Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

AR.Drone 2.0

Den mest morsomme gadget du ikke har bruk for

Den første AR.Drone ble ekstremt populær, og nå er etterfølgeren landet i vårt testlaboratorium. Nytt er HD-kamera og enklere styring.
Lyd & Bilde mener
Ekstremt underholdende Flyr meget stabilt Tar opp HD-video Augmented Reality
Kort batteritid Litt for lett å ødelegge
Spesifikasjoner
  • Vekt: 380 g med utendørs skrog, 420 g med innendørs skrog
  • Mål: 45 x 29 cm uten skrog, 52,5 x 51,5 cm med skrog
  • Batteri: 1.000 mA/H Lithium Polymer
  • Batteritid: 12 minutter
  • 4 motorer/propeller à 14,5 W / 28.500 rpm
  • HD kamera 720p 30 fps
  • ARM Cortex A8 32 bit prosessor 1 GHz
  • Wi-Fi b/g/n, gyroskog, magnetometer, akselerometer, ultralydsensorer
  • Linux OS

AR.Drone 2.0 styres via Wi-Fi ved hjelp av en app på din smartmobil eller nettbrett (iOS eller Android), og på enhetens skjerm ser du et live-feed fra quadrokopterets HD-kamera (720p). Du styrer ved å bevege telefonen eller nettbrettet, og så følger dronen dine bevegelser. Til forskjell fra den første AR.Drone har etterfølgeren fått en ny type styring, som Parrot, firmaet bak AR.Drone 2.0 kaller ”Absolute Control”.

Med et innebygget 3D-magnetometer blir ens smartmobil eller nettbrett automatisk referansepunkt for dronens orientering. AR.Drone 2.0’s frontkamera tilpasser seg smartmobilens eller nettbrettets bevegelser slik at man ikke opplever at dronen reagerer motsatt brukerens egne bevegelser fordi frontkameraet peker mot piloten.

Stabilitetspakten
AR.Drone 2.0 inneholder en rekke MEMS (Mikro Elektro Mekaniske Systemer), som sikrer stabilitet. Det er et 3-akset akselerometer, 3-akset gyroskop og så altså et 3-akset magnetometer. Ut over dette er det to ultralydsensorer som kan analysere flyhøyde opp til 6 meter samt en trykkmåler som bidrar til dronens vertikale stabilitet. Under skroget er det dessuten et ekstra kamera som er i stand til å beregne hvor hurtig dronen beveger seg. Samme skrog er for øvrig fremstilt av materialet PA66, som også brukes til å lage støtfangere på biler. Ifølge Parrot skulle det gjøre den nye AR.Drone 2.0 mer robust enn forgjengeren, som hadde en tendens til å gå i stykker på kortere tid enn det tok nye eiere å lære seg å fly med den.

Smerter i lommeboken
Og det er da også langt på vei riktig. AR.Drone 2.0 er mer robust enn forgjengeren, og den er også lettere å styre. I det hele virker produktet mer gjennomført og uten de irriterende barnesykdommene som plaget den første AR.Drone. Derimot er ikke batteritiden blitt bedre. Det tar fortsatt knappe to timer å lade opp det medfølgende batteriet, men på en full opplading kan AR.Drone 2.0 bare fly vel 12 minutter. Derfor er det også en god idé å anskaffe seg et par ekstra batterier når man investerer i en AR.Drone 2.0. Man får bruk for dem!

Den oppdaterte appen har en rekke nye funksjoner. Blant annet kan man ta bilder og ta opp video direkte fra appen, og disse kan man umiddelbart dele med andre for eksempel via YouTube. Den offisielle AR.Drone 2.0 app heter AR.FreeFlight og den kan lastes ned gratis fra App Store eller Google Play.

Annonse

Men hvor appen er gratis, koster AR.Drone 2.0 dessverre penger, over 2.500 kroner faktisk, og det kan godt være litt vanskelig å ha i bakhodet når man flyr og ser sin AR.Drone 2.0 komme veldig tett på trær, hekker eller andre hindringer. Som en ekstra funksjon kan AR.Drone 2.0 også automatisk utføre loops i luften ved et dobbelklikk på smartmobilen eller nettbrettet, men det er faktisk noe av det sikreste man kan utføre. Nei, det er når man selv har kontroll på styrepinnen i cockpit at det kan gå riktig galt, og uansett hva Parrot enn måtte love om hvor robust og stabil den nye AR.Drone 2.0 er, så kan den fortsatt gå i stykker. Tro meg! Og hvis det ikke smerter i lommeboken at den splitter nye AR.Drone 2.0 går i stykker bare etter et par dager, gjør det i hvert fall vondt i hjertet.

Augmented Reality
Derfor gjør man klokt i å øve seg med lette manøvre før man kaster seg ut i noe mer halsbrekkende. Og man skal ikke fly utendørs hvis det er for mye vind. Da kan det nemlig plutselig være en ulempe at quadrokopteret er så lett.

Annonse

Heldigvis er det masser av hjelp å få fatt i. Både Parrot og en mengde entusiaster har postet instruksjonsvideoer i store mengder på YouTube, og i AR.FreeFlight appen er det adgang til et forum for brukerne kalt AR.Academy, hvor man selvfølgelig også kan få masser av gode råd til flyvning etc.

Forøvrig er det nok en god idé å overtale et par av vennene til også å kjøpe en AR.Drone 2.0 hvis man vil ha fullt utbytte av sin egen. Det blir lett kjedelig å fly alene, og så er det jo en grunn til at dette quadrokopteret kalles AR.Drone.

AR står selvfølgelig for Augmented Reality, og det finnes allerede mange spill til Android og iOS hvor to eller flere AR.Drone-er skal kjempe mot hverandre på forskjellige måter. AR.Drone 2.0 leveres med neonfargede klistremerker som mykvaren og kameraet er i stand til å gjenkjenne, og det er forutsetningen for spillene da andre AR.Drone-er så kommer til å opptre som objekter som kan gjenkjennes av de forskjellige spill-appene som allerede kan fås i App Store og Google Play. Det er titler som for eksempel AR.Race, hvor spillerne skal fly om kapp rundt i virtuelle baner, eller AR.Pursuit, hvor den ene spilleren skal unnslippe den andre og for øvrig forsøke å unngå å bli ”skutt ned” av den andres virtuelle maskinpistol!

Tjenestekunngjøring
Husk for øvrig at man selv med et leketøy som AR.Drone 2.0 skal overholde reglene for flyvning med modellfly. Det vil si at man ikke må fly den utendørs med mindre det er minst 150 meter til nærmeste bymessige bebyggelse.

Dette er kanskje først og fremst et problem koblet til de store byene, og spesielt i starten hvor man skal trene og helst unngå for mange hindringer. Men ut over det er AR.Drone 2.0 nok det feteste leketøyet man i øyeblikket kan kjøpe til store gutter og barnslige sjeler.

Andre flygende gadgets
AR.Drone 2.0 er langt fra den eneste gadget som kan fly. Se her hvilke andre dingser som kan gjøre deg til den Røde Baron.

WP 500X-S Quad Flyer
Det finnes andre quadrokoptere enn AR.Drone 2.0. Dette leveres med egen fjernkontroll og kan løfte opp til 1,4 kilo ut over sin egen vekt på 2,2 kilo. Det betyr at man kan spenne fast for eksempel et systemkamera eller lignende til quadrokopteret som koster 499 euro, altså knapt 1.500 kroner mer enn AR.Drone 2.0. Det kan bestilles direkte hos produsenten i Tyskland.

www.graupner.de

Annonse

Swinglet CAM
Hvis du virkelig vil spionere fra luften skal Swinglet CAM stå øverst på ønskelisten din. Det styres ikke manuelt som AR.Drone 2.0. I stedet flyr det med autopilot ved hjelp av GPS, og ruten planlegger du på forhånd via et program på datamaskinen. Swinglet CAM har et vingespenn på 80 cm og veier et halvt kilo. Det innebygde kameraet er på hele 12 Mp, og da det er integrert med autopiloten kan det også styres på avstand fra datamaskinen. Swinglet CAM kan være i luften hele 30 minutter, noe som gir tid nok til en flytur på 18 kilometer! Prisen for den flygende spionen er ca 50.000 kroner, men så er det jo også snakk om et halvprofesjonelt verktøy!

www.sensefly.com

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.