kameraet kan tross alt ta opp 8-bits 4:2:0 UHD og 10-bit 4:2:2 Canon Log eller 10 bit HDR PQ internt, og sende 10-bit 4:2:2 til en ekstern opptaker. Så helt blottet for videoegenskaper er det ikke. Selv om man ikke kan velge annet enn IPB-komprimering av 4K, hvis ikke Canon Log er valgt.

Canon-kameraet mangler en statusskjerm på toppen, som EOS R og R5 har, og kamerahuset er egentlig en værtettet utgave av EOS RP.

Når Canon Log er valgt, har man 12 trinns dynamisk område tilgjengelig, i HEVC /H.265), og fargerommet utvides litt fra BT.709 til BT.2020. Fotografen kan velge mellom manuell eller fullautomatisk eksponering på video, og det er både fokus markering (focus peaking) og zebra (eksponering) i to nivåer, tilgjengelig i videomodus.

Det er også mulig å hente stillbilder fra 4K-video, i 8,3 Mp oppløsning, og time lapse opptak kan gjøres både i 4K og full HD – begge i All-Intra med 470 Mbps.

Fotografen kan også justere lydvolum til hodetelefonene, i kameraet.

Skuddtakt og fokus

At man kan ta serieopptak på 12 bilder/s med mekanisk lukker, og hele 20 bps med elektronisk lukker, er kameraet aller største styrke. Heldigvis gjør Canons blodtrimmede autofokus en formidabel jobb med å henge med i svingene, når bildene tas i så rasende tempo, og det er ikke mange av bildene man mister fordi de er ute av fokus.

Så bildene blir skarpere med R6 enn med de fleste fullformat systemkameraer, når man fotograferer på serieopptak. Enten det er 12 eller 20 bps. Autofokusen henger godt med også når lyset faller, og den er lynrask og lydløst til stede på actionfotografering.

Sammenligningen med EOS 1DX Mark III er nærliggende, og under de fleste forhold vil treffprosenten fra EOS R6 ikke stå noe tilbake for 1DX Mark III.

Bildekvalitet

Med den samme CMOS bildebrikken på 20 Mp må R6 se seg slått av selv EOS RPs 26 Mp, Nikon Z6 og Sony a7 III med 24 Mp, men så er de heller ikke i nærheten av Canon-kameraets skuddtakt.

Fotografer som ser etter mer oppløsning, det kan være landskap-, bryllup- eller studiofotografer, bør heller vurdere EOS R5 med 45 Mp – som også kan skyte opptil 20 bps i serie, eller Sony a7r IV med 61 Mp.

EOS R6 kan lagre bildene i 14-bits råformat, 12 bit med elektronisk lukker, og i 8-bit jpeg med to kompresjonsfaktorer, men også i 10-bit HEIF (kun m. mekanisk lukker) om man velger HDR PQ kvalitet i menyene.

Bedre OLED-søker her enn i EOS RP, og som heller ikke har innebygget blits.

De fleste i målgruppen for dette kameraet, vil nok velge råfiler til de mest kritiske jobbene, og jpeg til sport. For det er bare når man velger jpeg at utløseren kan holdes nede i nær det uendelige på serieopptak. Skyter man råfiler på full hastighet, må bufferen tømmes med jevne mellomrom, cirka 10-15 sekunder med opptak, men det hjelper selvsagt litt med et raskt minnekort.

Bildekvaliteten på stillbilder er ikke overraskende sammenlignbar med EOS 1DX Mark III. Det betyr at det ikke er her du får den maksimale oppløsningen og detaljskarpheten blant fullformatkameraer, men til sport og dyrefotografering, vil jeg hevde at den er mer enn tilstrekkelig.

Jpeg-filene er ikke for hardt komprimert og har den samme fine tonaliteten som Canon er kjent for, med blant annet nydelige hudtoner. Råfilene gir fotografen mye mer å gå på i etterbehandling, men som på EOS 1DX Mark III, er ikke bildedynamikken helt på høyde med Sony a7r IV eller Nikon Z7.
Støyomfanget er godt kontrollert opp til 6400 ISO, og 12800 ISO kan være fullt brukbart i mange situasjoner, men noe særlig høyere vil jeg ikke gå. Med mindre man aksepterer synlig korn- og fargestøy.

Konklusjon

Canon EOS R6 er en rå maskin for fotografer som setter fart og presis autofokus høyere enn noe annet. Kameraets skuddtakt og autofokus spikrer fokuset til alle bilder med en fart opptil 20 bps. Det er samtidig enkelt å bruke, lett å sette opp og gir brukeren meget tilfredsstillende bildekvalitet, om enn ikke klasseledende. Kvaliteten på 4K video er svært god, og kameraet kan utstyres med mikrofon og hodetelefoner, men det har ikke like avanserte videoegenskaper som EOS R. Canon EOS R6 er først og fremst aller best som lynraskt stillbildekamera, og da helst på sport, action og ville dyr, men er også et utmerket videokamera.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

 1. Eirik Østensjø

  Her synes jeg forfatteren roter det til litt. R6 har få likhetstrekk med RP. Det har mer til felles med R5. Det viser også prisen. Det er også noen faktafeil i artikkelen. Kamerahuset er laget av magnesium. Grepet med WiFi er kun kompatiblet med R5. Er dette en test av R6 eller kun en artikkel som er skrevet etter å ha lest andre tester?

  Les også

  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.