Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Samsung Display stanser produksjon av LCD-paneler

Vil herved kun fokusere på Quantum Dot og OLED.

Skrevet av / 01.04.20 - 14:18
Samsung Display stanser produksjon av LCD-paneler

Ved å skrinlegge hele sin LCD-panelproduksjon i Sør-Korea og Kina innen utgangen av året frigjør Samsung Display kapasitet til å jobbe med quantum dot (QD – på hvilket QLED er en variant) og OLED-teknologi. Samsung ønsker nemlig i fremtiden å bruke OLED som panelteknologi, med QD-teknologien som vi finner i QLED-TV-ene deres, som et ekstra fargefilter. Dette for å øke fargeintensiteten og forhåpentlig den generelle lysstyrken, som er OLEDs akilleshæl.

Selvlysende QD

Samsung skal også ha selvlysende QD-paneler produksjonsklare i nær fremtid. Det betyr at man ikke trenger LCD-teknologi i panelene, siden QLED går fra å være et passivt fargefilter, til at hver QLED-piksel er sin egen lyskilde. Akkurat som med OLED. Fordelen er jevnere farger og høyere lysstyrke enn OLED, samtidig som man har samme fordelen med perfekt svartnivå. Og den risikoen OLED har for innbrenning og degradering over tid, eksisterer ikke med QLED.

Fortsatt LCD-TV-er

Inntil nå har Samsungs TV-avdeling fortsatt hevdet de vil fortsette med LCD-paneler. Forskjellen blir at de ikke lenger vil få disse levert av sin egen panelprodusent Samsung Display, men må kjøpe fra tredjeparter. Allerede brukes eksterne produsenter som TCL-eide CSoT for å levere LCD-panelene til enkelte Samsung-modeller.

Samsung stanser LCD
Samsung stanser LCD

Vi vil tro Samsung vil fortsette med LCD-TV-er en stund fremover, spesielt i de rimeligere prisklassene. Men i high-end-segmentet vil det nesten garantert snart skje spennende ting med Quantum Dot-paneler.

Siste krampetrekninger for OLED?

For ordens skyld er ikke Samsung alene om å jobbe med Quantum Dot-teknologi. LG har også forsket lenge på teknologien, og vi vil ikke tro Samsung får være alene om dette veldig lenge. Det var rundt fem år siden undertegnede snakket med en ingeniør hos LG, som mente at selvlysende QD-paneler snart ville komme på markedet, og at OLED ville være dødt innen fem år.

Det har åpenbart ikke skjedd ennå, men spørsmålet må stilles: Er vi på siste stadium for OLED-TV-er?

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

2 hendelser på “Samsung Display stanser produksjon av LCD-paneler”

  1. John-Vidar

    Samsung er ikke alene om QLED. TCL har hatt QLED i flere år på sine bedre modeller, og har også lansert en QLED med mini-LED i år.

    1. Geir Gråbein Nordby

      Hei! Det stemmer. Men så påstås det heller ikke artikkelen at Samsung er alene om QLED. Teknologien det henvises til at de «neppe får være alene om», er de kommende self emitting Quantum Dot-paneler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

Hyperloop i Italia

0
Scroll to Top