Bransjenytt

Med en verdiøkning på 3,1 prosent, og 26,8 milliarder i omsetning, var 2012 et godt år for elektronikkbransjen. Smartmobiler og nettbrett øker mest, og nordmenn kjøper stadig større tv-er.
Annonse
Annonse
forfatter

– Det er gledelig at vi igjen ser omsetningen vokse i Norge, sier Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Fjoråret ble et hyggelig år for en samlet norsk elektronikkbransje. Mobilmarkedet økte mest med 22,2 prosent og utgjør nå 28 av totalvolumet for bransjen. Samtidig faller pc-markedet markert, med hele 14,2 prosent nedgang, men nordmenn kjøper fremdeles mange, og store tv-er.

Kommunikasjonsjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen, sa under pressekonferansen på Plaza Hotel i Oslo, at selv om andelen forbrukere som kjøper 42 og 46 tommere fremdeles er størst, er veksten i tv-markedet for 50 og 55 tommere større.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Totalvolumet for tv-er i 2012, endte på 483.000 enheter, mot 520.000 året før, men verdifallet har stoppet opp. Og endte på 2,84 milliarder i totalomsetning. Andelen 3D-tv-er har passert 50 prosent, og nå er 60 prosent av alle solgte tv-er, smart-tv-er.

Annonse

I følge tall Elektronikkbransjen har innhentet, er antallet solgte nettbrett antatt å ligge rundt 500.000 stykker. Men som Marte Ottemo påpeker, er tallet kanskje høyere siden Apple ikke rapporterer inn antall solgte iPad-er.

Lyd og bilde utgjør 24 prosent av totalmarkedet, men falt 2,7 prosent sammenlignet med 2011, tross en fantastisk økning på 48 prosent i markedet for bærbar lyd. Nå er dokkinghøyttalere og trådløse høyttalere den største gruppen innen lydprodukter.

Gledelig nok fortsetter omsetningen av platespillere å holde seg stabil, og endte på 4000 solgte enheter i 2012.

Bærbare DAB-radioer skjøt fart i markedet og endte på 80.000 stykker, en økning på 900 prosent fra året før!

Totalomsetningen i 2012:

Annonse
Produkter Omsetning mrd kr Endring i %
Lyd og bildeprodukter med foto 6,43 -2,7
Elektriske husholdningsapparater 9,15 +3,2
PC til forbruker 3,71 -14,2
Mobiltelefoner
7,48 +22,2
Trådløse telefoner 0,07 -33,9
Totalt i milliarder kroner
26,84 +3,2

Omsetningen av hvitevarer, økte  med 3,2 prosent i forhold til 2011 og hjalp også å trekke bransjen i pluss. Det er særlig salget av innbyggingsprodukter og store hvitevarer som bidrar til å trekke opp totalomsetningen, mens omsetningen av småelektrisk faller litt.

– Nybygging av boliger, oppussingsprosjekter i norske hjem og det faktum at mange hyttefelt nå får strøm for første gang, er noen av årsakene til veksten, sier Jan Røsholm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En annen positiv trend er at omsetningsfallet innen lyd- og bildeprodukter, inkludert foto, ser ut til å ha stagnert. Mens 2011 viste en tilbakegang på 18 prosent i forhold til 2011, er fallet i 2012 på snaue 2,7 prosent. Omsetningen var på 6,430 milliarder kroner, mot 6,610 milliarder i 2011.

Kilde: Elektronikkbransjen

Annonse

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Leicas 28mm APO-Summicron for fullformat er her.
Kompakt og lett med stor rekkevidde
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.