annonse
annonse
annonse
TEST:

Canon EOS M5

annonse

Canon EOS M5

Med EOS M5, har Canon endelig laget kameraet vi har etterspurt i flere år.
Pluss lbadvantages

Utmerket bildekvalitet, kjapp skuddtakt og presis autofokus. Gode muligheter for tilpasninger for amatører og entusiaster. Brukervennlig pekeskjerm, hendig størrelse og innebygget OLED-søker.
Minus lbdisadvantages
Kort buffertid på seriebilder, ingen 4K-video, moderat batteritid og høy pris.

Canon har aldri laget et bedre kamera. Etter flere famlende forsøk på å lage en virkelig seriøs konkurrent til de kompakte systemkameraene fra Sony, Olympus og Panasonic, er de i mål med EOS M5.

Jeg vil faktisk hevde at skal du ha et bedre kamera fra Canon, må du legge ut for det mye større og tyngre EOS 80D. Som er et speilreflekskamera, hvor speilhuset og den optiske søkeren bygger mye mer, enn det speilløse EOS M5 med elektronisk søker.

Les testen av EOS 80D

Det interessante er at de to kameraene deler mye av det tekniske. Begge har en 24 megapiksler bildebrikke med Canons Dual Pixel autofokussystem, som er lynraskt og gir deg skarpere bilder.

De har samme type bildeprosessor (Digic 6), 1080 HD-video, sju bilders skuddtakt med fokus på hvert bilde, eller ni med fokus bare på første bilde. I EOS M5 er antallet fokuspunkter 49, og de kan du velge selv med den innmari praktiske pekeskjermen på baksiden.

Les testen av EOS M3

Superb pekeskjerm
Du kan for eksempel bruke den 8 cm store skjermen med høy oppløsning på 1,62 Mp, som søker. Da drar du bare fingeren dit du vil ha bildet i fokus, og du kan trykke en gang på skjermen for å ta bildet. Det kan du også gjøre dersom du bruker den store og skarpe OLED-søkeren. Da velger du fokuspunkt med tommelfingeren, men husk at skjermen også registrerer om nesetippen berører den. Med andre ord, du kan uforvarende komme til å ta bilder med nesen.

Begge disse pekefunksjonene kan slås av og på, hver for seg, og kameraet har noen programmerbare knapper man selv kan programmere. For eksempel kan den fremre funksjonsknappen slå av og på berøringsfokus, mens innstillingshjulet på toppen, kan bla gjennom valg av ISO-følsomhet og serieopptak. Eller noen andre funksjoner man bruker ofte.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Brukervennlighet
Det gjør kameraet godt egnet til flere brukere. Man kan velge selv hvor avansert kameraet skal være, eller bare forholde seg til de grunnleggende funksjonene. Blant andre praktiske funksjoner, er mulighetene for å lagre to sett man innstillinger, for eksempel en for sorthvitt og en for sportsfotografering. Som man raskt aktiverer ved å vri programhjulet til C1 eller C2.

Canon har lagt en låseknapp midt i programhjulet, slik at man ikke kommer borti det og endrer innstillinger. Problemet er at knappen må holdes inne mens man vrir hjulet, i stedet for å fungere som en av/på-lås. Det er en ulempe etter min mening.

En bonus med EOS M5, er at det kan bruke annen Canon-optikk enn de (få) som foreløpig finnes til M-systemet. Eldre objektiver kan brukes med en adapter i mellom, som også kan kjøpes med kameraet. Eller senere, om behovet skulle melde seg.

Det er verdt å nevne at kameraet har Bluetooth, i tillegg til Wifi. Det gir konstant sammenkobling med mobilen, slik at man kan overføre bilder når man vil. Til Facebook, Instagram eller bildemappen på mobilen.

Bildekvalitet
I vår test brukte vi den nye Canon-zoomen, EFM 18-150mm blender 3,5-6,3 (tils. 28-240mm). Som er den sjuende i rekken, og en kompakt reisezoom med stor rekkevidde, stillegående autofokus og optisk bildestabilisator.

Kameraet kan leveres som hus, med den nevnte zoomen, eller med den kompakte EFM 15-45mm zoomen til EOS M-systemet.

Det er et fortreffelig kamera for de som ikke vil ha et stort speilreflekskamera, men likevel ønsker høy bildekvalitet. For Canon-kameraets bildekvalitet er praktisk talt identisk med den man får fra EOS 80D og bedre enn den i det kompakte EOS M3, som også har 24 Mp bildebrikke.

Canon har finpusset litt på prosesseringen, som ikke bare har gitt M5 raskere skuddtakt enn M3 og skarpere bilder på serieopptak (takket være hybridfokusen), men gir fremragende detaljskarphet. Også på høye ISO-verdier.

Bildestøyen er nemlig godt kontrollert opp til 6400 ISO følsomhet. Da dukker synlig kornstøy opp i bildene. skygger fra 1600 ISO, men Canon har gjort en god jobb med prosesseringen, så problemet er minimalt så lenge man holder seg under 6400 ISO.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

Ikke nok med det. Bildedynamikken fra jpeg-filer er på høyde med EOS 80D og gir utmerket dynamikk fra skygge til høylys, uten fare for at det gror igjen i skygger. Eller brenner ut i høylys. Fargegjengivelsen er også meget jevn og tegner både hudtoner, høstfargene og fargerike objekter, med god nøyaktighet.

Det er i det hele tatt lite å kritisere bildekvaliteten fra EOS M5 for. Det er like bra eller bedre enn sine konkurrenter. Som Sony a6300, Olympus OMD EM10 II og Panasonic Lumix G80.

Høyt priset
Det er selvsagt formildende at bildekvaliteten, autofokusen og brukervennligheten, etterlater oss med et smil om munnen. Men Canon EOS M5 er ikke perfekt. Kameraet har for eksempel ikke 4K-video. Om det er et savn avhenger av hvem man spør, men et nytt systemkamera i denne prisklassen, bør ha 4K-video. Det er heller ikke billig. Med optikk ender prisen på det dobbelte av EOS M3, og på nivå med det mer solid bygde EOS 80D. Det er vårt mest vesentlige ankepunkt, på det vi ellers ikke nøler med å kalle Canons beste kompakte systemkamera.

Bli abonnent for å lese videre, få tilgang til alt digitalt innhold!.
Allerede abonnent? Logg inn

Velg ønsket lengde på abonnementet

1 MÅNED*
1,-

Prøv i en måned

6 MÅNEDER
49.83,-

Måneden

12 MÅNEDER
44.03,-

Måneden

DAGSPASS
19,-

Varighet 24 timer

*Fornyes til 59,- måneden og kan sies opp når som helst. Ingen bindingstid. 

Type:            24 Mp systemkamera med APS-C bildebrikke
Optikk:         18-150mm f3,5-6,3 (tils. 28-240mm)
Skjerm:        8 cm LCD, 1,62 Mp billedpunkter
Søker:            2,36 Mp LCD
Høydepunkter:    Vippbar pekeskjerm, 7-9 bilder/s, Bluetooth, Wifi, 295 b/batteritid, 5-aksers stabilisering på video


Pris: 11190 kr
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Canon Powershot G5X Mark II

  Canon Powershot G5X Mark II

  Kompaktkameraet fra Canon viser hvorfor det fremdeles er liv i fotomarkedet.

  Legg til som favoritt
  Kompakt Leica 50mm f2

  Kompakt Leica 50mm f2

  Nå kommer en litt rimeligere og litt mer kompakt 50mm fra Leica til L-systemet.Legg til som favoritt
  Fujifilm GFX100

  Fujifilm GFX100

  Her er det beste kameraet vi noensinne har testet, men det er ikke helt perfekt.

  Legg til som favoritt
  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  Den mest klassiske av alle brennvidder, holder seg godt i Panasonics fullformatutgave.

  Legg til som favoritt
  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  Den første telezoomen til Panasonics fullformatkameraer, innfrir på nesten alle punkter.

  Legg til som favoritt
  Leica V-Lux 5

  Leica V-Lux 5

  Snertent reisekamera med 24-400mm zoom.Legg til som favoritt
  Datacolor SpyderX Studio

  Datacolor SpyderX Studio

  Enhver fotograf med respekt for seg selv, trenger godt verktøy for farge- og hvitbalansekorrigering.

  Legg til som favoritt
  annonse
  Lukk meny