Nyhet

IFA 2023: Dolby og TCL lanserer ny Dolby Atmos-innovasjon

Dolby Atmos FlexConnect kommer til TCLs TV-modeller i 2024 – men hva er det?

Skrevet av / 28.08.23 - 14:30
IFA 2023: Dolby og TCL lanserer ny Dolby Atmos-innovasjon

IFA-messen i Berlin går av stabelen senere denne uken, men Dolby har nettopp tyvstartet showet med en aldri så liten kunngjøring: Dolby Atmos FlexConnect er deres seneste innovasjon innen omsluttende lyd, som kommer til utvalgte TCL TV-modeller fra neste år.

Les også Mer Atmos-lyd fra Dolby Dolby tok oss med til London og Abbey Road for å høre hva fremtiden kan bringe av spennende lydopplevelser til hjemmekino, hodetelefoner – og ikke minst bil!

Dolby Atmos FlexConnect – hva er det?

Dolby Atmos er et tredimensjonalt lydformat som bør være velkjent for hjemmekino-fans. FlexConnect er en ny funksjon som ifølge Dolby skal gjøre det enklere å pare TV-ens eget lydsystem med separate trådløse høyttalere, slik at du kan oppnå en bedre Dolby Atmos-lydopplevelse hjemme i stua.

Rent praktisk – når du kobler et par kompatible høyttalere til TV-en, vil FlexConnect benytte skjermens innebygde mikrofoner for å optimalisere lyden på en intelligent måte, både for ulike rom og høyttalerplasseringer.

Denne typen romkorreksjon og høyttalerkalibrering er ikke ny og revolusjonerende i seg selv, men er en teknikk vi forbinder med avanserte lydplanker – som nå flyttes inn i TV-en.

Dolby hevder dessuten at deres teknologi – kalt Dolby Acoustic Mapping – skal være ekstra god til å korrigere for ulike rom og plasseringer, selv når høyttalerne ikke står optimalt og symmetrisk plassert «etter boka».

Dolby besitter jo mye kunnskap om det opprinnelige lydsignalet(blant annet gjennom metadata) så det skal bli spennende å høre hvor godt dette fungerer i praksis.

«Forbrukerne skal ikke måtte flytte på møblene sine for å oppleve bedre lyd, men lyden skal tilpasse seg til dem,» sier John Couling, Senior Vice President Entertainment, Dolby Laboratories. «Dolby Atmos FlexConnect er en helt ny kategori av opplevelser som gir forbrukere friheten og fleksibiliteten til å velge hvordan de vil arrangere enhetene sine samtidig som de får en flott Dolby Atmos opplevelse.

Først til TCL TV-modeller

Dolby kunngjør nyheten i samarbeid med TCL, som er den første produsenten til å ta teknikken i bruk, på en kommende serie av TV-modeller. TCL kommer også til å lansere en ny serie med trådløse høyttalere som er skreddersydd til formålet.

Men – etter det Lyd & Bilde forstår, vil du også kunne mikse og matche TV-er og høyttalere fra ulike fabrikanter, såfremt de alle støtter Dolby Atmos FlexConnect.

«Vi er veldig stolte over å kunne ta et stort skritt fremover i fremtiden for surroundlyd gjennom vårt siste partnerskap med Dolby. Å levere gode opplevelser for kundene våre er i forkant av det vi gjør,» sier Frédéric Langin, Chief Commercial Officer , TCL Europe. «Med Dolby Atmos FlexConnect kan brukere få tilgang til utrolig og oppslukende lyd uansett hvordan de plasserer lydenhetene sine. Vi kan ikke vente med å introdusere verden for denne nye skreddersydde lydopplevelsen med vårt kommende utvalg av TV-er og trådløst høyttalertilbehør.»

Dolby Atmos FlexConnect blir tilgjengelig på TCLs TV-modeller med MediaTeks Pentonic chipset fra 2024.

Dolby og TCL vil demonstrere teknologien på IFA 2023 i Berlin fra og med 1. September. Lyd & Bilde er med, så stay tuned!

Les også Ny 98-tommer fra TCL - enda billigere enn før Storskjerm-galskapen tar ikke slutt: En ny og billigere 98" modell ventes snart i butikkhyllene.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mer sofistikert kunst til The Frame

Her er høstens nye TV-modeller fra Philips

Ny Playstation-app til Android TV

Thomson på IFA: Viste gjennomsiktig OLED

Storskjerm med gaming mode

Store, sterke og lynraske TV-er fra Hisense

Scroll to Top