TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Linn Majik CD/Majik-l/Majik 140

Musikalsk magi

Det er mye bra som er sagt om lydkvaliteten til Linn sine produkter, men noen billig fornøyelse har det aldri vært. Med de nye Majik-produktene tar dette en positiv vending.

Av / 22.03.08 - 14:27
Linn Majik CD/Majik-l/Majik 140

Lyd & Bilde mener

  • Imponerende musikalitet Rytmisk engasjerende
  • Spiller ikke tordenhøyt

Majik er rett og slett Linn sin litt sære måte å skrive «Magic» eller magisk på. En ganske høyverdig tittel å sette på sine rimeligste komponenter, men så kaller de også sine dyreste produkter for «Klimax». Og etter prisen på disse å dømme, bør du nesten kunne forvente lyd som er bedre enn sex. Ett hakk under klimaks finnes Akurate-systemet som vi testet til sekser på terningen i 2007. Men med en pris på 200 000 kroner er også dette utenfor rekkevidde for de fleste, dessverre.

Majik
De som har et sterkt ønske om god lyd, men synes det blir litt voldsomt å skulle pantsette huset eller selge bilen til fordel for et stereoanlegg, vil kanskje finne det rimeligere Majik-systemet mer interessant. Et dedikert musikkanlegg bestående av CD-spiller, integrert forsterker og gulvstående høyttalere. Av disse komponentene er både høyttalerne og forsterkeren helt nylanserte modeller, mens signalkilden Majik CD har vært på markedet i to års tid.

Med en pris på rundt 20 000 kroner per komponent, befinner Majik-anlegget seg i en særdeles tøff prisklasse med mye god hi-fi å velge mellom. Midt i skuddlinjen til produsenter som Hegel, Electrocompaniet og Primare, som alle har sterke merkenavn og lekker formgivning. Hva er det Linn eventuelt kan tilby som de andre ikke har?

Vel, blant de tre nevnte er det bare Electrocompaniet som kan levere et skreddersydd oppsett med egne høyttalere. Både Hegel og Primare er kjent for sine rene linjer, men de krever også større plass i hylla enn produktene fra Skottland. Linn har kuttet ut de store ringkjernetrafoene til fordel for moderne Switch Mode-strømforsyninger, noe som gjør at produktene blir lettere, mer kompakte og bruker mindre strøm.

Alle Linn-anlegg kan dessuten oppgraderes med ekstra forsterkere, aktiv drift av høyttalerne, og lyd i flere rom via et eget betjeningssystem kalt Knekt. Dette gir deg muligheten til å utvikle musikkanlegget over tid, uten å måtte bytte ut eller selge noen av komponentene.

Annonse

Men nok om det. Vi tror de som tiltales av Linn-produktene er de som foretrekker en enhetlig design, god brukervennlighet og ikke minst stor fleksibilitet og oppgraderingsmuligheter. Og selvfølgelig god lyd. Velger du alt fra en leverandør, er det dessuten lettere å finne syndebukken når noe ikke låter som det skal …

Lydfilosofi
De fleste hi-fi-produsenter har en mening om hvordan hi-fi skal låte, og forskjellige fremgangsmåter for å nå dit. Noen ønsker seg en varm og fyldig lyd som får alle typer musikk til å låte behagelig (men også litt kjedelig). Andre foretrekker et «larger-than-life» lydbilde med massiv bassgjengivelse og knivskarp dynamikk, som får favorittartistene til å høres ut som King Kong på speed. Også finnes det dem som vil høre hver eneste lille detalj på opptaket, helt ned til et støvkorn som treffer mikrofonen. At Linn har et litt annet fokus på lydgjengivelse, fikk vi erfare når vi testet det kostbare Akurate-systemet i 2007. Det som imponerte oss mest ved Akurate-anlegget var verken tordnende bass, krystallklar mellomtone eller saftige overtoner, men snarere helheten og evnen til å spille så å si alle typer musikk på en god måte. Det gikk saktens an å spille komprimerte MP3-filer og få en brukbar lydopplevelse. Dette kunne riktignok medføre at de aller beste opptakene låt mindre «imponerende», og ikke like storslått som det man er vant til å høre fra dyre high-end-anlegg. Men totalt sett ga det en tilgjengelig lydgjengivelse som var lett å bli avhengig av.

Lyden av Majik
Derfor er det gledelig å høre at Majik-systemet har mange av de samme kvalitetene. Selv om alt serveres i en litt mindre skala, hører vi et klart slektskap til de dyrere Linn-systemene i måten det presenterer musikken på. Majik kjennetegnes først og fremst av en rik og nyansert klang, og en taktfast presisjon som gjør det lett å få grep på melodi og rytme. Høy «luftgitarfaktor» er det visst også noen som kaller det. Noen vil nok oppfatte lyden som ganske slank i mellomtoneområdet, og det er ingen tvil om at stemmen til vokalister som Johnny Cash gjengis fetere og mer energisk hos en rekke andre hi-fi-produkter. Men etter hvert som man tråler gjennom favorittplatene, legger man også merke til at Linn-anlegget skiller mer mellom ulike opptak enn hva som er vanlig. Elton Johns gamle samlealbum «The very best of» låter tynt og kjedelig på mange hi-fi-anlegg, men her kommer han frem i helt annet lys. Det samme med gamle skiver fra Neil Young & Crazy Horse, eller Beach Boys om vi skal grave virkelig dypt i platebunken.

De fleste anlegg har en tendens til å fokusere mye på diskant og dypbass, og med gamle opptak som har lite i begge ender, kan det hele bli temmelig tørt å lytte til. Linn-anlegget har derimot visse melodi- og tempoegenskaper som gjør det lettere å fokusere på musikken, og ikke hvor kjipt opptaket er.

Disse egenskapene kommer også klassisk musikk til gode. Lydbildet som Majik-anlegget tegner opp er ikke spesielt stort eller imponerende, men veldig konsentrert og rikt på klang. Selv om noen kanskje vil oppleve at musikerne sitter litt tettpakket, er det lett å følge melodien og flyten i musikken. Og det er jo som regel det aller viktigste.

Høyttalerne
Majik 140 er slett ingen dårlig kopi av de nesten fire ganger så dyre Akurate 242-høyttalerne, men noen forskjeller er det selvfølgelig. De mangler først og fremst den enorme klarheten og sammenhengen i mellomtonen, og har heller ikke like pulverfin diskantoppløsning som Akurate-høyttalerne. Vokalene kommer derfor ikke like tett på oss, og man merker at noen detaljer – slik som pust mellom refrengene, strøk på gitarstrengene og støy i bakgrunnen – blir litt mindre fremtredende. Majik 140 har heller ikke den samme taktfaste bassgjengivelsen til 242. Alt flyter litt mer ut, og bassisten virker litt mer slepphendt med strengene.

Potent elektronikk
Det er ikke like lett å finne noen svake punkter hos elektronikken, bortsett fra at forsterkeren har en begrenset utgangseffekt, som setter visse grenser for hvor høyt du kan spille. Når det er sagt, er Majik-I mer potent enn vi hadde forventet. Den viste ingen tegn til stress når vi ba den om å drive store og komplekse høyttalere som Swans 2.2F eller de meget påkostede Neeper-høyttalerne – begge deltakere i forrige nummers store høyttalertest.

Selv om vi kunne spille høyere ved å benytte den fire ganger så kraftige Chapter Two-forsterkeren som effekttrinn, føltes det samtidig som noe av essensen i musikken gikk tapt. Om dette skyldes dårlig matching eller et unikt samspill mellom for- og effektforsterker i Majik-I, er vanskelig å si. Vi foretrakk uansett å benytte Linn-forsterkerens eget effekttrinn under testen av de krevende høyttalerne, og det er ingen tvil om at Linn-elektronikken kan gjøre en god jobb med høyttalere av annet fabrikat. Også de sprudlende testvinnerne fra KEF (XQ40) låt strålende sammen med Linn, men da går du glipp av utvidelsesmulighetene til et komplett Linn-oppsett. Linn gjør et stort poeng ut av at elektronikken og høyttalerne deres kan oppgraderes til å gi enda bedre lyd, og på denne måten gi større verdi og eierglede på sikt.

Vi bytter til aktivt!
I løpet av testen fikk vi mulighet til å teste ut disse påstandene, og prøve anlegget oppgradert til aktiv drift, eller AKTIV som Linn kaller det. Ved aktiv drift fjernes de passive delefiltrene fra høyttalerne, og erstattes med elektroniske delefiltre som monteres i forsterkerne (se egen faktaboks). Dette er en nokså kostbar oppgradering da det krever innkjøp av en separat effektforsterker, men så er da også forskjellen ganske markant.

Førsteinntrykket når vi lytter til det aktive oppsettet, er at Linn må ha fjernet minst ti kilo fra ryggsekken, for lydgjengivelsen er blitt langt mer frisk og spenstig. Musikken flyter lettere, og tonene – enten det er sarte strykere eller beinhard kontrabass – er klart bedre definert.

Den største enkeltforbedringen opplever vi i bassområdet. Først kan det virke som det er blitt mindre bass, men i virkeligheten er den bare blitt strammere og mer presis, samtidig som den strekker seg dypere i frekvens. Det høres nesten ut som vi har koblet til to subwoofere, som attpåtil er perfekt integrert med det øvrige lydbildet! Måten et par aktive Majik 140 fyller rommet med bass på, gir faktisk klare assosiasjoner til de dyrere Akurate-høyttalerne.

Prisgunstig?
Et aktivt Majik-system vil koste deg rundt 100 000 kroner, men fordelen er at du kan ta det i flere etapper. Og selv i oppgradert utgave koster anlegget halvparten av hva et standard Akurate-oppsett koster. Lyden er definitivt mer enn halvparten så bra, og i den grad lydopplevelser kan måles i penger, gir Majik-systemet utvilsomt «mer for pengene». Vi synes det er litt lite «futt» i høyttalerne i passiv versjon, men de tar virkelig på seg festklærne i aktiv versjon. Lydbildet vokser seg større, og den litt tilbakeholdne karakteren i mellomtonen erstattes med vesentlig bedre klarhet. Og bassen går fra å være dvask og anonym til å pumpe ut rytmen så det virkelig svinger. En ting er sikkert: Har du først hørt dette systemet aktivt, er det ingen vei tilbake …

Konklusjon
Noen foretrekker å komponere anlegget etter sin egen musikksmak, og det er ikke noe problem å finne et anlegg som låter «bedre» enn Linn på enkelte typer musikk.

Om du derimot leter etter det perfekte allround-anlegget, kan vi anbefale å sjekke ut Majik-systemet. Hvis vi skal plukke ut et produkt vi er spesielt begeistret for, så må det bli den nye Majik-I-forsterkeren. En mer fleksibel og vellydende forsterker har vi sjelden hørt til denne prisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse