Search
Generic filters

Test av 6 storskjermer til Fotball VM

Fotballfest i HD

Sommer er tid for lek og moro, men du behøver ikke forlate sofaen av den grunn: Med fotball-VM like rundt hjørnet og årets nye TV-modeller klare i butikkhyllene er det duket for nok en ny TV-test!

Lyd & Bilde mener

Naturlig fargegjengivelse Lekker design
Begrenset svartnivå Begrenset detalje-omfang i mørke scener
46” LED LCD, 1920 x 1080
MPEG4/RiksTV
4 HDMI, 2 scart, PC-inngang
USB opptaksfunksjon
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 15000 kr

Fotball-VM er den begivenheten som samler flest TV-seere verden over , og selv om det norske landslaget glimrer med sitt fravær i år, er årets UEFA-mesterskapet  førsteklasses TV-underholdning for alle fotballelskere – ikke minst nå som alle kampene kringkastes i ekte HD-kvalitet! Og hva passer vel bedre da, enn en stor flatskjerm som kan gjengi spillet i all sin prakt?

Utfordrende HD-innhold
De nye HD-kanalene gir deg muligheten til å oppleve sport på en helt annen måte enn tidligere, men bare hvis TV-en din er i stand til å gjengi godsakene. Og det er ofte lettere sagt enn gjort: Sportssendinger og spesielt fotball er faktisk noe av mest krevende å gjengi for en TV. Ikke bare har du en yrende stadion full av spillere og tilskuere som skal gjengis så skarpt og tydelig som mulig, du har også et kamera som er i konstant bevegelse etter ballen på banen.  De fleste flatskjermer takler stillbilder og rolige filmsekvenser uten problemer – det er først når bildet er i bevegelse at svakhetene kommer til syne. Mange flatskjermer er rett og slett trege av seg, og sliter med å bevare et skarpt bilde under hurtige kamerabevegelser, eller når objekter på skjermen er i bevegelse. For å utbedre dette har TV-produsentene introdusert skjermer med raskere bildepaneler og videoprosessering med såkalt bevegelseskompensering. Ved enten å doble (100Hz) eller firedoble (200Hz) antall bilder som vises i sekundet, glatter man ut overgangene og oppnår jevnere bevegelser.

LED
Utviklingen på flatskjermfronten går sin vante gang, og TV-produsentene har satt alle kluter til for å ha sine beste modeller klare til avspark. Blant disse har vi valgt ut fem utfordrere som etter all sannsynlighet skal kunne vise sportsbegivenhetene fra sin beste side.

Det nye i år er at nesten samtlige produsenter tilbyr skjermer med LED-teknologi, enten i form av kantbelyste eller bakbelyste skjermer med lokal dimming. Den tradisjonelle LCD-skjermen med vanlig CCFL baklys blir mindre og mindre vanlig i de høyere prisklassene. Derfor er det heller ingen overraskelse at de fleste av skjermene i testen bruker en eller annen form for LED-teknologi, men det har også sneket seg inn et par plasmaskjermer til å forsvare fosforpanelenes ære…

Testkriterier
Bilde- og lydkvalitet er de viktigste kriteriene. I denne testen legges det spesielt vekt på skjermenes egenskaper på sportsinnhold, fremfor alt fargegjengivelse og skarphet under bevegelser. I tillegg har vi vurdert skjermenes brukervennlighet, herunder menysystem, fjernkontroll og plasseringsvennlighet. Vi leter både etter TV-en med best bilde, så vel som den TV-en som gir best bilde for pengene (beste kjøp). Skjermene i testen er vurdert opp mot hverandre i kontrollerte omgivelser, med bildemateriale i HD-kvalitet så vel som vanlig standard oppløsning (SD). For fotball og sportssendinger har vi benyttet oss av sendinger fra Viasat Sport HD og Eurosport HD tatt opp på en Get HD PVR-boks.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Den beste sportsskjermen?

2010 kan se ut til å markere et aldri så lite comeback for Panasonic og plasma generelt. Kombinasjonen av et lynhurtig plasmapanel og moderne bevegelseskompensering gir nemlig feiende flotte sportsbilder!

Lyd & Bilde mener

Superglatt HD-bilde THX-modus gir naturlige farger Avanserte innstillingsmuligheter
Svartnivået ikke helt i Kuro-klasse Ytelsen på SD kunne ha vært enda bedre
 • 50” plasma
 • MPEG4/RiksTV
 • SD kortinngang
 • 4 HDMI, 2 scart, PC-inngang
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 15000 kr

G20 er Panasonics nye mellomklasseserie, og ligger et nivå opp i forhold til X20 både når det gjelder pris og ytelse, men et hakk under de dyreste VT20-modellene med 3D. Foruten et ”Infinite Black” plasmapanel med Full HD-oppløsning kan den skilte med bildemessige godsaker som 600Hz og Intelligent Frame Creation bildeutjevning. Panasonic har også inkludert sin spesielle THX bildeinnstilling på G20, som var et av høydepunktene på den gamle toppserien V10.

Brukervennlighet
TX-P50G20 har i likhet med den rimeligere X20-modellen en enkel, men effektiv fjernkontroll og et menysystem uten de store wow-effektene. Her får du imidlertid tilgang til å justere en rekke avanserte bildeparametre som du ikke finner på X20. Både menyer og fjernkontroll er lettleste og intuitive, og står til en klart godkjent karakter.

Bildekvalitet
Plasma er typisk kjent for å være en TV-type som trives best i mørke omgivelser. Men det første som slår oss med den nye G20-modellen er faktisk hvor god ytelse den har i lyse rom. Lysstyrke og kontrast er markant bedre enn på X20-modellen. Panasonic har også tatt i bruk et mørkere frontfilter som hemmer lysinnslipp, og samtidig eliminert et av glasslagene foran skjermen. Dermed er ikke bare problemet med ”doble bilder” borte på denne generasjonen – i tillegg motvirkes reflekser, og man reduserer problemet med at skjermen blir grå i lyse omgivelser.

Fargegjengivelsen fra G20 er som plasmaer flest – sterk og nyansert, uten å bli altfor overdreven. Panasonic-skjermen smører likevel litt tykt på i standard og dynamisk bildemodus, som egner seg best for TV-titting på høylys dag. Det mer dempede Cinema-moduset ser langt mer naturlig ut , og er å foretrekke i de fleste tilfeller. Det beste og mest naturlige bildet får du med THX-modus. Dette går i praksis ut på at TV-en kommer forhåndskalibrert fra fabrikken etter en standard som THX har satt. Når du setter TV-en i THX-modus endres både farge, kontrast og skarphetsinnstillinger, og i tillegg slås det av en del bildebehandling som kan ha uheldig innvirkning TH-PX50G20 har noe av den glatteste og mest behagelige bildegjengivelsen vi har sett fra en skjerm, uansett pris. Panasonics kjappe bildebehandling jobber perfekt på lag med det raske plasmapanelet, og sørger for svært glatte og sømløse bilder uten tegn til flimring. Selv når vi sammenligner med de raskeste LED-skjermene med 200Hz, er det tydelig at plasmaskjermen har en anelse mer naturlige og sømløse bevegelser, og at den klarer å bevare skarpheten bedre når det går fort for seg på fotballbanen.

Lydkvalitet
Lydkvaliteten har nok ikke vært spesielt prioritert på denne skjermen sammenlignet med bildet, men Panasonic har likevel klart å gå en klart godkjent lydgjengivelse ut av 50G20. Stemmegjengivelsen er fyldig og har bra med pondus, samtidig som lyden generelt er klar og tydelig. Det duger utmerket til nyheter og talebaserte programmer, men til film og spill er det ingen tvil: TV-en trenger et lydanlegg som står i stil.

Konklusjon
Panasonic har klart å gjøre sine plasmapaneler enda bedre, og TX-P50G20 fremstår som et knallbra kjøp for de som vil ha en stor skjerm med virkelig lekker bildegjengivelse.

Vi snakker fortsatt om en plasmaskjerm som trives best i  dempede omgivelser, og krever kontrollerte lysforhold for å yte sitt beste. Men om du kan gi denne TV-en de rette arbeidsforholdene, kvitterer den da også med en bildegjengivelse vi ikke har sett maken til i dette prisleiet tidligere. Sånn sett er Panasonic TX-P50G20 en aldri så liten sensasjon, og en perfekt skjerm til både sport og film!

Plasma best på sport?
Selv om de nye LED-skjermene er topptrimmet med raske paneler og kraftige videoprosessorer, har plasmaskjermene et fortrinn når det gjelder bilder i bevegelse, og spesielt når det kommer til innhold i HD-kvalitet.

Det finnes mange hensyn å ta når man skal velge tv. Hva tv-en skal brukes til og hvilket rom den skal stå i, vil langt på vei avgjøre hvilken type skjerm som egner seg best. Men om det er slik at ”hovedmåltidene” dine foran tv-en består av sport og film, og du har en stue med kontroll på lysforholdene, kan en god plasma gi forbløffende god bildekvalitet! Det er Panasonic TX-P50G20 et soleklart bevis på. Med svært naturtro farger, imponerende skarphet og ikke minst evnen til å gjengi bevegelser jevnt og raskt, er dette en svært velegnet skjerm for sport og film. Så får man heller bare tåle at LED-skjermene kan være enda bedre egnet som allround-skjermer, og til omgivelser hvor det stilles ekstra høye krav til lysstyrken.
Prisene på apparatene i testen varierer ganske kraftig (fra 10 000 til 18 000 kroner veiledende), mest på grunn av at vi har valgt å ta med Panasonic TX-P50X20 som et billig alternativ. Dette er en ribbet modell som ikke umiddelbart er sammenlignbar med de mer velutstyrte LED-skjermene i testen, men fordi bildekvaliteten – spesielt på sport og film – er fullt på høyde med de dyrere LED-skjermene, får den et velfortjent ”beste kjøp”.

Plasma for alle penga

Panasonic er den billigste av de to plasma-skjermene, og viser seg å være en rimelig storskjerm med overraskende høy bildekvalitet!

Lyd & Bilde mener

God kontrast, bra svartnivå Naturlige farger
Mangler HD-oppløsning
 • 50” plasma
 • MPEG4/RiksTV
 • SD kortinngang
 • 4 HDMI, 2 scart, PC-inngang
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 10000 kr

Om du trodde plasma var en en gammel og utdatert teknologi må du tro om igjen. Selv om langt færre produsenter tilbyr plasmaskjermer enn tidligere, finnes det fortsatt de som utvikler teknologien videre. Panasonic er blant de som satser sterkest på plasma, og har jobbet mye med å få høyere lysstyrke og lavere strømforbruk ut av panelene sine. TX-P50X20 er den største i en ny serie med rimelige plasmaskjermer. Med sin blanksvarte ramme gir den et litt mer eksklusivt inntrykk enn tidligere budsjettmodeller fra Panasonic, men det speilblanke frontglasset har også de samme problemene med refleksjoner som vi ser på flere av LED-skjermene i denne testen.

Brukervennlighet
Hos Panasonic skynder de seg langsomt når det gjelder brukervennlighet, og verken fjernkontroll eller menysystem har fått noen store endringer fra forrige generasjon. Men det enkle er ofte det beste, heter det. Fjernkontrollen har store og tydelig merkede knapper som det er umulig å ta feil av, og menysystemet er enkelt å navigere i. Menyene bærer litt preg av at dette er en ribbet modell, og du har kun et fåtall av funksjoner å forville deg inn i . De mer avanserte brukerne vil nok føle seg litt snytt, for her finnes det ingen avanserte innstillingsmuligheter overhodet.

Bildekvalitet
På papiret har ikke X20-serien særlig mye til felles med den dyrere 50G20. For få ned prisen har Panasonic valgt bort mye av den avanserte bildebehandlingen, og ikke minst byttet ut ”Infinite Black” bildepanelet med et enklere HD Ready panel som har lavere oppløsning og mer moderate kontrastverdier. Men dette er altså forskjellene på papiret, det som er interessant er hvordan skjermen oppfører seg i praksis!

Svartnivået er som forventet meget bra, og fullt på nivå med de LED-baserte skjermene i testen. Det er kun LG-skjermen med sin dynamiske bakbelysning som kan vise enda dypere svart. Panasonic-skjermen gjengir i tillegg  svært nøyaktige graderinger av gråtoneskalaen, og gror ikke igjen i mørke scener slik vi opplever med Grundig-skjermen.

Panasonic-skjermen utmerker seg også ved at den krever mindre justeringer enn LED-skjermene for å oppnå et korrekt bilde. 50X20 mangler det ferdigkaliberte THX-moduset som du finner på G20-serien og oppover, men har likevel fått en egen kinoinnstilling hvor fargegjengivelsen er svært nøytral. Her er fargegjengivelsen utmerket, med god fargebalanse og rikelig med nyanser uten at noen av enkeltfargene kommer for sterkt fram. I praksis skal det ikke store justeringer til før bildet sitter som støpt! Heldigvis får man i, for Panasonic gir deg svært begrenset tilgang til bildeparametrene sammenlignet med de avanserte menyene hos LG og Sharp.

50X20 mangler Panasonics spesielle 600Hz bildebehandling, og må nøye seg med en vanlig 100Hz funksjon som dobler antall bilder i sekundet. Likevel oppfører den seg eksemplarisk på krevende bildemateriale med mye bevegelse, det være seg sport eller actionfilm. Bildet bevarer skarpheten selv når det går fort unna på skjermen, og viser mindre problemer med etterslep enn flere av LED-skjermene. Helt i klasse med de superglatte bildene fra LGs 200Hz-TV er 50X20 dog ikke.

At Panasonic-skjermen ikke har like høy oppløsning som de andre skjermene i testen er først åpenbart når man ser den på nært hold. Innenfor 1-1,5 meters betraktningsavstand er det tydelig hvordan bildet fra er litt mer grovkornet enn Full HD-skjermene, med en tendens til rutemønster fordi skjermen har litt større avstand mellom pikslene. Når vi beveger oss ut til en mer normal seeravstand på 3,5 meter, er det derimot vanskelig, for ikke å si umulig å se noen forskjell på skarphet eller mengde detaljer mellom Panasonic og Full HD LED-skjermene.

Lydkvalitet
Panasonic-skjermen byr på en litt kraftigere lyd enn enkelte av de tynne LED-skjermene i testen, og spesielt stemmegjengivelsen har en fyldigere klang. Lydnivået er også akseptabelt, men Panasonic spiller ikke like høyt og klart som Sony-skjermen. Et separat lydanlegg er uansett å foretrekke til en skjerm av dette kaliberet.

Konklusjon
Panasonic X20 har alt det en god plasma-TV skal ha, og svært få av svakhetene man forbinder med en storskjerm i budsjettklassen. Med et godt plasmapanel, som riktignok mangler Full HD-oppløsning, men som leverer svært god kontrast, svartnivå og imponerende fargegjengivelse, er man nærmest garantert gode bildeopplevelser. 50X20 har i tillegg tilstrekkelig lysstyrke til å levere smellvakre bilder i et opplyst rom, men det blanke frontglasset gjør likevel at den egner seg best i rom hvor man har kontroll på lyset.

Designperlen!

Hvem sa at en tv skal være trøtt og kjedelig? Sonys nye 700-serie med metallsokkel er et behagelig avbrekk i flatskjermvrimmelet.

Lyd & Bilde mener

God kontrast og svartnivå Støyfrie bilder Bra lydgjengivelse
Stor og klumpete fjernkontroll
 • MPEG4/RiksTV
 • Bravia Internett TV
 • 4 HDMI, 2 scart, PC-inngang
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 18000 kr

Sonys 2010-modell har heldekkende frontglass og kan leveres med en spesiell sokkel som tillater skjermen å  ”tiltes” bakover, noe som gjør den velegnet for plassering på lave bord og hyller i tråd med designtrenden om dagen. Designmessig gir den definitivt B&O-vibber, men byggekvaliteten står ikke helt i samme stil: Det skrangler litt i plastbakstykket ved høye volumer, noe som ikke er like imponerende.

Brukervennlighet
Sony har valgt å felle inn sine kontakter på baksiden, slik disse ikke bygger nevneverdig ut. På den annen side blir tilgangen mindre god ved veggmontering.  Fjernkontrollen er litt morsom da den kan legges opp/ned på bordet uten at knappene blir nedtrykt. Dette understrekes videre av at Sony har plassert en ekstra av/på knapp på baksiden av fjernkontrollen for å gi den et minimalistisk preg. Like fullt er den en aldri så liten ”murstein” som føles unødvendig stor og litt upraktisk. En del av knappene man ikke bruker så ofte kunne med fordel vært skjult bak et panel.

Bildekvalitet
Førsteinntrykket av Sony-skjermen er briljante farger og skarpt bilde med skikkelig smell i, og en relativt jevn fargebalanse. Ganske så bra opp av esken, med andre ord.  Men heller ikke Sony er helt fri for oppbrytninger i bildet når kameraet beveger seg, og det merkes også her at tv-en har et visst etterheng i kjappe bevegelser i bildet i standardmodus.

Sony-skjermen har likevel helt klart flere styrker enn svakheter. Svartnivået er meget bra – vesentlig bedre enn Grundig  og Sharp, om enn ikke like bekmørkt som LG. Det som trekker opp med Sony er den litt mindre speilblanke skjermoverflaten som reflerekterer mindre lys enn LG og Sharp i lyse omgivelser. Fargegjengivelsen er nærmest lytefri etter en liten reduksjon i metning. Bevegelseskompenseringen arbeider også meget presist, uten flimmer eller andre problemer.

Kontrastomfanget i skjermen er meget bra, med masse detaljer i svart og mer enn tilstrekkelig lysstyrke for de lyse scenene. Sony har heller ingen synlige problemer med lyslekkasje fra panelet, slik vi ser på Grundig og delvis på Sharp.

Lydkvalitet
Sony gir en relativ klar og fin tv-lyd. Ikke så slagkraftig bass, men veldig klar og åpen i diskant og brukbar mellomtone som gjør at stemmer kommer godt ut. Lyden vrenger riktignok litt på høyt volum, men kan spille vesentlig høyere enn de andre skjermene i testen. Et minus er at bakpanelet skramler en del med høye voluminnstillinger. Sony har likevel totalt sett testens bedre lydgjengivelse.

Konklusjon
Sony har levert en TV med generelt gode grunninnstillinger, og utover det at kontrast og farger må modereres noe, er det svært lite å sette fingeren på hos KDL-46NX700. Glimrende bevegelseskompensering gjør at tv-en trives med raske bilder som sport og action. Flott brukergrensesnitt og god lyd bidrar også i positiv retning. Bare litt synd at den eksklusive sokkelen er ekstrautstyr.

Sharp LC-46LE820E
Sharp er ute med et helt nytt LED-LCD panel som bruker fire grunnfarger. Spørsmålet er om det gir Sharp et bildemessig fortrinn?
LG 47LE850N
Skjermen fra LG gir dype svartnivåer og utsøkt kontrast, og med effektiv bevegelseskompensering i tillegg er den godt egnet til sport.
Grundig Fine Arts 46 LED
Toppserien Fine Arts gir oss det beste fra Grundig, pakket inn i et utsøkt, designorientert kabinett i metall.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.
  Thorens halvautomatiske og direktedrevne platespiller, trenger et solid fundament for å yte sitt beste.
  Som en ekte babelfisk oversetter disse øreproppene alt du sier – og tilbake – på direkten.

  Aktuelle tilbud

  Annonse
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.