Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST MSi Summit E14 A11SCST-069NE

MSi i arbeidstøy

MSi Summit 14 er en lekker liten ultrabook som gir rikelig av det meste uten at det koster direktørpriser.
Karakter
MSi Summit E14 A11SCST-069NE
Lyd & Bilde mener
Lett og elegant business-PC med god touch-skjerm, masser av RAM og diskplass, samt grafikk som er over gjennomsnittet.
Skjermoppløsningen er dessverre kun Full HD. Koster mer enn de fleste vil betale.
Spesifikasjoner
  • Prosessor: 3.0 GHz Intel Core i7-11857G7 (quad-core, 8 tråder)
  • Skjerm: 14” Full HD (1920 x 1080 piksler) m. touch
  • Minne: 16 GB
  • Grafikk: Nvidia GeForce GTX 1650Ti m. 4 GB
  • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
  • Harddisk: 1 TB SSD
  • Mål og vekt: 31,9 x 1,6 x 21,9 cm (BxHxD) / 1,3 kg
  • Annet: HD-webcam, WiFi 6, Bluetooth 5.1, 2 x USB-C (m. Thunderbolt og DisplayPort), 1 x USB 2,0, MicroSD-kortleser, 3,5 mm audiojack
  • Web: msi.com
Benchmark

Veil. pris 19 499 Produktside

Selv om MSi først og fremst er kjent for sine gaming-maskiner, har det taiwanske selskapet fått øynene opp for at det finnes et marked for eksklusive PC-er i en mer avdempet stil.

MSi Summit 14 er en 14-tommers ultrabook i en stilren design som oser ”business!” Hele kabinettet er i silkematt, kullsort aluminium, og linjene er samtidig både knivskarpe og avrundede. Skjermen er like kullsort som kabinettet, og det er vanskelig å se hvor den smale rammen og selve skjermen begynner.

MSi Summit 14 har en stram design og veier bare 1,3 kg. (Foto: MSi)

Som vi har sett det på flere andre slanke laptops, er skjermen hengslet langs bunnen av kabinettet slik at bakenden av maskinen løfter seg fra underlaget når lokket åpnes – og dermed gir både bedre ventilasjon og bedre arbeidsstilling. Med en vekt på 1,3 kg kan man ha PC-en med i vesken hele dagen stort sett uten å legge merke til det.

Selv om skjermen er så skarp og fargerik at man nesten kan mistenke den for å være OLED, er det imidlertid kun et IPS-panel, og oppløsningen er kun Full HD (1920 x 1080 piksler). Til gjengjeld har den touch, noe jeg ser som et stort pluss.

Annonse

Skjermen er bare i Full HD-oppløsning, noe som er litt skuffende. Men den er fargerik – og med touch. (Foto: MSi)

Touch-skjermer ses nesten utelukkende på 360-graders maskiner, hvor skjermen skal kunne foldes rundt mot baksiden av kabinettet og brukes som nettbrett. Men touch-funksjonen er en stor og tidsbesparende bekvemmelighet på maskiner som skal brukes til å arbeide hvor det ikke er plass til en mus; til møter, i auditorier og i flyseter. Her er det langt lettere å bruke fingeren til å skrolle vinduer og se i dialogbokser, fremfor å fomle med touchpad-en.

Annonse

Tastaturet, som har hvit bakbelysning, fyller hele bredden på kabinettet. Og i et 14” kabinett er det blitt plass til enter- og shifttaster i full bredde, samt en ekstra kolonne med spesialtaster. Selve tastene er av gjennomsnittlig kvalitet. Det er greit til denne prisen, som også er i (det høye sjiktet) av gjennomsnittet.

Diskré skryt

Touchpad-en er stor og behagelig, og den gir et tillitvekkende klikk når man klikker på den med fingeren. At utfresingen rundt den er gylden, er like overflødig som det er lekkert å se på. Fingeravtrykkleseren som er integrert i den, er til gjengjeld praktisk.

At utfresingen rundt den er gylden, er like overflødig som det er lekkert å se på. (Foto: MSi)

Av en eller annen grunn gjøres det på businessmaskiner nærmest en ære ut av å forsyne dem med færrest mulige forbindelser. På MSi Summit 14 er det kun fem huller i kabinettet: To USB-C-porter, en gammeldags USB 2.0 (som en særlig feature til purister er det ikke en 3.0-port, men en klassisk USB 2.0), en 3,5 mm lydutgang og en MicroSD-kortleser.

Det hjelper imidlertid litt at begge USB-C-portene har integrert Thunderbolt og DisplayPort-forbindelse. Men hvis man både skal lade PC-en og bruke en ekstern DisplayPort-skjerm (maskinen har ingen HDMI-utgang), er det ingen ledige USB-C-porter igjen.

Klassisk maskinvare

Maskinvaremessig er MSi Summit 14 bygget over en nærmest klassisk resept: En Intel Core i7-prosessor med fire kjerner og åtte tråder. Dog i en ny 11-generasjons utgave på 3 GHz. Det er 16 GB RAM, noe man også kan tillate seg å forvente i en ny laptop i premiumklassen. De siste forventningene bekreftes av at det er 1 TB SSD-lagring. Det er akkurat så luksuriøst som man kan tillate seg å ta for gitt.

Grafikkprosessoren er også en gammel kjenning i dette segmentet, nemlig Nvidia GeForce GTX 1650Ti. Den er det typiske valget når det skal være bedre grafikk enn den redselsfulle Intel HD Graphics, og billigere enn de egentlige gaming-grafikkortene fra Nvidia. Det kan imidlertid virke litt som smør på flesk, da Intels 11. generasjons-prosessorer har den forbedrede Intel Iris Xe Graphics innebygd.

Den eneste overraskelsen i maskinvarekonfigurasjonen er faktisk touch-skjermen. Men det er en velkommen overraskelse. Det finnes dessuten billigere konfigurasjoner med Full HD-skjerm uten touch, samt dyrere, med skjerm i 4K-oppløsning.

Annonse

Benchmark

En GeekBench 5-score på 3600 er grei, men ikke på nivå med den billigere Asus ZenBook 14 med Ryzen 7-prosessor. På PCMark 10-kontorprogramtesten er resultatet bedre. En score på 4356 er glimrende til også de litt tyngre regnearkene. Men ikke spesielt egnet til bildebehandling og videoredigering.

Grafikkprosessoren er fra Nvidia, som er fast leverandør til gamere. Men det er ikke GeForce GTX 1650Ti de kjøper. Scoren i henholdsvis TimeSpy (2536) og Fire Strike (5633) kan tolkes slik at MSi Summit 14 vil vise all normal Windows-grafikk raskt og uten forsinkelse. Også når man kobler til en ekstra skjerm med høy oppløsning til PC-en. Men la være med å spille noe som er litt tyngre enn Counterstrike og Minecraft på den.

Grafikkscoren avslører også et tilsynelatende paradoks i konfigureringen. Som nevnt er Intel Iris Xe Graphics innebygd i Intels 11. generasjons-prosessorer, og de Iris-maskinene vi hittil har hatt på testbenken, for eksempel Acer Swift 3X, har ikke vært veldig mye langsommere enn Nvidia GeForce GTX 1650Ti.

Batteritiden overrasker negativt. Mens de fleste business-ultrabooks klarer fire timer eller mer med PCMarks intensive batteritest, gikk der bare to og en halv time før batteriet på MSi Summit 14 var utladet. Om det er touch-skjermen eller den kraftigere grafikkprosessoren som er synderen, er ikke godt å si, men det betyr at maskinen bare akkurat klarer seg gjennom en arbeidsdag på en lading.

Selv om MSi er mest kjent for sine gamingmaskiner, har de tydeligvis fått øynene opp for at det er et marked for forretningsfolk. (Foto: MSi)

Annonse

Konklusjon

MSi Summit 14 er en lekker liten ultrabook til kontoret, hjemmekontoret og en hverdag med reiser og møter, som vi husker den. Maskinvaren er såpass bra at man får gjort tingene raskt, i stedet for å sitte og ergre seg over å vente på en langsom maskin.

Det virker nesten overflødig at man har ofret et middelmådig GeForce-grafikkort på den, når Intel Iris Xe-grafikken, som følger med prosessoren, er nesten like rask. Alt i alt får man imidlertid ganske mye PC for pengene, og touch-skjermen rettferdiggjør en pris som er litt høyere enn de billigste konkurrentene.

forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.