CES 2013:

Den amerikanske kameraprodusenten RED er klar med sin egen UltraHD-kompatible videospiller.
forfatter

TV-er med ultrahd-oppløsning er et hett tema på årets CES-messe. De nye TV-ene både store og superskarpe, men de har et stort problem: Hva skal de brukes til?

Enn så lenge er det nemlig sørgelig lite 4K-innhold som er tilgjengelig på det åpne markedet. Med unntak av Sony, som gir med et knippe 4K-filmer om du kjøper deres 84″ 4KTV, er det forsvinnende få ekte 4K spillefilmer i omløp.

Ikke at det mangler på kildemateriale: En rekke kinofilmer blir nå spilt inn og vist på kino i 4K formatet, og flere filmklassikere, deriblant Lawrence of Arabia og James Bond-samlingen for å nevne noen, er restaurert til nydelig 4K kvalitet fra 35mm mastere. Det vi mangler er en leveringsplattform som gjør det mulig for oss forbrukere å se 4K-video hjemme, uten å trenge en fullblods stasjonær PC med grafikkort i stua.

Akkurat dette vil den amerikanske produsenten RED gjøre noe med. Den hittil ganske ukjente leverandøren av høyoppløste videokameraer og produksjonsutstyr har gjort seg bemerket innen filmbransjen, og er en yndet favoritt blant filmregissører som Peter Jackson, James Cameron og Michael Bay.

Nå vil RED også ut i de tusen hjem, og lanserer sin egen videospiller som skal utfordre Blu-ray formatet. Spilleren med det treffende navnet Redray er en 4K-kompatibel enhet som kan spille av UHD videomateriale fra USB-harddisker, SD minnekort eller over nettverk, og har en innebygd SATA harddisk med 1 terabyte lagringsplass.

Redray-spilleren har 4 HDMI-utganger, deriblant en UHD kompatibel HDMI-kontakt og en dedikert lydutgang for 7.1 kanalers surroundlyd med opptil 24-bit 48kHz oppløsning (LPCM). Den støtter videooppløsninger på opptil 4096 x 2160, som er den profesjonelle varianten av UHD formatet, med litt høyere horisontal oppløsning. Bildefrekvenser som støttes er opptil 60 fps (frames per second). Ikke nok med det, Redray vil også kunne vise 4K 3D i opptil 60 FPS!

Nytt videoformat

For å håndtere de enorme datamengdene som 4K video innebærer, har amerikanerne utviklet sitt eget komprimeringsformat, .RED. Det nye formatet gjør det mulig å spille av 4K videofiler med en bitrate på beskjedne 20 mbps (2,5 megabyte per sekund). Dette vitner om svært kraftig komprimering – Blu-ray standarden opererer for eksempel med en bitrate på rundt 40 mbps for 1920 x 1080 – så det vil være spennende å se hvordan bildekvaliteten blir i praksis, Tilbakemeldingene har imidlertid vært gode så langt i følge RED.

Prisen da? Ikke så avskrekkende som man skulle tro. 1.450 dollar, eller rundt 10.000 kroner skal Redray koste, og den kan forhåndsbestilles allerede nå, med forventet levering i løpet av første kvartal 2013.

Så er Redray virkelig den våte drøm for oss bildeentusiaster som vil ha 4K i heimen? Det kan virke sånn, men det er ennå for tidlig å si. RED er en ung produsent med store ambisjoner. I tillegg til å produsere 4K videokameraer, og en ny laserprojektor kalt CRIMSON,  jobber amerikanerne også med en distribusjonskanal for 4K video over internett, kalt ODEMAX.

Så gjenstår det å se hvorvidt produsenten har tatt seg vann over hodet, eller om de lykkes å få resten av bransjen til å omfavne .RED standarden. De mektige filmselskapene har som vanlig siste ord når det gjelder distribusjonsrettigheter, og de som husker formatkrigen mellom Blu-ray og HD DVD for noen år tilbake, vet at de gjerne bruker litt tid på å bestemme seg hvilket format de vil gå for.

Hvilke andre alternativer finnes det? Vel, Blu-ray formatet støtter ikke høyere oppløsning enn 1920 x 1080p i nåværende versjon, og en eventuell oppdatering av BD-standarden vil medføre at vi alle må kjøpe nye spillere. BDA (Blu-ray Disc Association) har vært temmelig stumme om dette temaet, men vi håper årets CES-messe kan bringe mer klarhet rundt temaet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.