Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Verdens første 110-tommer med 16K-oppløsning

Glem 8K-oppløsning - nå er det 16K som gjelder hvis du vil ha den skarpeste TV-en i klassen.

Skrevet av / 30.05.23 - 13:00
Verdens første 110-tommer med 16K-oppløsning

Etter hvert som TV-skjermene vokser i størrelse, melder det seg også et behov for øke oppløsningen og antallet piksler per tomme for å ivareta god bildeskarphet. TV-er og dataskjermer med 4K-oppløsning (3840 x 2160) har langt på vei blitt standard, mens 8K-oppløsning (7680 x 4320) er tilgjengelig på de dyreste flaggskipmodellene.

Nå har den kinesiske skjermprodusenten BOE trukket sløret av det som kan bli det neste «store» en gang i fremtiden!

110″ 16K TV fra BOE

Under skjermteknologi-messen SID Display Week 2023 i Los Angeles viste de nemlig frem en sylskarp 110-tommers LCD-skjerm. Skjermstørrelsen i seg selv er ikke ny, derimot er dette verdens første 110-tommer med 16K-oppløsning (15360 x 8640)! Ja du leste riktig, med en oppløsning på hele 132,7 millioner piksler, er dette faktisk den skarpeste storskjermene verden har sett hittil.

Men dessverre: Til tross for – eller snarere som følge av –  den høye oppløsningen, er de øvrige skjermspesifikasjonene ganske ordinære.

BOE-skjermen må for eksempel nøye seg med bare 400 nits lysstyrke, og panelkontrasten er på labre 1200:1. Altså et temmelig dunkelt og blasst bilde i forhold til de beste OLED-skjermene med kontrastforhold i millionklassen.  I tillegg er skjermens oppdateringshastigheten begrenset til 60Hz.

Skjermen som ble vist i LA er selvfølgelig en prototype, og siden det ennå ikke er produseres innhold i 16K-format, ble TV-en på messen satt til å spille av 8K-materiale, som så ble oppskalert til å fylle den sylskarpe storskjermen. Og siden det heller ikke finnes noen kabel-standard som er i stand til å overføre 16K-video enda, ble det angivelig brukt hele 16 DisplayPort-kabler til å sikre stabil videooverføring.

Les også Samsung MicroLED: Blendende bildekvalitet, men det koster ... Kan det friste med en 110 tommers MicroLED-TV til halvannen million?

Pris og tilgjengelighet på noe slikt?

110-tommeren fra BOE er en prototype ment for profesjonell bruk, reklame/digital signage og lignende, og det er for tidlig å si hva den vil koste. Det vil nok ennå ta noen år før 16K gjør sitt inntog i forbrukermarkedet, og selv da vil nok dette være forbeholdt de desidert dyreste high-end modellene.

Vår venn Vincent Teoh hos HDTVTest (se videoen under!) har sett skjermen i aksjon, og forteller blant annet at han kan gå tett inntil skjermen uten å se antydning til pikselstruktur. Hvilket er ganske imponerende for et bilde blåst opp i 110″ format.


Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Enorm 3D-skjerm fra LG

Her er Samsungs nye TV-modeller 2024: Full av AI-funksjoner

TCLs 163-tommer X11H demonstrert i Kina

Nå vet vi prisene på årets nye OLED-TV-er fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Lyd & Bilde
Scroll to Top