TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Canon EOS M5

Canon EOS M5

Med EOS M5, har Canon endelig laget kameraet vi har etterspurt i flere år.

forfatter
Publisert 13.01.17 - 09:21
L&B mener

Utmerket bildekvalitet, kjapp skuddtakt og presis autofokus. Gode muligheter for tilpasninger for amatører og entusiaster. Brukervennlig pekeskjerm, hendig størrelse og innebygget OLED-søker.
Kort buffertid på seriebilder, ingen 4K-video, moderat batteritid og høy pris.
Spesifikasjoner

Type:            24 Mp systemkamera med APS-C bildebrikke
Optikk:         18-150mm f3,5-6,3 (tils. 28-240mm)
Skjerm:        8 cm LCD, 1,62 Mp billedpunkter
Søker:            2,36 Mp LCD
Høydepunkter:    Vippbar pekeskjerm, 7-9 bilder/s, Bluetooth, Wifi, 295 b/batteritid, 5-aksers stabilisering på video

Veil. pris 11190Pr. 13.01.17 Produktside

Canon har aldri laget et bedre kamera. Etter flere famlende forsøk på å lage en virkelig seriøs konkurrent til de kompakte systemkameraene fra Sony, Olympus og Panasonic, er de i mål med EOS M5.

Jeg vil faktisk hevde at skal du ha et bedre kamera fra Canon, må du legge ut for det mye større og tyngre EOS 80D. Som er et speilreflekskamera, hvor speilhuset og den optiske søkeren bygger mye mer, enn det speilløse EOS M5 med elektronisk søker.

Les testen av EOS 80D

Det interessante er at de to kameraene deler mye av det tekniske. Begge har en 24 megapiksler bildebrikke med Canons Dual Pixel autofokussystem, som er lynraskt og gir deg skarpere bilder.

De har samme type bildeprosessor (Digic 6), 1080 HD-video, sju bilders skuddtakt med fokus på hvert bilde, eller ni med fokus bare på første bilde. I EOS M5 er antallet fokuspunkter 49, og de kan du velge selv med den innmari praktiske pekeskjermen på baksiden.

Les testen av EOS M3

Superb pekeskjerm
Du kan for eksempel bruke den 8 cm store skjermen med høy oppløsning på 1,62 Mp, som søker. Da drar du bare fingeren dit du vil ha bildet i fokus, og du kan trykke en gang på skjermen for å ta bildet. Det kan du også gjøre dersom du bruker den store og skarpe OLED-søkeren. Da velger du fokuspunkt med tommelfingeren, men husk at skjermen også registrerer om nesetippen berører den. Med andre ord, du kan uforvarende komme til å ta bilder med nesen.

Begge disse pekefunksjonene kan slås av og på, hver for seg, og kameraet har noen programmerbare knapper man selv kan programmere. For eksempel kan den fremre funksjonsknappen slå av og på berøringsfokus, mens innstillingshjulet på toppen, kan bla gjennom valg av ISO-følsomhet og serieopptak. Eller noen andre funksjoner man bruker ofte.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Brukervennlighet
Det gjør kameraet godt egnet til flere brukere. Man kan velge selv hvor avansert kameraet skal være, eller bare forholde seg til de grunnleggende funksjonene. Blant andre praktiske funksjoner, er mulighetene for å lagre to sett man innstillinger, for eksempel en for sorthvitt og en for sportsfotografering. Som man raskt aktiverer ved å vri programhjulet til C1 eller C2.

Canon har lagt en låseknapp midt i programhjulet, slik at man ikke kommer borti det og endrer innstillinger. Problemet er at knappen må holdes inne mens man vrir hjulet, i stedet for å fungere som en av/på-lås. Det er en ulempe etter min mening.

En bonus med EOS M5, er at det kan bruke annen Canon-optikk enn de (få) som foreløpig finnes til M-systemet. Eldre objektiver kan brukes med en adapter i mellom, som også kan kjøpes med kameraet. Eller senere, om behovet skulle melde seg.

Det er verdt å nevne at kameraet har Bluetooth, i tillegg til Wifi. Det gir konstant sammenkobling med mobilen, slik at man kan overføre bilder når man vil. Til Facebook, Instagram eller bildemappen på mobilen.

Bildekvalitet
I vår test brukte vi den nye Canon-zoomen, EFM 18-150mm blender 3,5-6,3 (tils. 28-240mm). Som er den sjuende i rekken, og en kompakt reisezoom med stor rekkevidde, stillegående autofokus og optisk bildestabilisator.

Kameraet kan leveres som hus, med den nevnte zoomen, eller med den kompakte EFM 15-45mm zoomen til EOS M-systemet.

Det er et fortreffelig kamera for de som ikke vil ha et stort speilreflekskamera, men likevel ønsker høy bildekvalitet. For Canon-kameraets bildekvalitet er praktisk talt identisk med den man får fra EOS 80D og bedre enn den i det kompakte EOS M3, som også har 24 Mp bildebrikke.

Canon har finpusset litt på prosesseringen, som ikke bare har gitt M5 raskere skuddtakt enn M3 og skarpere bilder på serieopptak (takket være hybridfokusen), men gir fremragende detaljskarphet. Også på høye ISO-verdier.

Bildestøyen er nemlig godt kontrollert opp til 6400 ISO følsomhet. Da dukker synlig kornstøy opp i bildene. skygger fra 1600 ISO, men Canon har gjort en god jobb med prosesseringen, så problemet er minimalt så lenge man holder seg under 6400 ISO.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

Ikke nok med det. Bildedynamikken fra jpeg-filer er på høyde med EOS 80D og gir utmerket dynamikk fra skygge til høylys, uten fare for at det gror igjen i skygger. Eller brenner ut i høylys. Fargegjengivelsen er også meget jevn og tegner både hudtoner, høstfargene og fargerike objekter, med god nøyaktighet.

Det er i det hele tatt lite å kritisere bildekvaliteten fra EOS M5 for. Det er like bra eller bedre enn sine konkurrenter. Som Sony a6300, Olympus OMD EM10 II og Panasonic Lumix G80.

Høyt priset
Det er selvsagt formildende at bildekvaliteten, autofokusen og brukervennligheten, etterlater oss med et smil om munnen. Men Canon EOS M5 er ikke perfekt. Kameraet har for eksempel ikke 4K-video. Om det er et savn avhenger av hvem man spør, men et nytt systemkamera i denne prisklassen, bør ha 4K-video. Det er heller ikke billig. Med optikk ender prisen på det dobbelte av EOS M3, og på nivå med det mer solid bygde EOS 80D. Det er vårt mest vesentlige ankepunkt, på det vi ellers ikke nøler med å kalle Canons beste kompakte systemkamera.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Langt fra en normal normalzoom Fujifilms nye 18-120mm, har en fiffig funksjon som gjør det like egnet til video som stillbilder.
Klassens beste kamera Fujifilm X-H2 er blitt en rå bildemaskin som overgår mange dyrere kameraer.
Photoshop Elements blir enda kulere Adobe gjør bilderedigering morsommere uten at det koster skjorta.
Superkompakt 4K-videokamera fra Sony Sony FX30 er profesjonell video i hendig format.
DJI Osmo Mobile 6: - Film som en proff DJI Osmo Mobile 6 lar deg etterligne proffene, ved å stabilisere dine mobilvideoopptak.
Capture One viser bildene direkte på iPad Laster bildene på iPad-en i sanntid.
Følg Lyd & Bilde