Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

EU vil stoppe salg av 8K

EU innfører nå kraftig regulering av TV-industrien på grunn av akutt mangel på halvlederkomponenter. 4K-TV-er tredobles i pris.

Skrevet av / 01.04.21 - 10:00
EU vil stoppe salg av 8K

Koronaepidemien fortsetter å ramme verden, og nå har TV-bransjen også blitt et offer.

Siden halvlederkomponentene til TV-apparater produseres i forskjellige land og deretter sendes til fabrikken der selve monteringen foregår, er det viktig at transporten går raskt og smertefritt. I kjølvannet av Koronaen oppstår problemer med last, frakt og lossing i forskjelle havner ettersom havnearbeidere og sjømenn stadig blir utsatt for smitte og mange av dem blir syke. Mangel på personale fører da til at mange skip blir tvunget til å legge til kaia alt for lenge.

Dette fører til at halvlederkomponenter blir en knapp vare og at produksjonshastigheten av nye tv-er blir vanskelig å vedlikeholde. Konsekvensen blir at EU fra 1. juni i år innfører skyhøye avgifter basert på antall piksler på TV-en. Alle 4K-TV-er blir opptil tre ganger så dyre, mens 8K blir stoppet helt foreløpig.

Som svar vil både Samsung, LG og Sony gjeninnføre PAL-oppløsning (576p) på alle sine TV-er. I skrivende stund har ikke Panasonic valgt å svare på hvordan de skal gå frem.

Netflix, som tidligere testet PAL-oppløsning med stor suksess i begynnelsen av koronaepidemien, senker i dag oppløsningen på sin streamingtjeneste. Foreløpig frem til 01.04 2022.

En kunstnerisk mulighet

Lyd & Bilde har snakket med EU-kommisjonens telekommunikasjonsrådgiver, norske Olav Pirol. Han er formann for EU-komiteen som har anbefalt forbudet:

Vi er klar over at mange vil se overgangen til PAL-oppløsning som et skritt tilbake, men filmer og serier som er eldre enn 10-15 år er spilt inn i denne oppløsningen. Så egentlig har man ingen nytte av å oppskalere dem til 4K. På lang sikt kan det til og med føre til et økt fokus på mer kunstnerisk kvalitet fremfor det teknologiske kappløpet.”

Vi i Lyd & Bilde er selvfølgelig sterke motstandere av dette, og vi oppfordrer alle våre lesere til å bli med i kampen mot den nye lovgivningen! Ved å spre ordet og sende klager direkte til EU-komiteen.

Klageskjema

[contact-form-7 id=”207667″ title=”Klageskjema”]

Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 tilfeldigvis opp i magasinet "Elektronikvärlden" (som til slutt endret navn til Ljud & Bild). Helt fram til 2013 da hun valgte å prøve seg andre steder, i mellomtiden hadde hun da vært prosjektleder, journalist og sjefsredaktør. Siden mars 2021 er hun tilbake på frilansbasis. Åsa skriver for det meste om smarte gadgets som gjør livet morsommere. Hun har en evne til å se ting fra et litt annet perspektiv enn sin kolleger.

13 hendelser på “EU vil stoppe salg av 8K”

 1. Som nevnt. Eu kan glimte til med syke ting. Og dette overrasker vel ingen om hadde vært realitet. jæjæ . kjem nok snart

 2. Hehe.. Var ikke klar over at det var 1. April 🙂
  Når det gjelder EU – er det ingenting som forbauser meg…!!!

 3. En morsom vri på en spesiell dato, ja. Men skulle ønsket at prisen på Linn sine produkter også bare var en aprilspøk

 4. Det kortsluttet i IQ-en et nanosekund, og mens jeg skrev klage begynte hjernen såvidt å starte igjen, og kom i hug datoen. Mange som gikk fem på?

 5. Haha, skjønte den men måtte se hva som skjulte seg bak «send klage»-knappen😅

 6. Arne Martin

  Må selvsagt deles 😉
  Hadde ikke forundret meg om den var sann…😉

 7. Thomas H Christensen

  Funny! Faktisk en av de bedre jeg har lest på denne dagen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top