Search
Generic filters

Nordmenns TV-vaner er i endring

Slettes ikke alle ønsker at TV-en skal stå i stua.

TV på kjøkkenet

Måten vi konsumerer TV-innhold på endrer seg stadig, og dette påvirker også hvordan vi møblerer hjemmet. Mange ønsker å styre unna stuen som underholdningsarena til fordel for andre rom.

Det er fortsatt nesten tre fjerdedeler av den norske befolkningen som mener stua er det åpenbare for plassering av hoved-TV-en. Men over en fjerdedel ønsker den altså i et annet rom.

– Mer enn hver fjerde nordmann ønsker ikke TV i sin stue. På spørsmål om hvilke rom man ønsker å ha en TV er det altså 72 prosent som svarer stuen, og vi ligger dermed klart bak svenskene hvor tilsvarende tall er 86 prosent. Likevel viser undersøkelsen at vi er svært opptatt av å ha TV-er – gjerne i flertall – selv om den ikke lenger behøver å plasseres i stuen, sier retailsjef Peter Andersson i NetOnNet.

Les også Kommentar: Du trenger 75 tommer (eller mer!) Usikker på hvor stor TV-en bør være? Ikke vær pysete, er vårt råd! Her er syv gode grunner til å tenke stort neste gang du skal handle TV.

Undersøkelsen, som er gjennomført av YouGov på vegne av NetOnNet blant 1021 nordmenn, viser at det finnes andre rom i hjemmet vi også ønsker å konsumere TV-innhold.

– 28 prosent ønsker en TV på hovedsoverommet. Svært mange ønsker altså å enten starte dagen eller avslutte den med å ligge i sengen å se på TV. Det tyder på at vi totalt sett fortsatt er et TV-land her i Norge, til tross for at det er lett å tro at videoinnhold kun konsumeres på mobil eller nettbrett. I snitt ønsker en nordmann å ha 1,39 TV-er i sitt hjem.

En TV på kjøkkenet

Ved siden av de tradisjonelle rommene for TV, stuen og hovedsoverommet, finnes det også ganske mange som foretrekker å ha TV i andre rom i hjemmet.

– Gjesterommet er på tredjeplass, så vidt foran kjøkkenet. Henholdsvis 10 og 9 prosent sier at de ønsker en TV på disse rommene. Det er mange som bruker et gjesterom som en ekstra TV-stue, så det overrasker ikke så mye, men antallet som vil ha TV på kjøkkenet er ganske høyt mener vi. Det tyder på at vi i dagens verden ønsker å bli underholdt til enhver tid. Også når vi lager eller spiser mat, sier Peter Andersson.

Utendørs TV

Undersøkelsen viser også at 3 prosent vil ha TV på sitt uterom eller terrasse, og i følge NetOnNet er dette en voksende trend.

– De som har god plass ute ønsker å benytte sitt uteområde som en forlengelse av huset sitt. Dette gjelder både utekjøkken, varmelamper og gode sitteplasser – og for noen også en TV.

Unge vil ha flere TV-er, men ikke i stua

Det er forskjeller på unge og eldre når det kommer til TV-vaner. De eldre er mer tradisjonelle i sine valg av TV-plassering, mens de unge trolig har større behov for å konsumere innhold på ulike plasser i sitt hjem.

– Faktisk viser det seg at de under 30 år ønsker seg i snitt 1,6 TV-er, mens de over 60 sier seg fornøyd med 1,2. Så selv om mange tror at de unge bruker mindre skjermer på å få servert videoinnhold, så står den tradisjonelle TV-en sterkt i denne målgruppen. Det vi i stedet ser er at det er færre unge som vil ha TV i stuen. Kun 64 prosent. Det betyr at 1 av 3 unge ikke ønsker TV i stuen, noe vi synes er svært interessant, sier Peter Andersson, og avslutter:

– Samtidig sier 40 prosent av de unge at de ønsker TV på hovedsoverommet, 15 prosent vil ha TV på kjøkkenet og 8 prosent på badet. Vi kan si at TV-en ikke lenger har et tydelig primærrom for de unge, men de ønsker i stedet å få TV-opplevelsen i ulike deler av hjemmet. De ulike rommene stiller ulike krav til TV-ene. En 65-tommer passer best i stuen, mens du trolig vil ha en mindre TV på kjøkkenet eller badet. Godt feste til veggen er bra på soverommet, mens en TV du har ute bør ha god lysstyrke.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Amazon-eide Ring har lansert Always Home Cam, som har en helt unik funksjon: Det er en flygende minidrone som patruljerer hjemmet ditt.
Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.