Search
Generic filters

Verdens første vinylplatemuseum

- åpner i Tønsberg.

I en tid når salget av musikk går ned, både digitalt og fysisk, har salget av vinylplater i Norge ifølge IFPI økt med over 4.000 prosent siden 2007, i gjennomsnitt over 70 prosent i året. Om denne utviklingen fortsetter vil vi allerede i år oppleve at vinylsalget flyr forbi CD-salget i Norge!

Åpner museum
For å feire det fysiske vinylformatet og musikken generelt åpner kurator Bjørn Helge Jahnsen et vinylplatemuseum i en del av lokalene til vinylplatebutikken The Garden i Tønsberg. Butikken har lokaler i Nedre Langgate 26 i Tønsberg sentrum. Museet åpnet lørdag 10. mai 2014 kl. 12.00 og vil bytte utstilling hver måned. Museet er åpent i forretningens åpningstider.

Fokus på et album
Hver utstilling vil fokusere på ett enkelt album og vise fram plateomslaget og tilhørende innerpose eller andre vedlegg med en beskrivelse av hvorfor nettopp denne utgivelsen er valgt ut til å stilles ut. I tillegg vil det være koblet opp en platespiller og hodetelefoner som gjør at publikum selv kan høre på musikken og delta i den fysiske opplevelsen det er å spille av en LP-plate.

Utvalget vil bestå av en blanding av viktige plater, plater med omslag laget av kjente kunstnere og designere og plater som har inspirert andre artister. Det vil fokusere på samspillet mellom musikk, den visuelle identiteten i omslaget og den fysiske opplevelsen av å spille av en LP.

Uavhengig museum
Museet har ingen tilknytning til The Garden men har valgt lokalene for å fokusere på den uavhengige platebutikken som et samlingslokale for et musikkinteressert publikum i alle aldre. Det er et langsiktig prosjekt uten tenkt sluttdato.

– Vi håper å gi publikum gode minner og være med på å sette søkelyset på musikk og vinylkulturen, skriver Bjørn Helge Jahnsen i en pressemelding.

Kutt kødd
Første utstilling vil bestå av The Clashs siste album ”Cut The Crap” fra 1985. Kuratoren innrømmer at det ikke er deres beste, og at ”platen er rett og slett så dårlig at den knapt har vært tilgjengelig siden den ble gitt ut første gang.” Albumet er ikke nevnt i dokumentarfilmer og samlinger av The Clash og resultatet er i dag at man kan få kjøpt ”komplette” samlinger av The Clash som inkluderer alle platene deres med unntak av denne.

Etter hvert lover museet å fokusere på mer kjente internasjonale utgivelser, samt en del norske titler. Det vil etter hvert komme plater av blant annet The Rolling Stones, The Beatles, Velvet Underground, Led Zeppelin, Guns n’ Roses og David Bowie.

Museet vil også være tilgjengelig på flere sosiale medier for de som ikke har mulighet til å delta fysisk.

Sjeldent
Museale utstillinger av vinylplater har vært sjeldne. Hennie Onstad Kunstmuseum hadde utstillinger av plateomslag i 1971, 1980 og 1982. I 2010 viste Kunstsenteret Møre og Romsdal en utstilling av plateselskapet Rune Grammofons komplette omslag til da i forbindelse med Molde Jazz 2010, og i 2012 hadde Rockheim i Trondheim en utstilling av signerte Beatles-omslag.

Designmuseum Danmark viste 2012-2013 utstillingen ”Pladecovers – Vinylens revival”, hvor over 400 omslag fra omkring 1950 til i dag ble stilt ut. De hevdet at det var internasjonalt sett den første bredt dekkende manifestasjonen av LP-omslagets designhistorie gjennom seks årtier.

Sjekk også:
facebook.com/vinylplatemuseum

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.