Vekst for forbrukerelektronikk i 2012

Med en verdiøkning på 3,1 prosent, og 26,8 milliarder i omsetning, var 2012 et godt år for elektronikkbransjen. Smartmobiler og nettbrett øker mest, og nordmenn kjøper stadig større tv-er.

– Det er gledelig at vi igjen ser omsetningen vokse i Norge, sier Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Fjoråret ble et hyggelig år for en samlet norsk elektronikkbransje. Mobilmarkedet økte mest med 22,2 prosent og utgjør nå 28 av totalvolumet for bransjen. Samtidig faller pc-markedet markert, med hele 14,2 prosent nedgang, men nordmenn kjøper fremdeles mange, og store tv-er.

Kommunikasjonsjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen, sa under pressekonferansen på Plaza Hotel i Oslo, at selv om andelen forbrukere som kjøper 42 og 46 tommere fremdeles er størst, er veksten i tv-markedet for 50 og 55 tommere større.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Totalvolumet for tv-er i 2012, endte på 483.000 enheter, mot 520.000 året før, men verdifallet har stoppet opp. Og endte på 2,84 milliarder i totalomsetning. Andelen 3D-tv-er har passert 50 prosent, og nå er 60 prosent av alle solgte tv-er, smart-tv-er.

I følge tall Elektronikkbransjen har innhentet, er antallet solgte nettbrett antatt å ligge rundt 500.000 stykker. Men som Marte Ottemo påpeker, er tallet kanskje høyere siden Apple ikke rapporterer inn antall solgte iPad-er.

Lyd og bilde utgjør 24 prosent av totalmarkedet, men falt 2,7 prosent sammenlignet med 2011, tross en fantastisk økning på 48 prosent i markedet for bærbar lyd. Nå er dokkinghøyttalere og trådløse høyttalere den største gruppen innen lydprodukter.

Gledelig nok fortsetter omsetningen av platespillere å holde seg stabil, og endte på 4000 solgte enheter i 2012.

Bærbare DAB-radioer skjøt fart i markedet og endte på 80.000 stykker, en økning på 900 prosent fra året før!

Totalomsetningen i 2012:

Produkter Omsetning mrd kr Endring i %
Lyd og bildeprodukter med foto 6,43 -2,7
Elektriske husholdningsapparater 9,15 +3,2
PC til forbruker 3,71 -14,2
Mobiltelefoner
7,48 +22,2
Trådløse telefoner 0,07 -33,9
Totalt i milliarder kroner
26,84 +3,2

Omsetningen av hvitevarer, økte  med 3,2 prosent i forhold til 2011 og hjalp også å trekke bransjen i pluss. Det er særlig salget av innbyggingsprodukter og store hvitevarer som bidrar til å trekke opp totalomsetningen, mens omsetningen av småelektrisk faller litt.

– Nybygging av boliger, oppussingsprosjekter i norske hjem og det faktum at mange hyttefelt nå får strøm for første gang, er noen av årsakene til veksten, sier Jan Røsholm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En annen positiv trend er at omsetningsfallet innen lyd- og bildeprodukter, inkludert foto, ser ut til å ha stagnert. Mens 2011 viste en tilbakegang på 18 prosent i forhold til 2011, er fallet i 2012 på snaue 2,7 prosent. Omsetningen var på 6,430 milliarder kroner, mot 6,610 milliarder i 2011.

Kilde: Elektronikkbransjen

 

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Denne håper vi blir en realitet, for se så søt den er.
Hold armen i ro og spar plass på skrivebordet med ergonomisk trackball.
I dag slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Både Marantz, Denon og Yamaha receivere med HDMI 2.1 får svart skjerm med den nye Xbox gjennom HDMI.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Serial 1-elsykkelen er "Powered by Harley-Davidson" og er samtidig en hyllest til selskapets første motorsykkel fra 1903.
Den bærbare Beolit 20 har trådløs lading og lang batteritid.
Den svenske nettbutikken åpnet i natt.
Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.