TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022
Nyhet

Nordmenns TV-vaner er i endring

Slettes ikke alle ønsker at TV-en skal stå i stua.

forfatter
Publisert 07.09.20 - 15:49

Måten vi konsumerer TV-innhold på endrer seg stadig, og dette påvirker også hvordan vi møblerer hjemmet. Mange ønsker å styre unna stuen som underholdningsarena til fordel for andre rom.

Det er fortsatt nesten tre fjerdedeler av den norske befolkningen som mener stua er det åpenbare for plassering av hoved-TV-en. Men over en fjerdedel ønsker den altså i et annet rom.

– Mer enn hver fjerde nordmann ønsker ikke TV i sin stue. På spørsmål om hvilke rom man ønsker å ha en TV er det altså 72 prosent som svarer stuen, og vi ligger dermed klart bak svenskene hvor tilsvarende tall er 86 prosent. Likevel viser undersøkelsen at vi er svært opptatt av å ha TV-er – gjerne i flertall – selv om den ikke lenger behøver å plasseres i stuen, sier retailsjef Peter Andersson i NetOnNet.

Les også Kommentar: Du trenger 75 tommer (eller mer!) Usikker på hvor stor TV-en bør være? Ikke vær pysete, er vårt råd! Her er syv gode grunner til å tenke stort neste gang du skal handle TV.

Undersøkelsen, som er gjennomført av YouGov på vegne av NetOnNet blant 1021 nordmenn, viser at det finnes andre rom i hjemmet vi også ønsker å konsumere TV-innhold.

– 28 prosent ønsker en TV på hovedsoverommet. Svært mange ønsker altså å enten starte dagen eller avslutte den med å ligge i sengen å se på TV. Det tyder på at vi totalt sett fortsatt er et TV-land her i Norge, til tross for at det er lett å tro at videoinnhold kun konsumeres på mobil eller nettbrett. I snitt ønsker en nordmann å ha 1,39 TV-er i sitt hjem.

En TV på kjøkkenet

Ved siden av de tradisjonelle rommene for TV, stuen og hovedsoverommet, finnes det også ganske mange som foretrekker å ha TV i andre rom i hjemmet.

– Gjesterommet er på tredjeplass, så vidt foran kjøkkenet. Henholdsvis 10 og 9 prosent sier at de ønsker en TV på disse rommene. Det er mange som bruker et gjesterom som en ekstra TV-stue, så det overrasker ikke så mye, men antallet som vil ha TV på kjøkkenet er ganske høyt mener vi. Det tyder på at vi i dagens verden ønsker å bli underholdt til enhver tid. Også når vi lager eller spiser mat, sier Peter Andersson.

Utendørs TV

Undersøkelsen viser også at 3 prosent vil ha TV på sitt uterom eller terrasse, og i følge NetOnNet er dette en voksende trend.

– De som har god plass ute ønsker å benytte sitt uteområde som en forlengelse av huset sitt. Dette gjelder både utekjøkken, varmelamper og gode sitteplasser – og for noen også en TV.

Unge vil ha flere TV-er, men ikke i stua

Det er forskjeller på unge og eldre når det kommer til TV-vaner. De eldre er mer tradisjonelle i sine valg av TV-plassering, mens de unge trolig har større behov for å konsumere innhold på ulike plasser i sitt hjem.

– Faktisk viser det seg at de under 30 år ønsker seg i snitt 1,6 TV-er, mens de over 60 sier seg fornøyd med 1,2. Så selv om mange tror at de unge bruker mindre skjermer på å få servert videoinnhold, så står den tradisjonelle TV-en sterkt i denne målgruppen. Det vi i stedet ser er at det er færre unge som vil ha TV i stuen. Kun 64 prosent. Det betyr at 1 av 3 unge ikke ønsker TV i stuen, noe vi synes er svært interessant, sier Peter Andersson, og avslutter:

– Samtidig sier 40 prosent av de unge at de ønsker TV på hovedsoverommet, 15 prosent vil ha TV på kjøkkenet og 8 prosent på badet. Vi kan si at TV-en ikke lenger har et tydelig primærrom for de unge, men de ønsker i stedet å få TV-opplevelsen i ulike deler av hjemmet. De ulike rommene stiller ulike krav til TV-ene. En 65-tommer passer best i stuen, mens du trolig vil ha en mindre TV på kjøkkenet eller badet. Godt feste til veggen er bra på soverommet, mens en TV du har ute bør ha god lysstyrke.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
OLED pluss Ambilight = større innlevelse! Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er det duket for en nydelig bildeopplevelse.
YouTube går vertikalt på TV-skjermen Nå kan du snart se de vertikale videosnuttene i YouTube-appen til smart TV.
Den største TV-en vi noen gang har testet Glem 85” - nå er det 98” som gjelder dersom du vil ha den største TV-en i gata! TCL 98C735 er et gedigent beist av en TV, og bildekvaliteten overrasker.
Samsung TV-eier? Da bør du lese dette! Apple TV-appen til Samsung TV strømmer nå utvalgt innhold i det åpne HDR10+ formatet – som et alternativ til Dolby Vision.
MiniLED gir bedre kontrast Sony har oppgradert en av sine beste LCD-skjermer med et finmasket MiniLED-baklys. Det gir imponerende presis kontrast og lysstyrke, men det er fortsatt rom for forbedring…
Kan 8K-TV bli forbudt? Strengere EU-krav til energieffektivitet kan sette en stopper for sylskarpe, men strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde