Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Canon EOS 1100D

Billig nybegynnerkamera

Alle som ønsker et billig og ukomplisert systemkamera, kan glede seg over at fallende priser har gjort inngangsbilletten lavere.

Skrevet av / 23.09.11 - 15:42
Canon EOS 1100D
Lasse Svendsen

Å velge nytt kamera handler ofte like mye om pris, som om kvalitet. For mange handler det også om å velge et kamera som det er enkelt å få gode bilder med. Da blir med ett systemkameraene attraktive. Bildekvalitet, hastighet og muligheter øker betydelig sammenlignet med et kompaktkamera. Ikke behøver det å bli så dyrt heller.

Canon EOS 1100D er et av de billigste systemkameraene, hvor man har forent speilrefleksenes fortrinn, med HD-video og de funksjonene de fleste nybegynnere trenger. For under 5.000 kroner får man et enkelt kamera med 18-55 mm zoom og utskiftbar optikk, som det er kjapt å komme i gang med, og som ikke legger mange hindringer i veien for uerfarne.

Kameraet ligner de dyrere modellene i Canons EOS-serie, deriblant det glimrende EOS 600D, men i 1100D er funksjonene langt færre. I stedet for full 1080 HD-video, får man 720p, 12 i stedet for 18 megapiksler, og 2,7-tommers fastmontert i stedet for 3-tommers svingbar LCD-skjerm. Alt for å holde kostnadene nede.

Skuddhastigheten er relativt beskjedne 3 bilder per sekund, men Canon har sjenerøst nok lagt inn 9-punkt autofokus, og et 63-soners iFCL-lysmålesystem, som er hentet fra det tre ganger så dyre EOS 7D. Selv om funksjonene ikke er overveldende mange, er teknikken slett ikke hentet fra nederste hylle.

Brukervennlighet
Man merker det med en gang. Kameraet er lett og ligger godt i hånden. Canon har ryddet opp i menyer, flyttet knapper og gjort flere praktiske forbedringer sammenlignet med forgjengeren EOS 1000D. Start/stopp av videoopptak har fått egen knapp på baksiden, som også aktiverer live view skjermsøker. En knapp merket Q (for Quick) som gir kjapp tilgang til hovedfunksjoner på skjermmenyen er kjempepraktisk, og gjør kameraet raskere å arbeide med. Alle andre funksjoner, som ISO, skuddhastighet, fokusmetode og hvitbalanse, har egne knapper på baksiden, og et innstillingsratt på toppen gir fotografen innstilling av valgt funksjon.

EOS 1100D har også en kreativ auto innstilling (CA) på funksjonsrattet på toppen, som gir en forenklet skjermmeny, med valg av blant annet dybdeskarphet, skuddhastighet og bildeparametere som fargebalanse. En nesten unnselig blitsknapp på toppen trigger blitsen, men kan også brukes til ISO-valg. SET-knappen på baksiden kan også programmeres til en selvvalgt funksjon. For eksempel endring av bildekvalitet.

Den optiske søkeren inneholder basisinformasjon, som lukkertid, blenderåpning, eksponeringskompensasjon, ISO-verdi og bufferkapasitet. Den viser også eksponeringslås, blitsstatus og andre ting, men er ikke spesielt stor eller lys. Men sammenlignet med søkeren på Nikon D5100 og EOS 600D står den seg godt.

Bildekvalitet
Fokusytelsen er ganske bra i godt lys, med relativt kjapp og presis autofokus. Men ikke i live view, hvor man må trykke utløseren halvveis ned for å aktivere autofokusen. Som er treg, og bommer ofte hvis det ikke er mye lys, og deaktiveres når man starter videoopptak. Hvis man skal ha autofokus under opptak, er man prisgitt en støyende fokusmotor du definitivt vil høre på opptaket og som i tillegg er kjempetreg. Med 720-oppløsning er heller ikke videokvaliteten på høyde med de beste. Rådet er å fokusere manuelt, da har man bedre kontroll, og fokusstøyen dempes, men fjernes ikke helt.

Da står det bedre til med stillbildefunksjonen. Oppløsningen er meget god, glem tallverdien, kameraet klarer oppløsning på høyde med mange dyrere kameraer. Begrensningene ligger heller i den optiske ytelsen. Zoomobjektivet er relativt skarptegnende fra blender f5,6, men skarpheten i hjørnene faller kjapt hvis man bruker større blenderåpninger for å slippe inn mer lys, eller dempe skarphetsdybden. Linjefortegningen er på sitt mest synlige på vidvinkel, men det er også moderat puteformet fortegning på telebrennvidde.

Objektivet som følger med er en ribbet utgave av Canon EF-S 18-55 mm uten bildestabilisator. Samme kamera med et tilsvarende objektiv med bildestabilisator (IS) koster noen hundrelapper ekstra.

Under 800 ISO er det knapt synlig bildestøy i det hele tatt. Ved 1600 og 3200 ISO er kornstøy og fargestøy relativt synlig både på skjerm og forstørrelser. Ved 640 ISO bør man holde seg til mindre forstørrelser. Da er også oppløsningen betydelig redusert, og fargene relativt utvisket.

Fargene fra kameraets JPEG-filer er litt oversaturert i standardinnstillingene. Her der det for mye rødt, som er dårlig egnet til portrettfotografering fordi hudtoner blir for røde. Som vanlig anbefaler vi å dempe fargene i kameraets innstillingsmeny eller velge portrett eller nøytral, som er lett tilgjengelig i skjermmenyen når man trykker inn Q-knappen.

Lysmåleren er glimrende. Blant de mange hundre bildefilene var det vanskelig å finne noen markante avvik i eksponering. EOS 1100D er et skyt først og spør etterpå kamera. Man trenger ikke gjøre mye annet et å komponere bildet i søkeren og trykke på utløseren. Sjansen for at kameraet bommer er minimal.

Konklusjon
Canon EOS 1100D er et utmerket kamera for nybegynneren. Det er rimelig, enkelt å bruke, og bildekvaliteten blir svært god. Utstyrslisten er ikke lang, men de fleste vil finne alt de trenger i et 1100D. Bortsett fra videoytelsen, som er uten brukbar autofokus, med monolyd og i 720-HD-kvalitet, ikke er en fullverdig løsning. Men for de som ser etter et ukomplisert systemkamera som det er lett å få fine bilder med, er Canon EOS 1100D vel verdt pengene.

Ambisiøse amatører bør vurdere litt dyrere alternativer, for eksempel Canon EOS 600D og Nikon D5100 som byr på enda flere muligheter, deriblant bedre HD-video, og enda høyere bildekvalitet.

Teknisk

Canon EOS 1100D

Bildeformater

RAW, JPEG, MOV

Følsomhet ISO

100 – 6400

Serieopptak bps

3 = 830 JPEG, 2 = 5 RAW

Video fps

1280 x 720p 30/25 fps

Lukkertider

30 – 1/4000 s

Bildestabilisator

Ingen

Søker

Optisk 0,8 x , 95 prosent dekning

Blits

E-TTL II blitssko

Batteri

Li-ION, 700 bilder

Mål mm (bxhxd)

130 x 100 x 78

Vekt gram

495 u batteri (hus)

Lyd & Bilde mener

God oppløsning God eksponeringspresisjon Enkelt betjening Bra batteritid Mye for pengene Ingen autofokus på video Synlig optisk fortegning med kitobjektivet Mangler solblender Mangler bildestabilisator Liten skjerm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Tar opp 6K direkte til disk

Helt rått hvor skarpe bildene blir

Sonys råeste kamera

Kule bilder på direkten

Lyd & Bilde
Scroll to Top