TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Canon EF-M 11-22mm f4,0-5,6 IS STM

Rimelig vidvinkelzoom til Canons minste

Den rimelige zoomen er nesten grunn nok til å kjøpe Canons minste systemkamera.

forfatter
Publisert 31.01.14 - 11:28
L&B mener
Liten, lett og praktisk vidvinkelzoom med god optisk ytelse. Prisen gjør den til et enkelt valg for Canon EOS M-brukere, som får et meget fint allroundobjektiv med skikkelig bred bildevinkel.
Markert tønneformet fortegning og lysstap i hjørner, på 11mm vidvinkel, og solblender er ekstrautstyr.
Spesifikasjoner
 • Type  2 x vidvinkelzoom - tils. 18-35mm
 • Lysstyrke      f4.0 – f5.6
 • Nærgrense    15 cm
 • Filterdiameter            55 mm
 • Linseelementer        Totalt 12, 9 grupper
 • Mål/vekt         Ø 61 mm, 58 mm/220 gram
 • Optisk bildestabilisator

Den gjør det i hvert fall mer attraktivt å vurdere Canon EOS M. Som er Canons første og hittil eneste kompakte systemkamera. Av samme type som et Sony NEX eller Olympus PEN. Men utvalget av optikk er ikke stort. Da kameraet ble lansert slapp Canon bare to objektiver. En normalzoom med god optisk ytelse, og en 22mm vidvinkel.

Det finnes en objektivadapter til kameraet, slik at man kan velge i Canons enorme utvalg av speilrefleksobjektiver. Så helt håpløst kan vi ikke si at utvalget til M er.

Men ingen av dem er så kompakte som EF-M 11-22mm. En solid bygget vidvinkelzoom til landskap og reise, med moderat lysstyrke på f4-5,6, og med optisk bildestabilisator. Den er av teleskoptypen, som man må trykke på en knapp for å ekspandere.

Canon-EOS-M-EF-M-18-55mm

Med bildevinkel tilsvarende 18 til 35mm, dekker Canon-zoomen et meget anvendelig zoomområde. Som er godt egnet til landskap og reisefotografering, for eksempel. Det største ankepunktet med Canon M, var en uvanlig treg og upresis autofokus. Det er rettet senere i en oppdatering av kameraets fastvare, og vi benyttet den siste versjonen i vår test med M og 11-22mm. Noe som ga merkbart bedre fokushastighet og presisjon. Objektivet har Canons lydløse STM-motor, slik at du trygt kan bruke autofokus også under filming. Uten at motorstøy skjemmer lyden på opptaket.

Canon EF-M 11mm fortegning

Regn med relativt mye lysstap i hjørner (vignettering] og markert tønneformet fortegning, på 11mm og full lysåpning. Velg blender f5,6 i stedet, og vignetteringen avtar betydelig. Samtidig blir også skarpheten bedre i hjørnene. Men fortegningen blir ikke borte. Ikke på 14mm heller, men her er den ikke så markert at det betyr noe. Vignetteringen er moderat på 14mm, og skarpheten i hjørnene øker når man blender fra f4,5 til f5,6. På 22mm er det knapt synlig fortegning og naturlig nok mye mindre vignettering.

Sammenlignet med bildeeksemplet øverst, er linjefortegningen marginal på 22mm brennvidde.
Sammenlignet med bildeeksemplet øverst, er linjefortegningen marginal på 22mm brennvidde.

Også her er skarpheten best, og på sitt jevneste over bildeflaten, fra f5,6 til f11.

Den optiske ytelsen er meget god for en så rimelig vidvinkelzoom. Det er marginalt med fargebrytning og diffraksjonen er god kontrollert. Hvilket betyr at den lille Canon-zoomen er en praktisk og god tilvekst til Canon M-brukeres utstyrsbag. Det eneste den mangler, er en solblender.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
Nordmenn tar flere bilder og elsker fotobøker Mobilkameraet er mest populært.
Eksklusiv analog Leica Hvis du elsker analog fotografering, kan Leica M-A Titan være noe for deg.
Snart blir Lumix GH6 enda bedre Med en ny fastvareoppdatering kan Lumix GH6 sende video med enda høyere kvalitet til ekstern opptaker.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend