TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+
Nyhet

TCL 98C735: Gigant-TV til gunstig pris

Drømmer du om ordentlig kino hjemme? TCL slår et slag for de virkelig store TV-skjermene med 98C735.

forfatter
Publisert 10.06.22 - 13:20

Kinesiske TCL er nå verdens nest største TV-produsent etter Samsung, og en av de raskest voksende. Det er blant annet takket være fokus på prisgunstige QLED LCD-skjermer med Android brukergrensesnitt. Og det blir det mer av i 2022: TCL utvider modellseriene i år med flere skjermstørrelser, der selv de rimelige modellseriene går helt opp til 75 eller 85 tommer. I tillegg slipper de et skikkelig beist på hele 98 tommer!

TCL 98C735: 98” 4K LCD TV

Nykommeren fra TCL heter 98C735 og lander i butikkene i løpet av sommeren. TV-en sto utstilt på Gardermoen utenfor Oslo denne uken, i forbindelse med Campus 2022 som er Elkjøps årlige elektronikkmesse.

TCL 98C735 left
TCL 98C735 er cirka 2,2 meter bred, og krever en tilsvarende stor TV-benk. Her fra TCLs monter under Elkjøp Campus 2022 på Gardermoen. (Foto: Audun Hage)

Den nye storskjermen er en såkalt QLED LCD-TV, der man bruker et fargefilter med kvanteprikker for å utvide fargegjengivelsen. 98-tommeren i C735-serien har også direkte LED-baklys med lokal dimming, som er nødvendig for å få brukbar kontrast på et så stort skjermareal. Etter det Lyd & Bilde kjenner til, skal det dreie seg om et relativt enkelt LED-baklys med 192 soner.

Brukergrensesnittet er Google/Android-basert, og skjermen kan blant annet skilte med Dolby Atmos lydprosessering og innebygd lydsystem fra Onkyo, samt støtte for videoformater som Dolby Vision IQ og HDR10+. HDMI 2.1 innganger med støtte for 120 hz og VRR er også på plass. Dermed kan dette også være en interessant storskjerm til gaming.

TCL 98C735 – Første inntrykk

Lyd & Bilde tok en titt på TCL-skjermen både ute i messeområdet og inne på et mørkt demorom. Og førsteinntrykket ser lovende ut: For det første får man selvfølgelig et STORT bilde som egner seg til å ta inn film, serier og ikke minst sportsbegivenheter med stor innlevelse. Her kommer du virkelig tett på handlingen, og TV-en gir skikkelig IMAX-følelse på 2,5-3 meters avstand.

Du bør imidlertid sørge for å ha en bred TV-benk eller solid veggfeste, for TCL 98C735 veier voksne 60 kilo og er hele 2,2 meter bred, med føttene montert helt ute i kantene.

TCL 98C735 dark room
Selv i et mørklagt rom er svartnivået ganske overbevisende. (Foto: Audun Hage)

TCL-skjermen fremstår både skarp og kontrastrik, med en nyansert fargegjengivelse og god lysstyrke som egner seg til variert TV-innhold. Den har også et relativt overbevisende svartnivå: Selv i mørke omgivelser, er det overraskende god kontroll på lyset. TCL har også gått for en relativ matt skjermoverflate, som unngår at TV-skjermen blir seende ut som et speil.

Bildekvaliteten kan naturligvis ikke måle seg med de beste OLED eller MiniLED-skjermene i high-end klassen når det kommer til kontrast, men vi ble likevel positivt overrasket.

Den endelige dommen må selvfølgelig vente til vi har hatt TCL-skjermen inne på testbenken under kontrollerte forhold. Testeksemplar er allerede bestilt, men vi er spente på hvor stor esken er, og om vi i det hele tatt klarer å få den inn gjennom døra!

tcl 98 c735 4k qled 2022 pdp zoom 3000 pdp main 850
Her ser du de fysiske målene på TCL 98C735. (Foto: TCL)

Pris og tilgjengelighet

TCL 98C735 ventes i butikkene i løpet av sommeren, og får i følge TCL en veil. pris på 59.990 kroner, men i nettbutikken til Elkjøp oppgis prisen nå til 49.990 kroner. Det er fortsatt en god slant med penger, men betydelig lavere enn vi har sett i denne skjermstørrelsen tidligere. Samsungs 98-tommer QE98QN90A med MiniLED-teknologi, som også ble vist på Gardermoen, koster til sammenligning 149.990 kroner veiledende. Med tanke på at man får en skarp og lyssterk skjerm med større bruksområde enn projektorer, kan dette bli en interessant TV-størrelse for de virkelige storskjerm-frelste. Ikke minst med tanke på sommerens sportsbegivenheter, og fotball-VM i Qatar, som går av stabelen til vinteren.

Les også Hvor stor bør TV-en være? Den definitive guiden til skjermstørrelsen.
TV screen size

 

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.
Vi tester den nye 2022-modellen av The Frame Årets versjon av Samsung The Frame ser enda mer malerisk ut, takket være en mattere skjermoverflate. Den kan også snus på høykant!
Nye QLED TV-er fra... Sharp? Sharp er tilbake i Norden og presenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og innebygd lyd fra Harman Kardon!
TCL lanserer 98-tommer til rekordpris Drømmer du om ordentlig kino hjemme? TCL slår et slag for de virkelig store TV-skjermene med 98C735.
LG avslører ny design-TV En potensiell utfordrer til Samsung The Frame?
Her er Star Wars TV-en The force is strong with this one...
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend