: Linn Majik CD/Majik-l/Majik 140

Musikalsk magi

Det er mye bra som er sagt om lydkvaliteten til Linn sine produkter, men noen billig fornøyelse har det aldri vært. Med de nye Majik-produktene tar dette en positiv vending.

Lyd & Bilde mener

Imponerende musikalitet Rytmisk engasjerende
Spiller ikke tordenhøyt
Linn Majik CD-spiller

 • CD, MP3 og HDCD-plater
 • Koaksial og optisk digitalutgang
 • Pris kr 24 250

Linn Majik-I Integrert forsterker

 • 2 x 100 watt (4 ohm)
 • 5 linjeinnganger
 • MM/MC platespillerinngang
 • Hodetelefonuttak
 • Inngang for iPod/MP3-spiller
 • Utvidbar med aktivt delefilter
 • Pris kr 19 100

Linn Majik 140 Gulvstående høyttalere 

 • 2K Driver Array diskantløsning
 • 5 ½’’ mellontone, 5 ½’’ bass
 • 55 Hz–20 kHz frekvensområde
 • 88 dB følsomhet
 • 4 ohm impedans
 • Kan utvides til aktiv drift
 • Pris kr 19 400
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 62750 kr

Majik er rett og slett Linn sin litt sære måte å skrive «Magic» eller magisk på. En ganske høyverdig tittel å sette på sine rimeligste komponenter, men så kaller de også sine dyreste produkter for «Klimax». Og etter prisen på disse å dømme, bør du nesten kunne forvente lyd som er bedre enn sex. Ett hakk under klimaks finnes Akurate-systemet som vi testet til sekser på terningen i 2007. Men med en pris på 200 000 kroner er også dette utenfor rekkevidde for de fleste, dessverre.

Majik
De som har et sterkt ønske om god lyd, men synes det blir litt voldsomt å skulle pantsette huset eller selge bilen til fordel for et stereoanlegg, vil kanskje finne det rimeligere Majik-systemet mer interessant. Et dedikert musikkanlegg bestående av CD-spiller, integrert forsterker og gulvstående høyttalere. Av disse komponentene er både høyttalerne og forsterkeren helt nylanserte modeller, mens signalkilden Majik CD har vært på markedet i to års tid.

Med en pris på rundt 20 000 kroner per komponent, befinner Majik-anlegget seg i en særdeles tøff prisklasse med mye god hi-fi å velge mellom. Midt i skuddlinjen til produsenter som Hegel, Electrocompaniet og Primare, som alle har sterke merkenavn og lekker formgivning. Hva er det Linn eventuelt kan tilby som de andre ikke har?

Vel, blant de tre nevnte er det bare Electrocompaniet som kan levere et skreddersydd oppsett med egne høyttalere. Både Hegel og Primare er kjent for sine rene linjer, men de krever også større plass i hylla enn produktene fra Skottland. Linn har kuttet ut de store ringkjernetrafoene til fordel for moderne Switch Mode-strømforsyninger, noe som gjør at produktene blir lettere, mer kompakte og bruker mindre strøm.

Alle Linn-anlegg kan dessuten oppgraderes med ekstra forsterkere, aktiv drift av høyttalerne, og lyd i flere rom via et eget betjeningssystem kalt Knekt. Dette gir deg muligheten til å utvikle musikkanlegget over tid, uten å måtte bytte ut eller selge noen av komponentene.

Men nok om det. Vi tror de som tiltales av Linn-produktene er de som foretrekker en enhetlig design, god brukervennlighet og ikke minst stor fleksibilitet og oppgraderingsmuligheter. Og selvfølgelig god lyd. Velger du alt fra en leverandør, er det dessuten lettere å finne syndebukken når noe ikke låter som det skal …

Lydfilosofi
De fleste hi-fi-produsenter har en mening om hvordan hi-fi skal låte, og forskjellige fremgangsmåter for å nå dit. Noen ønsker seg en varm og fyldig lyd som får alle typer musikk til å låte behagelig (men også litt kjedelig). Andre foretrekker et «larger-than-life» lydbilde med massiv bassgjengivelse og knivskarp dynamikk, som får favorittartistene til å høres ut som King Kong på speed. Også finnes det dem som vil høre hver eneste lille detalj på opptaket, helt ned til et støvkorn som treffer mikrofonen. At Linn har et litt annet fokus på lydgjengivelse, fikk vi erfare når vi testet det kostbare Akurate-systemet i 2007. Det som imponerte oss mest ved Akurate-anlegget var verken tordnende bass, krystallklar mellomtone eller saftige overtoner, men snarere helheten og evnen til å spille så å si alle typer musikk på en god måte. Det gikk saktens an å spille komprimerte MP3-filer og få en brukbar lydopplevelse. Dette kunne riktignok medføre at de aller beste opptakene låt mindre «imponerende», og ikke like storslått som det man er vant til å høre fra dyre high-end-anlegg. Men totalt sett ga det en tilgjengelig lydgjengivelse som var lett å bli avhengig av.

Lyden av Majik
Derfor er det gledelig å høre at Majik-systemet har mange av de samme kvalitetene. Selv om alt serveres i en litt mindre skala, hører vi et klart slektskap til de dyrere Linn-systemene i måten det presenterer musikken på. Majik kjennetegnes først og fremst av en rik og nyansert klang, og en taktfast presisjon som gjør det lett å få grep på melodi og rytme. Høy «luftgitarfaktor» er det visst også noen som kaller det. Noen vil nok oppfatte lyden som ganske slank i mellomtoneområdet, og det er ingen tvil om at stemmen til vokalister som Johnny Cash gjengis fetere og mer energisk hos en rekke andre hi-fi-produkter. Men etter hvert som man tråler gjennom favorittplatene, legger man også merke til at Linn-anlegget skiller mer mellom ulike opptak enn hva som er vanlig. Elton Johns gamle samlealbum «The very best of» låter tynt og kjedelig på mange hi-fi-anlegg, men her kommer han frem i helt annet lys. Det samme med gamle skiver fra Neil Young & Crazy Horse, eller Beach Boys om vi skal grave virkelig dypt i platebunken.

De fleste anlegg har en tendens til å fokusere mye på diskant og dypbass, og med gamle opptak som har lite i begge ender, kan det hele bli temmelig tørt å lytte til. Linn-anlegget har derimot visse melodi- og tempoegenskaper som gjør det lettere å fokusere på musikken, og ikke hvor kjipt opptaket er.

Disse egenskapene kommer også klassisk musikk til gode. Lydbildet som Majik-anlegget tegner opp er ikke spesielt stort eller imponerende, men veldig konsentrert og rikt på klang. Selv om noen kanskje vil oppleve at musikerne sitter litt tettpakket, er det lett å følge melodien og flyten i musikken. Og det er jo som regel det aller viktigste.

Høyttalerne
Majik 140 er slett ingen dårlig kopi av de nesten fire ganger så dyre Akurate 242-høyttalerne, men noen forskjeller er det selvfølgelig. De mangler først og fremst den enorme klarheten og sammenhengen i mellomtonen, og har heller ikke like pulverfin diskantoppløsning som Akurate-høyttalerne. Vokalene kommer derfor ikke like tett på oss, og man merker at noen detaljer – slik som pust mellom refrengene, strøk på gitarstrengene og støy i bakgrunnen – blir litt mindre fremtredende. Majik 140 har heller ikke den samme taktfaste bassgjengivelsen til 242. Alt flyter litt mer ut, og bassisten virker litt mer slepphendt med strengene.

Potent elektronikk
Det er ikke like lett å finne noen svake punkter hos elektronikken, bortsett fra at forsterkeren har en begrenset utgangseffekt, som setter visse grenser for hvor høyt du kan spille. Når det er sagt, er Majik-I mer potent enn vi hadde forventet. Den viste ingen tegn til stress når vi ba den om å drive store og komplekse høyttalere som Swans 2.2F eller de meget påkostede Neeper-høyttalerne – begge deltakere i forrige nummers store høyttalertest.

Selv om vi kunne spille høyere ved å benytte den fire ganger så kraftige Chapter Two-forsterkeren som effekttrinn, føltes det samtidig som noe av essensen i musikken gikk tapt. Om dette skyldes dårlig matching eller et unikt samspill mellom for- og effektforsterker i Majik-I, er vanskelig å si. Vi foretrakk uansett å benytte Linn-forsterkerens eget effekttrinn under testen av de krevende høyttalerne, og det er ingen tvil om at Linn-elektronikken kan gjøre en god jobb med høyttalere av annet fabrikat. Også de sprudlende testvinnerne fra KEF (XQ40) låt strålende sammen med Linn, men da går du glipp av utvidelsesmulighetene til et komplett Linn-oppsett. Linn gjør et stort poeng ut av at elektronikken og høyttalerne deres kan oppgraderes til å gi enda bedre lyd, og på denne måten gi større verdi og eierglede på sikt.

Vi bytter til aktivt!
I løpet av testen fikk vi mulighet til å teste ut disse påstandene, og prøve anlegget oppgradert til aktiv drift, eller AKTIV som Linn kaller det. Ved aktiv drift fjernes de passive delefiltrene fra høyttalerne, og erstattes med elektroniske delefiltre som monteres i forsterkerne (se egen faktaboks). Dette er en nokså kostbar oppgradering da det krever innkjøp av en separat effektforsterker, men så er da også forskjellen ganske markant.

Førsteinntrykket når vi lytter til det aktive oppsettet, er at Linn må ha fjernet minst ti kilo fra ryggsekken, for lydgjengivelsen er blitt langt mer frisk og spenstig. Musikken flyter lettere, og tonene – enten det er sarte strykere eller beinhard kontrabass – er klart bedre definert.

Den største enkeltforbedringen opplever vi i bassområdet. Først kan det virke som det er blitt mindre bass, men i virkeligheten er den bare blitt strammere og mer presis, samtidig som den strekker seg dypere i frekvens. Det høres nesten ut som vi har koblet til to subwoofere, som attpåtil er perfekt integrert med det øvrige lydbildet! Måten et par aktive Majik 140 fyller rommet med bass på, gir faktisk klare assosiasjoner til de dyrere Akurate-høyttalerne.

Prisgunstig?
Et aktivt Majik-system vil koste deg rundt 100 000 kroner, men fordelen er at du kan ta det i flere etapper. Og selv i oppgradert utgave koster anlegget halvparten av hva et standard Akurate-oppsett koster. Lyden er definitivt mer enn halvparten så bra, og i den grad lydopplevelser kan måles i penger, gir Majik-systemet utvilsomt «mer for pengene». Vi synes det er litt lite «futt» i høyttalerne i passiv versjon, men de tar virkelig på seg festklærne i aktiv versjon. Lydbildet vokser seg større, og den litt tilbakeholdne karakteren i mellomtonen erstattes med vesentlig bedre klarhet. Og bassen går fra å være dvask og anonym til å pumpe ut rytmen så det virkelig svinger. En ting er sikkert: Har du først hørt dette systemet aktivt, er det ingen vei tilbake …

Konklusjon
Noen foretrekker å komponere anlegget etter sin egen musikksmak, og det er ikke noe problem å finne et anlegg som låter «bedre» enn Linn på enkelte typer musikk.

Om du derimot leter etter det perfekte allround-anlegget, kan vi anbefale å sjekke ut Majik-systemet. Hvis vi skal plukke ut et produkt vi er spesielt begeistret for, så må det bli den nye Majik-I-forsterkeren. En mer fleksibel og vellydende forsterker har vi sjelden hørt til denne prisen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.