Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Her er Sonys nye toppmodell, A95K

Vi har tatt en første titt på Sonys nye QD-OLED. Sylskarpt er bare fornavnet - og sjekk den innsynsvinkelen!

Skrevet av / 11.02.22 - 16:00
Her er Sonys nye toppmodell, A95K

Sony presenterte en rekke spennende TV-er under CES 2022 i Las Vegas, og en av modellene som stjal showet var den nye toppmodellen A95K med QD-OLED teknologi.

QD-OLED er en ny type OLED med kvanteprikker (quantom dots) utviklet av panelprodusenten Samsung Display. Derfor var det naturligvis overraskende at Sony – som første produsent i verden – kom Samsung Electronics (TV-produsenten) i forkjøpet, ved å være først ute med en faktisk modell.

Les også Sony lanserer nye OLED TV-er - her er prisene Sony lanserer en rekke spennende OLED-skjermer i år, deriblant en splitter ny QD-OLED!
P2092834 P2092800
<
>
Sony tar også i bruk en ny, slankere fjernkontroll i 2022. Den kommer i to utgaver, der premium-versjonen får børstet metallfront og bakbelyste knapper. (Foto: Audun Hage, Lyd & Bilde)

Uansett: Nå har en av prototypene gjestet Norden, og Lyd & Bilde fikk en liten sniktitt på en av de mest oppsiktsvekkende TV-ene for 2022!

Hva er QD-OLED?

QD-OLED er en topp moderne panelteknikk utviklet av Samsung Display. Den skiller seg fra den konvensjonelle OLED-teknikken fra LG Display, ved måten panelet er oppbygd på. I stedet for å sende hvitt lys gjennom et fargefilter, brukes i stedet et blått lys kombinert med tre separate subpiksler for primærfargene rød, grønn og blå (RGB).

Disse subpikslene inneholder kvanteprikker som omdanner det blå lyset til henholdsvis rødt, grønt og blått lys. Dette skjer med mindre tap av lysstyrke enn et tradisjonelt fargefilter, og subpikslene kan sammen kombineres til å gjengi helt hvitt lys.

Dette gjør at QD-OLED er i stand til å gjengi enda sterkere og klarere fargenyanser, kombinert med høyere lysstyrke. Samtidig ivaretar den de andre gode kvalitetene vi forbinder med OLED, slik som perfekt svartnivå og bred innsynsvinkel. Faktisk enda bredere, viser det seg!

P2092791
<
>

Sony A95K: Første inntrykk

Vi har kikket på et tidlig eksemplar av Bravia A95K i Sonys showroom på Lysaker, side om side med andre nyheter fra 2022-sortimentet – deriblant A80K med tradisjonelt OLED-panel fra LG.  Og det er to ting som slår oss. Det ene er at QD-OLED kanskje ikke er det “kvantespranget” innen bildekvalitet man kunne forvente ut fra spesifikasjoner og tekniske data. Samtidig er det ingen tvil om at A95K har noen bildemessige fordeler, som er vanskelig å komme bort fra dersom man er ekstra kresen.

Førsteinntrykket er at QD-OLED – akkurat som lovet – har enda bedre lysstyrke kombinert med sterkere og mer nyansert fargegjengivelse over hele spekteret. Fargene skinner sterkere og klarere, samtidig som de ser mer naturtro ut. Blant annet ser hudtoner mer realistiske ut. Det til tross for at både A80K og A95K sto i dynamisk bildemodus (Vivid). Vi fikk også Sony til å dempe belysningen i rommet, og kan skrive under på at svartnivået er kullsvart, med relativt lite skjermrefleksjon.

Ekstra påfallende er det også hvordan QD-OLED klarer å bevare den samme gode kontrasten og klare fargene over en enda bredere synsvinkel. Vi har jo blitt vant til at OLED har ganske overlegen innsynsvinkel sammenlignet med LCD, men QD-varianten viser at det er enda mer å hente! Bildegjengivelsen er nærmest upåvirket av synsvinkel.

DSC 0810 DSC 0829 DSC 0827
<
>
Sonys flaggskipmodell A95K blir etter alt å dømme den første modellen til å ta i bruk den nye QD-OLED teknologien fra Samsung Display. (Foto: Audun Hage, Lyd & Bilde)

Samtidig må det nevnes at nykommeren A80K, arvtageren til den populære A80J, også ser meget lovende ut, til tross for “vanlig” OLED-teknologi. Denne modellen får sannsynligvis en langt hyggeligere pris enn toppmodellen. Vi fikk også et positivt førsteinntrykk av de LCD-modellene X90K og X95K, hvor sistnevnte tar i bruk MiniLED-teknologi i baklyset. Alle disse modellene blir dessuten tilgjengelig i langt flere skjermstørrelser enn A95K gjør – opp til 85 tommer for noen modeller.

Det er for øvrig verdt å nevnte av toppmodellen fra 2021, A90J fortsatt vil selges i 2022.

Pris og tilgjengelighet

Sony A95K kommer kun i 55″ og 65″ skjermstørrelse. Etter det Lyd & Bilde erfarer vil første eksemplarene ventes til Norden i løpet av april/mai.

Oppdatering 11. april: Sony Nordic har nå kunngjort prisene for A95K og A80K. Prisene på 55″ og 65″ QD-OLED viser seg å stemme bra med prisene som var estimert på forhånd!

Sony XR-55A95K (55″): 33.000 kr

Sony XR-65A95K (65″): 43.000 kr

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

3 hendelser på “Her er Sonys nye toppmodell, A95K”

  1. Min gamle Sony er fremdeles bedre enn barnebarnets nye Samsung! Det blir nok Sony igjen om litt. Men er det verdt det? Neppe!

  2. Hei var det et rosa tint på hvitt eller er det skjerm antirefleks filtere som gjør det slikt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Ny stor og billig TV fra Samsung

Elkjøp: Nå tar TV-salget av!

Samsung: Nå kommer den nye The Frame-modellen

TCL lanserer ny TV-modell med bred appell

Her er TCL C855

Her er TCLs "The Frame"-konkurrent

Her er Panasonics 2024 TV-modeller

Loewe OLED-TV er nå "Made in Germany"

Enorm 3D-skjerm fra LG

Her er Samsungs nye TV-modeller 2024: Full av AI-funksjoner

TCLs 163-tommer X11H demonstrert i Kina

Nå vet vi prisene på årets nye OLED-TV-er fra LG

Scroll to Top