Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Sonys nye storskjermer bruker MiniLED

Sony introduserer MiniLED-teknikk på sine beste LCD-skjermer for 2022, Bravia Z9K og X95K!

Skrevet av / Oppdatert: 11.04.22 - 08:50 // Først publisert: 5. jan 2022, kl. 16:12
Sonys nye storskjermer bruker MiniLED

Sony har gjort seg ekstra bemerket på CES-messen ved blant annet å introdusere sin aller første QD-OLED TV. Men ved siden av nyhetene på OLED-fronten har de også sørget for å oppgradere sine beste LCD-skjermer, Z9K og X95K. Disse toppmodellene blir arvtagerne til Z9J og X95J som vi testet med godt resultat i 2021. Blant de største nyhetene er at Sony nå (omsider) tar i bruk den ettertraktede MiniLED-teknologien i selve baklyset på LCD-skjermene. I tillegg kommer X90K – en arvtager til den populære gaming-skjermen X90J – men den må fortsatt klare seg med den vanlige LED-typen.

Oppdatering 11. april: Sony Nordic har nå kunngjort de norske prisene på noen av LCD-modellene. Sjekk prisene i bunn av saken!

MiniLED-TV fra Sony

MiniLED-teknologien baserer seg på bittesmå, mikroskopiske lysdioder, som bare er brøkdelen så store som vanlige LED-lys. Dermed blir det også plass til langt flere lyskilder for en gitt skjermstørrelse, noe som åpner for mer presis lyskontroll, høyere lyssstyrke og bedre kontrast.

TCL var blant de første produsentene til å introdusere MiniLED, og både Samsung og LG fulgte etter på sine toppmodeller i fjor, under merkenavnene Neo QLED og QNED. Sony holdt derimot fast ved å bruke et mer tradisjonelt LED-baklys, og måtte derfor klare seg med færre dimming-soner og generelt et litt mer grovkornet baklys enn konkurrentene.

Det blir det forandring på i år: Både 8K-modellen Z95K og 4K-toppmodellen X95K bruker MiniLED-baklys. Kombinert med videoprosessoren Cognitive XR til å ta seg av bildebehandlingen, lover de et både krystallklart, fargesprakende og kontrastrikt bilde.

Sony hevder selv at MiniLED-baklyset skal gi vesentlig mindre glorier/omriss rundt lyse objekter på mørk bakgrunn, også kjent som blooming. Men bare hvis det styres riktig, vel og merke! Dette er angivelig noe deres bildeingeniører har jobbet spesielt med på 2022-modellene, og er kanskje grunnen til at det har tatt litt ekstra tid? Bildebehandlingen XR Backlight Master Drive skal gi ekstra presis kontroll over baklyset, og tar blant annet hensyn til formen på objekter når den skal styre de mange tusen dimming-sonene. Det skal bli spennende å se hvordan lysfordelingen utarter seg i praksis, og hvordan Sony-skjermene står seg mot konkurrentene i high-end klassen.

Sony-skjermene bruker ellers mange av de samme finessene som vi kjenner fra 2021-modellene, deriblant brukergrensesnittet Google TV og lydløsningen Acoustic Multi-Audio, med ekstra høyttalere som bidrar til å gi en mer presis plassering av lydeffektene. Føttene kan justeres for å få plass på smalere bord, eller heve skjermen for å gi plass til en lydplanke under skjermen. Du kan også pare TV-ene med en av Sonys lydsystemer – for eksempel lydplanken HT-A7000 eller surroundsystemet HT-A9 – og bruke dem i kombinasjon med skjermens innebygde høyttalere.

Sony har også sett sitt snitt til å skifte ut den litt klumpete fjernkontrollen fra 2021-modellene: Z9K og X95K får en premium-utgave med børstet metallfront og bakbelyste knapper, mens X90K får en litt enklere plastvariant. Begge fjernkontrollene har krympet vesentlig – de er angivelig 36% mindre og har nå bare 25 knapper, mot 49 på forgjengerne. Sony har erstattet tall-knappene med hurtigtaster.

Bravia Cam

En annen, ny kuriositet som blir tilgjengelig på 2022-modellene er webkameraet Bravia Cam. Det følger med i esken på flaggskip-modellene, men kan også kjøpes som ekstrautstyr til de rimeligere utgavene. Bravia Cam får flere interessante funksjoner, deriblant bevegelseskontroller og selvfølgelig videochat. Men den kan også brukes til å optimalisere bilde- og lydkvaliteten i forhold til omgivelsene. Det skal bli interessant å teste ut hvor effektivt disse finessene fungerer i praksis.

Flere av Sonys 2022-modeller kan utstyres med webkameraet Bravia Cam. (Foto: Sony)

Sony Bravia Z9K

Sonys nye flaggskip blant LCD-modellene blir 8K-skjermen Z9K. Den kombinerer 8K-oppløsning (7680 x 4320) med MiniLED-baklys og videoprosessoren Cognitve XR. Den blir tilgjengelig i skjermstørrelser på 75″ og 85″.

Sony Bravia X95K

Toppmodellen blant 4K-skjermene blir Bravia X95K. Den blir tilgjengelig i skjermstørrelser på 65″, 75″ og 85″.

Sony Bravia X90K

Premium-modellen X90K må klare seg med et mer konvensjonelt LED-baklys, men er til gjengjeld utstyrt med Sonys beste XR videoprosessor. X90K blir tilgjengelig i skjermstørrelser på 55″, 65″, 75″ og 85″.

Pris og tilgjengelighet

Sonys 2022 LCD-modeller (X95K, X90K m.fl) har offisiell salgsstart 16. mai. 8K-modellen Z9K forventes senere.

Oppdatering 11. april: Sony Nordic har nå kunngjort de norske prisene på X90K og X95K modellene.

Sony XR-55X90K (55″): 17.000 kr

Sony XR-65X90K (65″): 21.000 kr

Sony XR-75X90K (75″): 28.000 kr

Sony XR-85X90K (85″): 41.000 kr

Sony XR-65X95K (65″): 38.000 kr

Sony XR-75X95K (75″): 52.000 kr

Sony XR-85X95K (85″): 72.000 kr

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Her er TV-ene vi fant på tilbud under Cyber Monday

Hisense hever lista med ny flaggskip-TV

Ny 98" Samsung-TV klar for Norge

TIME: LGs trådløse OLED kan endre livene våre

Avansert nanoteknologi som ga bedre TV-bilde vant Nobelprisen

Nå er den her

Fra knøttliten til kolossal: TCL MQLED80

Snart i butikk: Hisense 100" U7K

Kan en trådløs OLED-TV være verdt så mye penger?

Mer sofistikert kunst til The Frame

Her er høstens nye TV-modeller fra Philips

Ny Playstation-app til Android TV

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top