TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

YouTube med superoppløsning

YouTube er blant aktørene som vil vise videoer med 4K Ultra HD-oppløsning på CES i Las Vegas.

forfatter
Publisert 03.01.14 - 11:55

Selv om TV-er med Ultra HD-oppløsning er på full fart ut i markedet, kan ikke det samme sies om innholdet. Ennå. Men videostrømmetjenesten YouTube er blant aktørene som akter å gjøre noe med dette.

Skjønt, Ultra HD, også kjent som 4K, er ikke ukjent terreng for Google-eide YouTube. Faktisk har enkelte 4K-snutter ligget ute helt siden 2010 (klikk her for en spilleliste).

Egen kodek
Videoene fra 2010 bruker Googles egen kodek, VP8, som de siden har gått bort fra grunnet manglende støtte på utstyrssiden. Men i stedet for å gå over til den nye H.265-kodeken, som nesten alle andre leverandører av 4K-innhold har hoppet på, har Google valgt å utvikle en helt ny kodek, ved navn VP9, som for øvrig er helt avgiftsfri å bruke for andre aktører. Den skal være omtrent dobbelt så effektiv som H.265, og dermed kreve bare halvparten av båndbredden for å kunne vise tilsvarende bildekvalitet.

En illustrasjon av båndbredden som trengs for  kodekene VP9 og H.265.
En illustrasjon av bitstrøm mellom kodekene VP9 og H.265. Her med vanlig HD-video.

Og denne gangen har Google fått med seg et arsenal av utstyrsleverandører på laget, deriblant Samsung, LG, Panasonic, Sony, Sharp og Toshiba. I tillegg vil chip-produsentene ARM, Intel, Broadcom og Marvell alle støtte den nye VP9-kodeken. Med andre ord ser det lyst ut for bred støtte.

vp9-bitrate

På årets CES-messe i Las Vegas vil YouTube vise gnistrende skarpe 4K-videoer i båsene til LG, Panasonic og Sony.

For en mer teknisk gjennomgang av VP9-kodeken, kan du ta en titt på denne videoen:

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Teslas 4680-batterier: temmelig ordinære På Battery Day lovet Elon Musk nye batterier med helt ny teknologi og banebrytende kapasitet. Nå er batteriene her ... og de er ganske alminnelige.
Superdatamaskin er Teslas våpen Superdatamaskinen Tesla Dojo er deres våpen i kampen om å ha de sikreste, mest selvkjørende bilene.
Ikonisk studiomikrofon er tilbake Neumanns ikoniske rørmikrofon M 49 er tilbake. Men den er langt fra billig.
Robotklippere feirer Curiositys bursdag Curiosity Rover har i dag vært på Mars i 10 år. Det feires av 100.000 robotgressklippere.
EU vil ha totalovervåkning av alle samtalene dine Et forslag fra EU-kommisjonen vil innføre omfattende granskning av samtaler, med hensikten om å beskytte barn mot overgrep, et inngrep som i praksis betyr totalovervåkning av alle borgere.
Slik lager du din egne fantasy-illustrasjoner Med en enkelt kommando lager maskinen fantastiske bilder basert utelukkende på din fantasi.
Følg Lyd & Bilde