Teknologi

Så hydrofobisk at vanndråpene spretter vekk.
forfatter

Forskere har laget et metall som er så ekstremt vannavvisende at vanndråpene spretter av, som om de ble utstøtt av et magisk kraftfelt.

I motsetning til hva man skulle tro, finnes ingen kjemisk belegg på metallet. I stedet har man brukt superfine lasere til å etse inn en nanostruktur i selve metallet. Dermed vil den supervannavvisende effekten ikke slites bort, som det til slutt vil med eksisterende kjemiske nanobelegg.

Bruksområder
Av bruksområder ser man blant annet for seg superglatte flater på luftfartøy, som gjør at vann ikke fryser fast til vingene. Også superglatte stekepanner, vannavvisende telefoner og bærbare datamaskiner, til bilkarosserier eller for så vidt hva som helst som er laget av metall hvor fukt og is kan bli et problem.

En enda mer revolusjonerende tanke er å bruke teknikken til å bygge 100 prosent effektive vannfraktsystemer i form av vannrør i fattigere deler av verden, samt bygging av utedoer i områder hvor det ikke er tilstrekkelig med vann til å rengjøre effektivt.

Kraftig og presist lasermønster
I følge forskningsrapporten fra University of Rochester i New York er metallene laget ved hjelp av et ”kraftig og presist lasermønster som lager et komplisert mønster av mikro- og nanostrukturer for å gi metallene sine nye egenskaper.»

Chunlei Guo, professor innen optikk ved Rochester-universitetet hevder fantatisk effekt:

– Materialet er så sterkt vannavvisende at vannet faktisk spretter av. Deretter lander det tilbake på overflaten, spretter igjen, og deretter vil det bare rulle av fra overflaten.

Videoen under viser Guo sammen med medforfatter av studien, Anatoliy Vorobyev, professor ved optisk institutt på University of Rochester.

rochester.edu

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.