TEST: Canon RF 50mm f1.8 STM

Superb 50 fra Canon

Canon-fotografer med EOS R-kameraer trenger en lyssterk 50mm. Denne.
Karakter
Canon RF 50mm f1.8 STM
Lyd & Bilde mener
Kompakt og lett 50mm med svært god skarphet, god lysstyrke og gunstig pris.
Er ikke værtettet, moderat fokushastighet.
Spesifikasjoner

Type: Normal
Lysstyrke: f4-32
Fatning: EOS RF
Bildestabilisator: Nei
Nærgrense: 30 cm
Filterdiameter: 43
Linseelementer: Totalt 6, 5 grupper
Mål/vekt: Ø 69,2 mm, 40,5 mm, 160 gram
Annet. Fokus/kontrollring.
canon.no

 

Annonse
Annonse
forfatter

Den ekstremt skarpe RF50mm f1.2, er trolig den beste 50-millimeteren vi har testet. For Canon-fotografer er den en drøm å bruke, vel og merke hvis budsjettet tillater det. Så lyssterke objektiver, koster penger. Mye penger.

Les også
Canon RF 50mm f1.2L USM Canons nye 50mm er et av de beste objektivene vi har testet, men det har sin pris.

Den langt mindre og nesten like lyssterke RF 50mm f1.8 STM, koster en tiendedel og er nesten like skarp, og sånn sett er den rimelige 50-en et mye bedre kjøp. Brennvidden på 50mm er dessuten veldig anvendelig, og 35, 50 og 85mm objektiver er ikke vanskelige å lage gode, skarpe og rimelige, og likevel kan de ha god lysstyrke.

Sånn sett er blender 1.8 mer enn godkjent. Da kan man lage en 50mm mer kompakt enn om den hadde f1.4 i lysstyrke, og billigere, uten at det dermed er sagt at det går ut over bildekvaliteten.

Denne, er så liten å lett at den går ned i lommen, og kan fiskes fram når zoomobjektivet kommer til kort, for eksempel innendørs, eller når man trenger bedre nærgrense uten å samtidig skape fortegning i bildene.

160 gram med optisk perfeksjon.
Foto: Lasse Svendsen

Kompakt og anvendelig

Det er det ingen grunn til å forvente her. Den rimelige RF 50 f1.8 med Canons STM fokusmotor, er superbt korrigert, og veldig hendig å bruke.

Annonse

Den er anvendelig til så mye. Portretter hvor man ikke må gå så tett på f.eks. Til hverdag og fest, er den like smidig å fotografere med, som på reiser og fjellturer. Den lave vekten og den gode lysstyrken kombinert med stillegående autofokus, gjør at man kommer til over alt og får tatt bilder under alle lysforhold.

Bryteren skifter mellom fokusring og blenderring.

Innvendig er den satt opp med seks linseelementer i fem grupper, med en sjubladers blender med buede lameller, og utvendig har den en bryter som lar fotografen bytte fra fokusring til blendering, eller en annen foretrukken funksjon som man kan programmere i menyene på kameraet.

Den har mer enn brukbar nærgrense på 30 cm, ikke helt makro, men nært nok til at man kan få skarpe bilder uten fortegning, av små objektiver. Eller bare når man vil skape noen fine effekter med smal skarphetsdybde, ved å stikke objektivet enda nærmere.

Det er ikke værtettet og har ikke bildestabilisator, med sistnevnte finner man i flere av Canons EOS R-modeller. Autofokusen er presis og stillegående, men ikke fullt så lynrask som på et RF-objektiv med USM-motor, etter vår erfaring.

EOS R6 og RF 50/1.8 er en hendig og anvendelig kombinasjon.
Foto: Lasse Svendsen


Optisk ytelse

Den kompakte RF-utgaven av 50mm f1-8, er på papiret ganske lik EF-utgaven som vi kjenner fra før, men RF-utgaven har et asfærisk element som skal være bedre til å korrigere skarpheten over større deler av bildeflaten.

Annonse
Knapt synlig fortegning, svært lav vignettering og meget jevn skarphet på f1.8.
Foto: Lasse Svendsen

Det finnes knapt fortegning her og vignetteringen – lystap i hjørnene – er er beskjeden, selv på full blenderåpning. Skarpheten ut i hjørnene er superb på f1.8, og aller best og jevnest fra f2.8 til f11, og på sitt høyeste fra f4 til f11.

Objektivet er veldig godt korrigert på alle områder, og det har god kontroll på kromatisk feilbrytning, og bokeh-effekten på full åpning skjemmes ikke av blødninger eller deformerte områder i bakgrunnen.

Canon RF50 f18 VW II Canon RF50 f18 III Canon RF50 f18 makro Canon RF50 f18 VW I Canon RF50 f18 II Canon RF50 f18 I
<
>
Blender 1.8, 30 cm nærgrense. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Den lille og snertne RF 50mm f1.8, er blant Canons beste objektiver, sett i forhold til prisen. Som gjør den til en selvfølge å ha med på tur, hvor man kan utnytte dens fortegningsfrie ytelse, superbe skarphet og anvendelige lysstyrke. Sammen med et EOS R6 eller RP, får man en reisevennlig kamerapakke som takler alle lysforhold, og de flest motiver, uten at man opplever å støte på begrensninger. Det eneste som mangler, er værtetting. Men da ville både vekten og prisen gjort et hopp i feil retning.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.