4 høyttalere i prisklassen 30-40.000

Snarveien til high-end?

Det er ikke alle forunt å bruke over 30.000 kroner på et par høyttalere. Men etter å ha hørt hva nykommerne i denne prisklassen kan utrette, må vi innrømme at det er forferdelig fristende!
forfatter

Bare for å sette ting i perspektiv, så finnes det i dag høyttalere som koster alt fra under tusenlappen til over 1 million kroner. Så i absolutt hi-fi målestokk er ikke 30.000 nødvendigvis «dyrt». Men det er ingen tvil om at vi nærmer oss en slags smertegrense for hva de fleste er villig til å betale for et par høyttalere. Ikke minst med tanke på at elektronikken også bør være av tilsvarende kvalitet…

Likevel får vi stadig henvendelser fra lesere som ønsker å lese mer om nettopp slike høyttalere. Kanskje har de oppdaget at disse «high-end light» modellene faktisk gir utrolig mye vellyd for pengene? Ganske riktig så har de utallige høyttalertestene våre vist at forholdet mellom pris og kvalitet når et slags metningspunkt rundt 25.000 kroner, hvor du kan få en nærmest fullkommen og lytefri lydkvalitet – og hvor små forbedringer kan koste svært mye penger.

Som denne testen vil vise, kan du ha mye glede av høyttalere på dette nivået. Og du kan leve med dem i mange, mange år. De kan ta deg med på en reise inn i high-end land der du (med den rette elektronikken) kan gjenskape følelsen av en liveopptreden i egen stue. Men vær advart: Har du først hørt musikkgjengivelse på dette nivået, er det vanskelig å gå tilbake til hermetisk MP3-lyd og reiseradioen på kjøkkenet. Det er fort gjort å bli hekta på god lyd…

Men hvor går egentlig grensen mellom hi-fi og ekte high-end? Etter vår mening begynner det når musikken «slipper tak» fra høyttalerne og gir en fornemmelse av fysisk nærvær i lytterommet. De beste høyttalerne har evnen til å forsvinne i lydbildet, samtidig som de spiller kraftig og rent nok til at musikken ikke bare høres, men føles. Når klangen rører ved både kropp og sjel, og gåsehuden pipler frem, så vet du at du er på rett vei! Og hvem vet, kanskje noen av månedens deltagere kan skape slike følelser?

Produkter i testen

Oppsummering

Musikalsk fyrverkeri

Etter en særdeles tøff høyttalertest er det overraskende nok de minste og rimeligste høyttalerne som står igjen på topp.

Dali Helicon 400mk2

Arvtageren

Testens dyreste høyttaler er også den det knyttes størst forventninger til. Dali Helicon 400 MK2 er arvtageren til en av prisklassens mest kritikerroste høyttalere.

KEF XQ40

Midtpunktet

XQ40 er toppmodellen i den nye XQ-serien fra KEF, med mål om å stille etablerte storheter som B&Ws 700-serie til veggs. Og det som i utgangspunktet virket som en litt anonym deltaker, viste seg å bli testens store overraskelse!

PSB Synchrony One

Kompakt allrounder

Synchrony One er flaggskipet i PSBs nye Synchrony-serie, laget for å takle krevende oppgaver både i hi-fi og hjemmekinosammenheng. Og de kommer godt rustet for jobben!

Swans F2.2F

Outsideren

Swans F2.2F er testens store outsider, bokstavelig talt. De kraftige høyttalerne er nesten dobbelt så store som de øvrige deltakerne, selv om prisen er den samme. Likevel er det ingenting som tyder på at kvalitet er ofret til fordel for kvantitet...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.