Search
Generic filters

: Test av 4 musikkmobiler og 2 mediespillere

Nyt sommeren med musikk i lommen

Det er klart for late dager i hengekøya. Da trenger du litt underholdning som passer livsstilen. Du vil rett og slett underholdes.

Lyd & Bilde mener

Mange gode funksjoner Miljø Enkel å bruke
Ikke 3,5 mm audio
Skyvetelefon
2,6 tommers skjerm
Ikke Touch
Videosamtaler
Radio
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1900 kr

Sola begynner å varme i krokene. Vi tilbringer stadig mer tid utendørs. Vi nyter kort og godt late dager i hengekøya eller kanskje på stranden. Da gjelder det å finne seg elektronikk som passer for slike dager. Noe som kan underholde deg mens dagen flyter forbi. En god musikktelefon. En mediespiller som kan vise den siste filmen med Tom Cruise eller den siste episoden av The Mentalist. Kort sagt enheter som gjør dagene i hengekøya litt bedre. Kanskje du til og med har skaffet deg en bokleser med siste boka til Harlan Coben i elektronisk format. Vi har satt sammen noen tips som gjør sommerdagen og kvelden litt mer levelig.

Musikktelefoner
For inntil kort tid siden var valgene du måtte gjøre på mobilfronten ofte vanskelige. Du var nødt til å finne telefonen som fokuserte på det du var ute etter. Noen spesialiserte seg på foto, noen på musikk, mens andre på sin side var rene arbeidshester. Dette er valg du ikke lenger tar. Vi her på bruket, og resten av Europa for øvrig, har bestemt oss for at vi vil ikke velge lenger. Vi vil ha alt på en gang. Vi vil ikke at mobilprodusentene skal tvinge oss til å velge en hovedfunksjon og kanskje måtte kjøpe mer enn en telefon. Vi vil at telefonen skal gjøre det vi vil den skal gjøre når vi vil den skal gjør det. Vi er villige til å betale litt ekstra for en smart telefon som kan alt.

Alle statistikker tilsier at markedet beveger seg mot smarttelefonene. De enkle telefonene er noe som forbeholdes barn. Resten av oss vil ha smarte telefoner som kan alt. Ikke bare det, vi vil ha touch. Hvis en telefon ikke kan styres ved å ta på skjermen er vi ikke særlig interessert lenger. Det kommer selvfølgelig fremdeles mange modeller på markedet som styres på helt vanlig måte, men det er touch de fleste av oss vil ha. Ikke bare det, vi vil også ha store skjermer. Vi vil se hva som foregår. Vi vil kunne se en spillefilm uten å bruke kikkert. Prisen vi betaler er nettopp prisen. Telefonene er blitt dyrere og større. Det er ikke lenger slik at de kuleste telefonene er de minste. Vi aksepterer at telefonene er blitt større, hvis de bare kan gi oss det vi vil ha. Og vi vil underholdes nå. Vi vil være i kontakt med venne våre via Facebook, høre på radio, se film, høre musikk, streame musikk, og ikke minst vil vi kunne laste inn programmer som gjør alt dette mulig når vi trenger dem. Dette er grunnen til iPhones enorme suksess, og det er også grunnen til at alle produsentene ender opp med modeller som prøver å etterlikne den. Noen klarer faktisk å finne på noe nytt underveis, og bra er det.

Vi glemte forresten en ting. Vi vil at telefonene skal fungere som GPS-er også. Nå skal telefonen også kunne vise deg nøyaktig hvor du er, nøyaktig hvordan du kommer deg videre, og ikke minst, den skal kunne fortelle deg litt om stedet du er på. Telefonen er med andre ord blitt en lommedatamaskin som vi tilfeldigvis også kan ringe med. Kort sagt en informasjonssentral med underholdningsegenskaper. Når i sommermånedene er det ofte det siste vi fokuserer på, og her er et lite utvalg av det siste nye.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Sony Ericsson Hazel

Dette er en av telefonene som merkelig nok ikke er en touch-mobil. Dette forhindrer ikke at den er et lite kraftsenter med SEs miljøinnretting som et interessant tillegg. Dette er en telefon i GreenHart serien.

Lyd & Bilde mener

Mange gode funksjoner Miljø Enkel å bruke
Ikke 3,5 mm audio
 • Skyvetelefon
 • 2,6 tommers skjerm
 • Ikke Touch
 • Videosamtaler
 • Radio
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1900 kr

Det betyr at den er produsert i resirkulerbart materiale, og det er jo gode greier i dag. Den likner til forveksling på en del andre modeller vi har sett fra SE i det siste. Nærmere bestemt Elm som kom ut for ikke så lenge siden. Utseendemessig er disse telefonene til forveksling like. Det som skiller Hazel positivt ut er at den har mer eller mindre alt tilgjengelig for deg som vil gjøre det meste med et tastetrykk eller to.

Sosial
Hazel har fått både Facebook, Twitter og funksjoner som MySpace tilgengelig vi såkalte Widgets. Disse får du tilgang til direkte fra Standby-skjermen. Hazel er også en skyvetelefon slik at tastaturet skyves ut under når du trenger det. Foruten funksjonene til Elm har den også fått et frontkamera i tillegg, slik at du kan foreta videosamtaler direkte fra hengekøya.

Selv om Hazel er anvendelig til det meste, er skjermen ganske liten. Kun 2,6 tommer er stilt til din disposisjon, så å bruke den til å se video er en liten utfordring. De fleste vil nok foretrekke en litt større variant til slikt arbeid. Kameraet på sin side fungerer fint. Dette kan utmerket godt brukes til å dokumentere små, artige ferieminner i en fei. Med 5 megapiksler og funksjoner som ansiktsgjenkjenning, geo-merking og smileregistrering for å nevne noe, er den en svært brukbar kameratelefon.

Underholdning
Selv om skjermen er litt liten til video, kan Hazel en hel masse annet, og den gjør dette svært bra. Den er en svært brukbar musikkspiller, selv om vi ikke helt begriper hvorfor SE ikke har en 3,5 mm lydutgang men tvinger deg til å bruke SEs velkjente proprietære grensesnitt. Det er vel snart på tide å begrave dette for godt nå. Dette betyr at den heller ikke har MicroUSB for tilkobling av lader.

Som sagt er det en god musikktelefon, men du vil nok investere i et minnekort for musikken din. Telefonen støtter opp til 16GB. Den støtter også A2DP, så har du et Bluetooth stereo headset, kan dette fint brukes sammen med telefonen. Radio er nesten en selvfølge i en SE-telefon, så også her. I tillegg har den GPS. Mer interessant er at den også støtter DLNA. Dette betyr at du kan kommunisere med musikk du har liggende på en datamaskin uten å måtte overføre filer til telefonen først.

Konklusjon
Dette er kort sagt en god telefon. Den er ganske avansert, men er en tradisjonell telefon som ikke har touch. Dette er faktisk ikke noe du savner plagsomt mye. Den kan det meste og er en helt grei underholdningstelefon til en hyggelig pris. Den har alle de viktig tingene som Wi-Fi, GPS, Turbo 3G, radio, musikkspiller og gode sosiale funksjoner. Kort sagt en god telefon.

Liten pakke med god lyd

Dette er som alt annet på markedet i dette segmentet også en touch-kontrollert enhet. Skjermen er på tre tommer, altså på samme størrelse som telefonmodellene. Denne skjermen er ikke kapasitiv, noe vi gjerne skulle sett at den var. Du ender med litt mye trykking og til sammenlikning med den nevnte iPoden er manøvreringen noe treg. Til gjengjeld er den svært oversiktlig, og bruken er såpass enkel at du trenger svært lite innføring før du bruker den. Den har en del funksjoner som RSS-leser samt muligheter for kontakter og kalender. Vi skal imidlertid hoppe glatt over disse funksjonene og konsentrere oss om det som betyr noe: musikk og video.

Mediehåndtering
Vi begynner med video. Dette støttes i de fleste vanlige formatene som WMV, MPEG4, Xvid og DivX. For å gjøre dette forståelig for spilleren, virker det som om det er nødvendig å kjøre dem gjennom konvertering i programvaren først. Det virker ikke som den liker alt hvis du bare dumper filene rett fra datamaskinen og ned i spilleren. Når det først er kommet over blir det derimot svært så bra. Video blir klart og fint. Det er derimot lyden på filmene som overrasker i positiv retning.

Dette bringer oss direkte over i musikkavspilling. På dette området er Creative-spilleren en glede å bruke. Selskapet bruker en del lydforbedring som i motsetning til mange andre løsninger vi har testet, faktisk forbedrer lyden. Du ender opp med bedre dybde og større bredde i lydbildet. Dette er mange hakk bedre enn telefonene i testen. Spilleren leveres sammen med Creatives EP-630 øreplugger. Også disse holder et rimelig høyt nivå i forhold til prisen. Vi bruker imidlertid våre egne som holder enda høyere kvalitet. Dette utnytter spilleren fullt ut.

Konklusjon
Creative Zen X-Fi2 er noe så sjeldent som en mediespiller uten telefonfunksjon. Dette er slett ikke noen dum idé, i og med at selskapet har kunnet konsentrere seg om lyden uten å tenke på at den også skal være en god telefon. Du får meget god lyd for pengene, og det er billig for en såpass avansert enhet. Den gjør det den skal gjøre, og den gjør det godt. Dette er en spiller vi gjerne anbefaler på det varmeste. Den har også nettopp kommet i en 64GB versjon, men denne har vi ikke prisen på ennå.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Syltynn kvalitet

Det ser kanskje ikke slik ut, men skjermen på denne spilleren er faktisk 2,8 tommer. Og ikke bare det, det er en OLED-skjerm. Vi ka også slå fast med en gang at dette er kvalitet.

Gode greier
Det er ikke touch-skjerm på enheten. Dette skulle man tro ville vært negativt i disse dager, men det er det faktisk ikke. Det er såpass gjennomtenkt og enkelt å manøvrere denne enheten at du rett og slett ikke savner det i det hele tatt. Det er imidlertid lyden og lydforbedringen som gjør dette til en ekstremt god enhet. Sony tar i bruk meget avansert teknologi for å gi dynamikken tilbake til eller ganske flate og kjedelige MP3-filer. Dette klarer den også til gangs. Spilleren gjør faktisk sitt til å heve kvaliteten på en del ikke altfor imponerende filer. Dette liker vi svært godt. Clear Bass gjør en meget god jobb på å gi noe som ellers ikke pleier å fungere så godt på slike spillere et realt løft. Det følger med ørepropper av meget god kvalitet. Det er også aktiv støydemping, som er med på å heve kvalitetsinntrykket.

Man skulle tro at en såpass liten skjerm ikke ville fungere med video. OLED-skjermen er faktisk såpass god at dette likevel fungerer tilfredsstillende. Bildet er klart og pent, men vi vil vel ikke anbefale å se en spillefilm på denne. En liten episode av en tv-serie fungerer på sin side helt greit.

Den har også radio, men vi er ikke helt fornøyd med mottaket på denne. Dette kunne med fordel vært bedre. Dette er tross alt noe Sony burde kunne til fingerspissene.

Konklusjon
Sony har laget en imponerende spiller som fungerer på de aller fleste plan. Radiodelen er litt svak, men ellers er dette kvalitet til fingerspissene. Den kunne nok med fordel været noe billigere, men med aktiv støydemping og svært gode ørepropper skal vi være villige til å strekke oss på dette punktet. Denne spiller anbefales varmt.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Pur nytelse

Riktignok er den også den dyreste, men det er definitivt verdt pengene. Størrelsesmessig er den på nivå med iPhone selv om den er litt tykkere. Samtidig er den også litt smalere.

Skjerm
Denne er helt sentral i en touch-telefon. HTC benytter en 3,7 tommers stor Oled-variant som er ekstremt klar og tydelig. Den håndterer sollys bedre enn HD Mini, men helt bra er det fremdeles ikke. Den store fordelen er størrelsen. Når vi kommer opp til 3,7 tommer fungerer skjermen mye bedre som touch-skjerm, og selv med undertegnedes pølsefingre fungerer det hele svært så tilfredsstillende. HTC har lagt stor vekt på at manøvrering og generell bruk skal bli så enkelt og effektivt som mulig. Dette har de også i stor grad lykkes med. Du må laste ned norsk tastatur for å få de skandinaviske tegnene. Dette er selvfølgelig gratis men fører til at tastaturet blir litt trangere.

Kamera
Det 5 megapiksels kameraet tar greie nok bilder. Noen erstatning for et skikkelig kamera bli det selvfølgelig ikke, men du vil kunne glede deg over mange gode feriebilder hvis du ikke forlanger ypperste kvalitet.  Litt overraskende er det at Desire ikke har et sekundær kamera i front for videosamtaler. Desire støtter også de kjente sosiale mediene som Facebook, Twitter etc. Dette håndteres ved hjelp av FriendStream som fungerer noe på samme måte som Sony Ericsson X10s Timescape.

Underholdning
Desire håndterer musikk godt. Det vil si at den ikke har noen problemer med spillelister og generell manøvrering. Det vi gjerne skulle sett var at den hadde muligheter for er å justere lydbildet litt bedre. Her må du nøye deg med standardinnstillinger, og det fungerer ikke like godt på alle typer musikk. Likevel skal det nevnes at dette er bra saker.  Film er også bra, men den håndterer ikke alle filformater uten at du foretar deg noe. Vi er litt skuffet over at du faktisk må betale for å få støtte for DivX og Xvid. når du først har gjort dette, fungerer den store skjermen godt til video. Det er også en bokleser i telefonen. Du kan laste ned bøker fra Android Markets, men hvorfor man skulle ville lese en bok på en 3,7 tommer skjerm er ikke noe jeg forstår. Da blir en helt analog bok langt å foretrekke.  Det er selvfølgelig radio i telefonen, og den kan også håndtere bilder på en god måte. Det å se bilder på denne skjermen er en direkte god opplevelse. Den støtter også Bluetooth A2DP. GPS er også noe telefonen kan skilte med. Vi skulle gjerne sett at den var utstyrt med et noe mer avansert program enn Google Maps. Her skal det komme forbedringer, og vi venter i spenning på at dette blir bedre. Det vil heve nivået ytterligere.

Konklusjon
Vi kan ikke beskrive alt i denne telefonen på såpass liten plass, men dette er en meget god telefon som i mange tilfeller ligger på et høyere nivå enn de andre i testen. Den er riktignok dyrere, men er verdt pengene. Vi er ikke spesielt begeistret for øreproppene som følger med, og det kunne vært mer minne enn kortet på 4GB. Du kan riktignok kjøpe ditt eget opp til 32GB, men litt mer enn de medfølgende hadde ikke vært å forakte. Telefonen har kraft og hastighet nok til å håndtere det meste, og på dette området er den uten tvil i en egen liga. Skulle vi satt fingeren på noe vesentlig, måtte det være batterikapasiteten. Du kommer fort i en situasjon der laderen ikke bør være spesielt langt unna. En lading om dagen må du nok regne med hvis du bruker telefonen moderat aktivt. Dette er i tillegg til å være en underholdende telefon også en telefon som vil passe godt som et lite lommekontor. den har mange funksjoner som vil virke tiltalende på mer profesjonelle brukere.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Ikke alt for imponerende

Det kan virke som om Nokia fremdeles er litt «punchdrunk» og ikke helt klarer å komme seg tilbake som en produsent som leder an i mobilutviklingen.

Litt blass
Som de fleste touch-mobiler er også denne utstyrt med kapasitiv skjerm. Dette fungerer også helt etter forventningene. Den er faktisk ganske behagelig å bruke, problemet er imidlertid at den kan virke litt blass. Sammenliknet med HTC HD Mini har skjermen svakheter, men den har den fordel at den fungerer noe bedre i sollys. Det er langt fra bra, men bedre enn HTC HD Mini. Likevel hadde ikke bedre skarphet vært å forakte.

Telefonen er også ganske stor og ikke minst ganske tung. Dette gjør at den nok kan bli litt i overkant å ta med seg i skjortelommen. Den har 16GB minne. På samme måte som iPhone har den ingen mulighet til å utvide dette ved hjelp av minnekort. En ting vi merker ganske fort er at telefonen er treg. Dette blir faktisk ganske irriterende etter hvert. Telefonen bruker mye tid på å tenke seg om når vi utfører oppgaver som for eksempel bildebehandling. På dette området burde vi kunne forvente mer fra Nokia.

Underholdning
På kamerasiden er Nokia på samme nivået som de to foregående, og dette fungerer helt greit. På den positive siden er den utstyrt med fotolys som gir noe bedre håndtering av svake lysforhold. Den har også et lite videokamera i front for videosamtaler.

Musikk håndterer X6 rimelig godt. På den positive siden er øreproppene som følger med ganske gode, og Nokia bruker en standard 3,5 mm plugg i motsetning til Sony Ericsson. Lydkvaliteten er også god. Når det gjelder øreproppene, er disse utstyrt med både mikrofon og manøvreringsmuligheter. Hvis du velger å bruke dine egne, mister du en del funksjonalitet. Video fungerer omtrent på samme nivå som HTC HD Mini, men funksjonaliteten er kanskje litt dårligere hos Nokia. Når det gjelder musikk er Nokia Music Store en god kilde, men den er ennå ikke i nærheten av iTunes på dette området. Hvis du ikke har ambisjoner om å finne absolutt alt, fungerer det imidlertid ganske tilfredsstillende.

Konklusjon
Selv om X6 har det aller meste og ikke ligger tilbake for de andre med hensyn til funksjonalitet, hadde vi forventet oss en telefon som fungerte bedre. Den er mer avansert enn Hazel og mer lik HTC HD Mini, men likevel kommer den ikke helt opp på HTC sitt nivå. Hazel er nok enklere, men den er også mindre og lettere å ta med seg. Vårt inntrykk er at Nokia trenger å komme seg videre. Vi forventer faktisk at når selskapet lanserer en ny telefon så kommer det noe nytt, ikke bare litt mer av det samme gamle.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

En bitteliten kraftkar

Denne har Windows Mobile versjon 6.5.3, som fungerer overraskende bra. Telefonen er responsiv og ikke minst den kan det meste. Spesielt god er den på de tradisjonelle business-funksjonene som e-post og generelle kontorfunksjoner.

Skjerm
Denne telefonene er noe større enn Sony Ericsson Hazel. Den har en 3,2 tommers skjerm, og selv om det ikke er snakk om mer enn 0,6 tommer, er dette ganske vesentlig i en telefon. Skjermen er en OLED-variant som fungerer veldig godt under alle forhold bortsett fra direkte sollys. Under slike forhold er den nesten umulig å bruke. Det å lage en telefon som fungerer så dårlig i sollys er for meg helt ubegripelig. En ting som kanskje vil bli litt vanskelig for oss med pølsefingre er at det til tider kan være litt vanskelig å treffe de riktige stedene på skjermen hele tiden.

Underholdning
Siden dette er fokus for denne artikkelen skal vi snakke mest om dette. Telefonen har et 5 megapiksler kamera på samme måte som Hazel. Den har ikke like mange fotofunksjoner som Hazel, men som et lite og enkelt klikk-og-gå-kamera fungerer det greit. Den kunne med fordel vært utstyrt med kameralys. I og med at det er Windows vi snakker om, er det også Windows Media Player som sørger for at musikk og film fungerer som det skal. For filmdelen skal det sies at dette nok er noe mer behagelig enn i Hazel, men skjermen blir i minste laget etter min mening. Du kan likevel fint overleve en tv-episode eller to. En helaftens spillefilm bli i overkant for en så liten skjerm. Musikk fungerer langt bedre, men du må skaffe deg et minnekort. Den håndterer 32GB, men dette blir rett og slett for stort for den. Telefonene begynner faktisk å gå merkbart tregt. Vi ville ikke brukt mer enn 16GB hvis du vil beholde noenlunde kraft og hastighet i telefonen. Også denne telefonen har radio, og dette er en funksjon du vil bruke oftere enn du tror. En av de store fordelene i forhold til Hazel er at den har 3,5 mm plugg for tilkobling av hodetelefoner. I tillegg støtter den A2DP for deg med et Bluetooth headset. For deg som er interessert i spesielle funksjoner kan vi nevne at den har innebygd ruter for nettverk. Dette er også en sosial telefon. Den håndterer uten problemer Facebook, Twitter, MSN og YouTube for å nevne de vanligste. I tillegg har den GPS. Navigasjonsprogrammet som følger med er en prøveversjon, hvis du vil beholde navigasjonsprogrammet må du betale for det. Den er også generelt godt utstyrt med programmer, men ønsker du mer er Microsoft Marketplace et godt sted å lete.

Konklusjon
Dette er en avansert touch-telefon som nok er noe mer innrettet for forretningsfolk enn for dem som bare vil underholdes. Den er kanskje noe dyr.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?