Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST Canon RF 50mm f1.8 STM

Superb 50 fra Canon

Canon-fotografer med EOS R-kameraer trenger en lyssterk 50mm. Denne.
Karakter
Canon RF 50mm f1.8 STM
Lyd & Bilde mener
Kompakt og lett 50mm med svært god skarphet, god lysstyrke og gunstig pris.
Er ikke værtettet, moderat fokushastighet.
Spesifikasjoner

Type: Normal
Lysstyrke: f4-32
Fatning: EOS RF
Bildestabilisator: Nei
Nærgrense: 30 cm
Filterdiameter: 43
Linseelementer: Totalt 6, 5 grupper
Mål/vekt: Ø 69,2 mm, 40,5 mm, 160 gram
Annet. Fokus/kontrollring.
canon.no

 

Den ekstremt skarpe RF50mm f1.2, er trolig den beste 50-millimeteren vi har testet. For Canon-fotografer er den en drøm å bruke, vel og merke hvis budsjettet tillater det. Så lyssterke objektiver, koster penger. Mye penger.

Canon RF 50mm f1.2L USM Canons nye 50mm er et av de beste objektivene vi har testet, men det har sin pris.

Den langt mindre og nesten like lyssterke RF 50mm f1.8 STM, koster en tiendedel og er nesten like skarp, og sånn sett er den rimelige 50-en et mye bedre kjøp. Brennvidden på 50mm er dessuten veldig anvendelig, og 35, 50 og 85mm objektiver er ikke vanskelige å lage gode, skarpe og rimelige, og likevel kan de ha god lysstyrke.

Sånn sett er blender 1.8 mer enn godkjent. Da kan man lage en 50mm mer kompakt enn om den hadde f1.4 i lysstyrke, og billigere, uten at det dermed er sagt at det går ut over bildekvaliteten.

Denne, er så liten å lett at den går ned i lommen, og kan fiskes fram når zoomobjektivet kommer til kort, for eksempel innendørs, eller når man trenger bedre nærgrense uten å samtidig skape fortegning i bildene.

160 gram med optisk perfeksjon.
Foto: Lasse Svendsen

Annonse

Kompakt og anvendelig

Det er det ingen grunn til å forvente her. Den rimelige RF 50 f1.8 med Canons STM fokusmotor, er superbt korrigert, og veldig hendig å bruke.

Den er anvendelig til så mye. Portretter hvor man ikke må gå så tett på f.eks. Til hverdag og fest, er den like smidig å fotografere med, som på reiser og fjellturer. Den lave vekten og den gode lysstyrken kombinert med stillegående autofokus, gjør at man kommer til over alt og får tatt bilder under alle lysforhold.

Annonse

Bryteren skifter mellom fokusring og blenderring.

Innvendig er den satt opp med seks linseelementer i fem grupper, med en sjubladers blender med buede lameller, og utvendig har den en bryter som lar fotografen bytte fra fokusring til blendering, eller en annen foretrukken funksjon som man kan programmere i menyene på kameraet.

Den har mer enn brukbar nærgrense på 30 cm, ikke helt makro, men nært nok til at man kan få skarpe bilder uten fortegning, av små objektiver. Eller bare når man vil skape noen fine effekter med smal skarphetsdybde, ved å stikke objektivet enda nærmere.

Det er ikke værtettet og har ikke bildestabilisator, med sistnevnte finner man i flere av Canons EOS R-modeller. Autofokusen er presis og stillegående, men ikke fullt så lynrask som på et RF-objektiv med USM-motor, etter vår erfaring.

EOS R6 og RF 50/1.8 er en hendig og anvendelig kombinasjon.
Foto: Lasse Svendsen


Optisk ytelse

Den kompakte RF-utgaven av 50mm f1-8, er på papiret ganske lik EF-utgaven som vi kjenner fra før, men RF-utgaven har et asfærisk element som skal være bedre til å korrigere skarpheten over større deler av bildeflaten.

Knapt synlig fortegning, svært lav vignettering og meget jevn skarphet på f1.8.
Foto: Lasse Svendsen

Det finnes knapt fortegning her og vignetteringen – lystap i hjørnene – er er beskjeden, selv på full blenderåpning. Skarpheten ut i hjørnene er superb på f1.8, og aller best og jevnest fra f2.8 til f11, og på sitt høyeste fra f4 til f11.

Annonse

Objektivet er veldig godt korrigert på alle områder, og det har god kontroll på kromatisk feilbrytning, og bokeh-effekten på full åpning skjemmes ikke av blødninger eller deformerte områder i bakgrunnen.

Canon RF50 f18 VW II Canon RF50 f18 III Canon RF50 f18 makro Canon RF50 f18 VW I Canon RF50 f18 II Canon RF50 f18 I
<
>
Blender 1.8, 30 cm nærgrense. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Den lille og snertne RF 50mm f1.8, er blant Canons beste objektiver, sett i forhold til prisen. Som gjør den til en selvfølge å ha med på tur, hvor man kan utnytte dens fortegningsfrie ytelse, superbe skarphet og anvendelige lysstyrke. Sammen med et EOS R6 eller RP, får man en reisevennlig kamerapakke som takler alle lysforhold, og de flest motiver, uten at man opplever å støte på begrensninger. Det eneste som mangler, er værtetting. Men da ville både vekten og prisen gjort et hopp i feil retning.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.