USA stopper spionasjeprogram på folket

Vil ikke lenger innhente data fra befolkningens mobiltelefoner.

Amerikanere som ønsker å verne om sitt privatliv kan delvis juble, nå som den amerikanske regjeringen ikke lenger vil samle inn stordata fra sin befolknings mobiltelefonbruk.

Det omfattende spionasjeprogrammet til National Security Agency (NSA) startet opp i kjølvannet av terrorangrepet på World Trade Center den 11. september 2001, men ble først i 2013 avslørt for verden av varsleren Edward Snowden. Programmet ble avsluttet sist søndag som følge av den nye loven kjent som USA Freedom Act, vedtatt tidligere i år.

Den nye loven fratar NSA muligheten til å innhente og lagre informasjon – metadata – som telefonnumre, datoer og tider for lovlydige borgeres samtaler. Men kontroversielt de kan fortsatt avlytte og lagre selve innholdet i samtalene.

Les: Anmeldelse av Homeland, sesong 5

Metadataene vil fremdeles innhentes, men ansvaret er overført til telefonselskapene. Dersom myndighetene mistenker en person for å ha urent terrormel i posen, kan de få tilgang til metadataene, såfremt de fremlegger en rettsordre. Og når de har metadataene, får de også enkelt frem innholdet i samtalene, for selve samtalene har NSA altså fremdeles lov til å lagre.

Republikanerne reagerer
Ikke alle er like glade for at man løsner på grepet. Blant annet mener flere republikanere at innsamlingen av mobildata er viktigere enn noensinne, spesielt etter terrorangrepet i Paris. De mener det nå vil bli vanskeligere for etterforskere å kartlegge en mistenkts sosiale nettverk, fordi man bare får overvåke den mistenkte og ikke dens kontakter, venner og venners venner. For å få overvåke det sosiale nettverket, må man nå innhente data fra hvert enkelt telefonselskap, noe som potensielt vil forsinke etterforskningen.

Andre, som advokat Neema Singh Guliani, som saksøkte NSA i 2013 for nettopp sin hemmelige masseinnhenting av mobildata, hevder at det aldri har vært påvist at programmet har hindret noen terrorplaner.

– Dessverre, etter et terrorangrep eller andre tragiske hendelser, ser vi ofte medlemmer av Kongressen som ønsker å presse frem regelverk som påvirker borgerrettigheter men ikke nødvendigvis styrker nasjonal sikkerhet, sa hun til AFP.  – Her har du et program som pågikk i årevis, innhentet alles telefondata og ikke én eneste gang bidro til å stoppe et terrorangrep.

Kilde: AFP

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.