: Canon EF-M 11-22mm f4,0-5,6 IS STM

Rimelig vidvinkelzoom til Canons minste

Den rimelige zoomen er nesten grunn nok til å kjøpe Canons minste systemkamera.
Lyd & Bilde mener
Liten, lett og praktisk vidvinkelzoom med god optisk ytelse. Prisen gjør den til et enkelt valg for Canon EOS M-brukere, som får et meget fint allroundobjektiv med skikkelig bred bildevinkel.
Markert tønneformet fortegning og lysstap i hjørner, på 11mm vidvinkel, og solblender er ekstrautstyr.
Spesifikasjoner
  • Type  2 x vidvinkelzoom - tils. 18-35mm
  • Lysstyrke      f4.0 – f5.6
  • Nærgrense    15 cm
  • Filterdiameter            55 mm
  • Linseelementer        Totalt 12, 9 grupper
  • Mål/vekt         Ø 61 mm, 58 mm/220 gram
  • Optisk bildestabilisator
Annonse
Annonse
forfatter

Den gjør det i hvert fall mer attraktivt å vurdere Canon EOS M. Som er Canons første og hittil eneste kompakte systemkamera. Av samme type som et Sony NEX eller Olympus PEN. Men utvalget av optikk er ikke stort. Da kameraet ble lansert slapp Canon bare to objektiver. En normalzoom med god optisk ytelse, og en 22mm vidvinkel.

Det finnes en objektivadapter til kameraet, slik at man kan velge i Canons enorme utvalg av speilrefleksobjektiver. Så helt håpløst kan vi ikke si at utvalget til M er.

Men ingen av dem er så kompakte som EF-M 11-22mm. En solid bygget vidvinkelzoom til landskap og reise, med moderat lysstyrke på f4-5,6, og med optisk bildestabilisator. Den er av teleskoptypen, som man må trykke på en knapp for å ekspandere.

Canon-EOS-M-EF-M-18-55mm

Med bildevinkel tilsvarende 18 til 35mm, dekker Canon-zoomen et meget anvendelig zoomområde. Som er godt egnet til landskap og reisefotografering, for eksempel. Det største ankepunktet med Canon M, var en uvanlig treg og upresis autofokus. Det er rettet senere i en oppdatering av kameraets fastvare, og vi benyttet den siste versjonen i vår test med M og 11-22mm. Noe som ga merkbart bedre fokushastighet og presisjon. Objektivet har Canons lydløse STM-motor, slik at du trygt kan bruke autofokus også under filming. Uten at motorstøy skjemmer lyden på opptaket.

Annonse

Canon EF-M 11mm fortegning

Regn med relativt mye lysstap i hjørner (vignettering] og markert tønneformet fortegning, på 11mm og full lysåpning. Velg blender f5,6 i stedet, og vignetteringen avtar betydelig. Samtidig blir også skarpheten bedre i hjørnene. Men fortegningen blir ikke borte. Ikke på 14mm heller, men her er den ikke så markert at det betyr noe. Vignetteringen er moderat på 14mm, og skarpheten i hjørnene øker når man blender fra f4,5 til f5,6. På 22mm er det knapt synlig fortegning og naturlig nok mye mindre vignettering.

Sammenlignet med bildeeksemplet øverst, er linjefortegningen marginal på 22mm brennvidde.
Sammenlignet med bildeeksemplet øverst, er linjefortegningen marginal på 22mm brennvidde.

Også her er skarpheten best, og på sitt jevneste over bildeflaten, fra f5,6 til f11.

Den optiske ytelsen er meget god for en så rimelig vidvinkelzoom. Det er marginalt med fargebrytning og diffraksjonen er god kontrollert. Hvilket betyr at den lille Canon-zoomen er en praktisk og god tilvekst til Canon M-brukeres utstyrsbag. Det eneste den mangler, er en solblender.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.
Stemmer: 0

Samlet score:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Asus har laget en serie ultralette bærbare maskiner med OLED-skjerm, med en pris som faktisk er overkommelig.
Apple erstatter ikke iMac Pro.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Et portrettobjektiv trenger alle kamerasystemer, og gjerne et lyssterkt et.
Motorola Moto G100 er nesten like god som vesentlig dyrere mobiler fra andre produsenter. Og så skjuler den en interessant overraskelse.
Fujifilms mellomformatkameraer har manglet en bred vidvinkel, her er den.
Designkongen gjør det igjen. Beolit 20 er en nydelig bærbar høyttaler, som også låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Det er ikke tilfeldig at McIntosh C22 ser ut som den er 50 år, det er heller ikke tilfeldig at den spiller så bra som den gjør.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.