Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Verdens kraftigste anlegg

The Grateful Dead trengte et bedre PA-anlegg, løsningen ble unik.

Skrevet av / 21.01.20 - 10:25
Verdens kraftigste anlegg

Med nesten 30.000 watt var Grateful Deads lydrigg verdens kraftigste PA-anlegg. Med 600 høyttalere og forsterkere fra McIntosh, veide anlegget tett på 75 tonn.

Anlegget ble bare kalt The Wall of Sound, og var både PA og monitor for bandet, på samme tid.

Det var satt sammen av The Deads lydtekniker på den tiden, Owsley Stanley III, som ville lage et anlegg uten forvrengning og like god lyd for publikum som bandet på scenen.

Ideen kom i 1972 etter at Stanley hadde sonet en periode. Sammen med bandets lydteknikere, og noen andre – deriblant ingeniøren  John Curl, konstruerte anlegget sånn at 11 separate kanaler drev seks lydanlegg, og mikset det sånn at hvert enkelt instrument ned til de minste symbalene, hadde sin egen høyttaler.

Det verserer litt ulike opplysninger om hva anlegget nøyaktig bestod av, men de fleste mener at The Wall of Sound som ble satt opp for konserten på The Cow Palace, utenfor San Francisco den 23. mars i 1974, bestod av følgende:

  • 586 JBL høyttalere bestående av 15-, 12-, og 5-tommers elementer
  • 54 diskanter fra ElectroVoice
  • 48 totalt av McIntosh MC-2300 transistorforsterkere
  • Tilsammen 28.800 watt kontinuerlig effekt

Først i verden

På den tiden var dette en virkelig massiv PA-rigg, og som man ser av skjemaet over, var bandet plassert foran høyttalerne som fungerte som monitor foran alle musikerne på scenen.

Det var antageligvis også det første line array-systemet hvor høyttalerne er plassert på linje og som man kan se, med store deler av høyttalerriggen buet for bedre spredning.

McIntosh MC-2300, 300w streeo, 600w mono, produsert fra 1971 til 1980.

Hentet med helikopter

Forsterkerne fra McIntosh i Binghamton, var ikke først og fremst PA-forsterkere, men ble brukt av blant annet The Dead grunnet pålitelige konstruksjoner og ren lyd. De brukte også MC-3500, som var en rørforsterker, og gitaristen Jerry Garcia, brukte MC-2300 på scenen i mange år etter The Wall of Sound.

Det fortelles også en historie fra en konsert som fant sted i Finger Lakes utenfor New York i 1973. Der spilte The Band, Allman Brothers Band og Grateful Dead på Watkins Glen Summer Jam foran 600.000.

Det måtte flere høyttalertårn til for å få lyden ut til så mange, men det fantes ikke nok forsterkere til å drive alle høyttalerne. Festivalens lydetekniker Janet Furman, leide et helikopter og fløy til Binghamton og kjøpte fem ekstra forsterkere for 6000 dollar, som ble fløyet tilbake i helikopteret. Som da hadde så mye overlast at det såvidt unngikk å sneie de høyeste bygningene på veien.

McIntosh MC-3500, 350 w rørforsterker, produsert fra 1988 til 1971.

Etter bandets turne i 1974 ble Wall of Sound-riggen plukket ned for siste gang, og senere erstattet med et mer praktisk anlegg.

Kilder: Wikipedia, The Vice, McIntosh.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top