Swans F2.2F

Outsideren

Swans F2.2F er testens store outsider, bokstavelig talt. De kraftige høyttalerne er nesten dobbelt så store som de øvrige deltakerne, selv om prisen er den samme. Likevel er det ingenting som tyder på at kvalitet er ofret til fordel for kvantitet...
Lyd & Bilde mener
Spesifikasjoner
  • 2 x 8" bass, 5" mellomtone
  • Bånddiskant
  • 36Hz-20kHz frekvensgang
  • 88dB følsomhet(2,83V/1m)
  • 4 ohm impedans
forfatter

Førstemann ut i dette spennende høyttaler-racet er en ganske uvanlig konstruksjon. Swan F2.2F består av tre individuelle seksjoner som utgjør èn høyttaler når de monteres oppå hverandre. Det er to separate basskabinetter, mens mellomtone og diskant deler samme kabinett. Det er slett ikke uvanlig å dele inn et kabinett i innvendige soner, men her har Swans altså gått enda lenger og separert dem helt.

Fordelen med å dele opp høyttaleren på denne måten, er at det eliminerer nær sagt enhver negativ påvirkning mellom de ulike høyttalerelementene. Ulempen er at høyttalerne kommer i 6 esker og har en total vekt på over 120 kilo! Omfattende er bare fornavnet, og byggekvaliteten er ganske ekstrem. Hver høyttalerseksjon er dekket med den fineste trefineren vi har sett, og det er ikke spart på klarlakken heller. Man kan lett forledes til å tro at høyttalerne koster minst 70.000 kroner, selv om de i virkeligheten ligger under halvparten!  Men selv til «bare» 32.000 kroner holder det ikke kun å se bra ut – det må låte bra også. Spørsmålet er om de digre Swans-høyttalerne er raffinerte nok, og spiller med god nok sammenheng til å holde følge med de enklere konstruksjonene fra KEF, PSB og Dali?

Lyden av Swans
Mark Knopfler og skiva «Kill to get Crimson» får æren av å åpne ballet. Og det vi hører er slett ikke verst, for å si det mildt! Det første som slår oss er den enorme størrelsen på lydbildet som Swans tegner opp. Scenen foran oss brer godt om seg i høyde og bredde, og det skorter ikke på presisjonen heller. Tvert om så opplever vi at Knopflers stemme og gitar får et fysisk og realistisk nærvær som vi knapt har hørt på testrommet tidligere.

Knopfler-albumet er en god representant for velproduserte pop/rock og country skiver, og på denne typen musikk er Swans rett og slett overlegen. Det har en hel del med størrelsen å gjøre, og ikke minst bassen. Bassgjengivelsen fra disse høyttalerne er særdeles kraftfull, og de kan male ut selv de mest intrikate bassganger med stor selvfølge. Dette gir dem et solid fundament, og en musikalsk drivkraft som bare må oppleves.

Swans fortsetter å imponere når vi øker vanskelighetsgraden med Sharp Nines storbandmusikk – en musikalsk hinderløype av dimensjoner. De ni norske jazzmusikerne kaster seg inn i musikken med dødsforakt, og skaper et krevende lydbilde med lynhurtige dynamiske endringer. Overfladiske og unøyaktige høyttalere kan ikke yte denne musikken rettferdighet, men vi kan raskt slå fast at Neeper ikke tilhører den kategorien.

Swans mot referansen
Swans leverer en lydopplevelse av slike dimensjoner at vi nesten blir litt bekymret på referansen, Neeper sitt vegne. Den danske produsenten har satt seg fore å lage verdens beste kompakte gulvhøyttalere, og det er ingen tvil om at de er fabelaktig gode. Men på visse områder får de faktisk bank av Swans-høyttalerne!

Generelt så opplever vi at Swans har en mer direkte, utagerende og fremfor alt engasjerende spillestil. Mens Neeper-høyttalerne gjengir musikken i et slags fugleperspektiv der alle detaljer er tatt med, er det en «tett på», stor og rå gjengivelse som kjennetegner Swans. De har et større og mer fremadlent lydbilde, og en fyldigere, mer utstrakt bassgjengivelse.

Også i denne testen:

Oppsummering

Musikalsk fyrverkeri

Etter en særdeles tøff høyttalertest er det overraskende nok de minste og rimeligste høyttalerne som står igjen på topp.

Dali Helicon 400mk2

Arvtageren

Testens dyreste høyttaler er også den det knyttes størst forventninger til. Dali Helicon 400 MK2 er arvtageren til en av prisklassens mest kritikerroste høyttalere.

KEF XQ40

Midtpunktet

XQ40 er toppmodellen i den nye XQ-serien fra KEF, med mål om å stille etablerte storheter som B&Ws 700-serie til veggs. Og det som i utgangspunktet virket som en litt anonym deltaker, viste seg å bli testens store overraskelse!

PSB Synchrony One

Kompakt allrounder

Synchrony One er flaggskipet i PSBs nye Synchrony-serie, laget for å takle krevende oppgaver både i hi-fi og hjemmekinosammenheng. Og de kommer godt rustet for jobben!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.