Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Zombiemaskiner tok ned nettet

Flere-hundretusen virusinfiserte smarte enheter ble brukt til det største angrepet i internettets historie.

Skrevet av / 24.10.16 - 10:23
Zombiemaskiner tok ned nettet

Marerittscenariet om at maskinene gikk sammen mot oss og angrep menneskeheten, er ikke lenger bare noe som hører fremtids-science fiction á la «Terminator» til.

Det skjedde nemlig på fredag.

Men det var ikke Skynet som plutselig fikk bevissthet, derimot en hær av zombievideomaskiner og slavebundne nettkameraer og kjøleskap, som sammen gikk til angrep og nedla en rekke av de største nettsidene i det som beregnes som det største DDOS- angrepet (Distributed Denial of Service) i internettets historie.

Spotify, Netflix og CNN utsatt
Fredag ettermiddag ved 13-tiden, ble flere av nettets mest populære sider plutselig utilgjengelige for en stor del av del brukere på den amerikanske vestkyst, og i Europa kunne det også merkes. Blant nettsidene som ble angrepet, var Spotify, Netflix, PayPal, Twitter, Reddit, CNN, Pinterest og Fox News. I tillegg til en rekke aviser, som The Guardian, New York Times og Wall Street Journal. Angrepet gjentok seg ved 18-tiden samme dag.

Det var ikke nettsidene selv, men en av DNS-serverne som oversetter nettadresser til IP-nummer, som kan forstås av datamaskiner, som var målet for angrepet. Men det betydde likevel at nettsidene bak var utilgjengelige for brukerne, som brukte akkurat den DNS-serveren til å finne fram på nettet.

Smart-gadgets ble til zombier
Angrepet var ikke bare kraftigere enn noe tidligere. Det viste og en svakhet i «Tingenes Internett» (IoT). Millionene av nettforespørsler som angrepet bestod av, ble utført av tilkoblede smart-enheter, som var tatt over av hackere og samlet i et «zombienettverk». I nettverket var webkameraer, datastyrte videoopptakere og en rekke smart-enheter. Felles for alle av dem var at den innebygde prosessoren kom fra produsenten XiongMai Technologies. Sikkerhetsfirmaet Krebs Security fant i tidligere i oktober ut, at over 515.000 smart-enheter var infisert av viruset.

Det er første gang smart-enheter har blitt samlet i et DDOS-angrep, og det viser at det finnes bakdører i sikkerhetssystemet i den nye verden med intelligente hjem og smarte enheter vi har omkring oss. Vi har i etterkant lært at hver gang vi tar en ny maskin i bruk, burde vi forsikre oss om at enheten har et antivirusprogram og innebygd firewall.

I fremtiden må en også huske at kjøleskap og videomaskiner som har innebygde datamaskiner også må sikres på samme måte. Eller så risikerer vi å en dag våkne opp og oppdage at husholdningselektronikken har vendt seg mot oss. Også er det ikke sikkert at det holder å skru av Netflix. Så kommer du en dag hjem til en låst, elektronisk dør, bak – hvor kjøleskapet har bestilt pallevis av melk og kjøkkenredskap på din regning, mens vaskemaskinen kokevasker ulltøyet.

Kilder: The Guardian, Gizmodo, Politiken

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top