annonse
annonse
annonse
TEST:

Canon EOS 80D

annonse

Canon-kamera for entusiastene

For merketro entusiaster med tykk lommebok og krav til bildekvalitet, er det ikke mulig å bomme med Canon EOS 80D.
Pluss lbadvantages
Lite å utsette på bildekvaliteten i Canons entusiastmodell, som også gir deg skarpere bilder og lekende enkel betjening.
Minus lbdisadvantages
Kjapt, men ikke raskest, og ingen 4K-video eller ergonomiske forbedringer samtidig som prisen har gjort et hopp.

Canon har laget sitt hittil beste kamera for entusiastene, men det spørs om det holder i et marked med beinhard konkurranse, fra blant andre speilløse kameraer.

Speilreflekskameraene har ikke forandret grunndesignet siden Canon slapp sitt første EOS-kamera for over 30 år siden. Teknisk sett er dagens kameraer overlegne, og det har aldri vært lettere å få gode bilder. Men mye tyder på at markedet ser på dem som dinosaurer, for salget har falt som en stein.

Kanskje kan Canon og Nikon klore seg fast i markedet med kameraer for entusiastene, altså de som fotograferer ofte og ikke bare knipser bilder i vilden sky med telefonen.

I så fall er det nye EOS 80D kameraet som kan klare å holde markedet interessert. For det er på mange måter Canons beste entusiastkamera, selv om det langt fra er perfekt. Eller komplett.

Til Canon-brukere som lurer på om det er bedre enn den eldre EOS 70D, eller bedre enn Nikon D7200 i samme klasse, er svaret både ja og nei. Bildekvaliteten er den klart beste vi har sett fra noe Canon-kamera med bildebrikke i APS-format – og faktisk bedre enn Nikon-kameraet på flere områder. Her har man også tenkt på de som tar videoopptak med innebygget inngang for mikrofon, og hodetelefonuttak, men det finnes ikke noe 4K-video her. Utelukkende HD-video.

Skjermen kan snus slik at man ikke kommer i fare for å ripe skjermen. (Foto: Produsenten)
Skjermen kan snus slik at man ikke kommer i fare for å ripe skjermen. (Foto: Produsenten)

Det er kanskje ikke så viktig for den majoriteten som er mest opptatt av stillbilder, og når sant skal sies, er faktisk videokvaliteten fra 1080 HD meget høy her.

Hvis videoopptak i 4K-kvalitet er viktig, finnes det meget habile kameraer i Panasonic Lumix GX8 og Sony a6300, som begge er i samme prisklasse og leverer tilsvarende høy bildekvalitet. Så Canon-kameraet møter tøff konkurranse om kundene med dette kameraet.

 

Små, men viktige forbedringer

Canons løsning er å tilby et kamera med en ny 24 megapiksler bildebrikke, som bringer pikseltallet på nivå med konkurrentene, men også et forbedret autofokussystem med 45 fokuspunkter. Alle er følsomme kryssensorer (bedre presisjon) med Canons Dual Pixel-teknologi, som gir deg kontinuerlig fokus under videopptak og stillbilder.

Teknisk sett er det en klar oppgradering fra forgjengeren, for flere fokuspunkter som dekker et større område, gir større muligheter for skarpe bilder. Dessverre har kameraet ikke fått det raskere EOS 7D IIs intelligente fokussporing, og skuddtaktene er sju mot 10 bilder/s på 7D II.

Det gjør det raskere kameraet bedre egnet til action og sportsfotografering, men 80D er ingen sinke. I godt lys hadde det ingen problemer med å følge bevegelige objekter som syklister og bilder, hverken rett mot kameraet eller med panorering. Lukkertiden avgjør i større grad om bildene blir skarpe, men det fokuserer ikke i like overbevisende tempo som 7 D II eller Sony a6300. Du kan skyte relativt lange serier i råformat med drøye 20 bilder (det dobbelte i liver view) før bufferen stopper deg, men ubegrenset mange bilder – til minnekortet er fullt – når du skyter utelukkende jpeg-filer.

Klassisk speilrefleks, på godt og vondt. (Foto: Produsenten)
Klassisk speilrefleks, på godt og vondt. (Foto: Produsenten)

Småplukk

De fysiske endringene sammenlignet med forgjengeren, er så få at de er ikke verdt å nevne. Den samme vribare pekeskjermen er både smart og praktisk, trenger man ikke å bruke den, kan den snus for å beskytte skjermen. De viktigste innstillingene kan man likevel se på toppen av kameraet. En ting Canon godt kan endre på, er låseknappen til programhjulet på toppen. Den må trykkes inn for å kunne vri hjulet, men burde være en åpen/lås-knapp som for eksempel Olympus bruker på OMD EM1.

Kameraet har ikke styrepinnen til de dyrere Canon-modellene, ikke to minnekortplasser heller, men det kan bruke vertikalgrepet med plass til ekstra batteri, og det er ergonomisk så gjennomført som et Canon speilreflekskamera kan være. Hvis du har noe å klage på her, har du noen uvanlige krav til hvordan et speilreflekskamera bør være.

Konstruksjonen i polykarbonat er solid, med markerte tilbakemeldinger på knapper, og kameraet tåler moderate mengder regn. Du kan fotografere hvert fall 700-800 bilder på en lading. Mye mer (Canon sier 960) hvis du ikke bruker skjermen hele tiden til å sjekke bilder.

Kameraet leveres i tre konfigurasjoner. Som kamerahus alene, med Canons helt greie 18-55mm zoom, eller som her med den mer anvendelige EF-S 18-135mm IS USM. Den kan brukes sammen med en PZ-E1 Power Zoom-adapter, som festes på undersiden av objektivet. Med den kan man zoome sømløst med elektronisk zoom, og i foretrukken hastighet. PZ-E1 er forøvrig ekstrautstyr.

 

Forbedret bildekvalitet

Ingen tvil om at 80D leverer varene. Kameraet leverer en godt avstemt bildekvalitet med både bedre detaljskarphet, bedre støyegenskaper og større dynamisk omfang enn forgjengeren klarte. Man ser det både på ubehandlede råfiler og jpeg-bilder. Det er litt av igjen av ‘Canon Red’ på jpeg-filene, som gir litt avvik i rødt, men ellers er fargebalansen svært god og bildedynamikken et synlig fremskritt.

Sammenlignet med 70D vil jeg si at det er minimum et eksponeringstrinn bedre dynamikk fra 80D, som betyr at fotografen har mer å gå på i etterbehandling. Vil du dra opp et undereksponert bilde, kan du gjøre det i trygg forvissning om at to-tre trinn opp ikke gir deg utvaskede lyse partier i motivet. Omvendt kan du dra ned lyset i overeksponerte bilder, uten å frykte at skygger gror fullstendig igjen.

Tilsynelatende som et hvilket som helst Canon speilrefleks, men med pekeskjerm og bedre bildekvalitet. (Foto: Produsenten)
Tilsynelatende som et hvilket som helst Canon speilrefleks, men med pekeskjerm og bedre bildekvalitet. (Foto: Produsenten)

Sammenlignet med klasselederne D7200, a6300 og Fujifilm X-Pro2, er dette veldig bra.

Bildestøy er som ventet ikke noe tema hverken i mye eller lite lys, før man passerer 6400 ISO. Da blir kornstøyen synlig, men i moderat grad, og ved maks ISO på 25600, er det betydelige mengder fargestøy i bildene. Som det dog går an å dempe noe i etterbehandling.

 

Canons beste

Prisen har gjort et hopp med introduksjonen av 80D, og selv om det er synlige forbedringer i bildekvalitet her, er det ikke så mye annet å skryte av. Misforstå meg rett, dette er Canons beste kamera for entusiastene som ikke driver med sportsfotografering, eller video (4K finnes ikke), men jeg er ikke sikker på om det er nok til å overbevise markedet. Kameraet er en nytelse å bruke med lynraske responser og du er garantert utsøkt bildekvalitet, og det er tross alt det som teller mest, men det er også alt.

Bli abonnent for å lese videre, få tilgang til alt digitalt innhold!.
Allerede abonnent? Logg inn

Velg ønsket lengde på abonnementet

Ingen bindingstid, si opp når du selv vil!

*abonnementet fornyes etter første måned. Pris 59,-

Full tilgang til Lyd & Bilde i 24 timer!

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55,-

Kun 44,03 kr måneden. Du sparer 180,-

Full digital tilgang 1 måned for 1 ,-

Abonnementet fornyes automatisk etter første måned. Pris 59,- . Ingen bindingstid. 

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Full digital tilgang i 6 måneder

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Abonnementet fornyes automatisk etter 6 måneder om ikke det sies opp.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Full digital tilgang i 12 måneder

Kun 44,03 kr måneden. Du sparer 180 kr!

Abonnementet fornyes automatisk etter 12 måneder om ikke det sies opp.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Print + full digital tilgang 1 år for 749 ,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Print + full digital tilgang 6 mnd for 425 ,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Full digital tilgang i 6 måneder

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Ønsker du å motta 6 utgaver av magasinet i tillegg for kun 21 kr i måneden?

Full digital tilgang i 24 timer for 19,-

Du bestiller enkelt ved å sende en SMS med kodeord

DPLN til 2131

Full digital tilgang i 12 måneder

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Ønsker du å motta 11 utgaver av magasinet i tillegg for kun 18 kr i måneden?

Ønsker du å motta velkomstgave i posten?

Velg ønsket velkomstgave

KYGO E4/1000

Totalpris 749,-


KYGO A4/300 BT

Totalpris 1149,-

 • Type: 24 Mp systemkamera med APS-C bildebrikke
 • Optikk: 18-135mm f3,5-5,6 (tils. 28-216mm)
 • Skjerm: 7,6 cm LCD, 1 Mp billedpunkter
 • Søker: Optisk prisme, 0,95 x forstørrelse, 100% dekning
 • Høydepunkt: Wi-Fi, Dual Pixel-fokus, vribar pekeskjerm, 7 bilder/s

Pris: 16750 kr
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Kompakt Leica 50mm f2

  Kompakt Leica 50mm f2

  Nå kommer en litt rimeligere og litt mer kompakt 50mm fra Leica til L-systemet.
  Fujifilm GFX100

  Fujifilm GFX100

  Her er det beste kameraet vi noensinne har testet, men det er ikke helt perfekt.

  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  Den mest klassiske av alle brennvidder, holder seg godt i Panasonics fullformatutgave.

  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  Den første telezoomen til Panasonics fullformatkameraer, innfrir på nesten alle punkter.

  Leica V-Lux 5

  Leica V-Lux 5

  Snertent reisekamera med 24-400mm zoom.
  Datacolor SpyderX Studio

  Datacolor SpyderX Studio

  Enhver fotograf med respekt for seg selv, trenger godt verktøy for farge- og hvitbalansekorrigering.

  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  Den lille vidvinkelen er latterlig liten, og latterlig bra.

  annonse
  Lukk meny