Search
Generic filters

Trådløst med skru

Et stappfullt trådløst nettverksbånd er i ferd med å bli virkelighet. Løsningen kan være å skru radiobølgene i spiraler.

Nesten alle våre trådløse produkter kommuniserer ved hjelp av radiobølger. Meget praktisk, men båndet begynner å bli fullt. Og med tanke på at stadig flere produkter belager seg på teknologien, i en eskalerende kurve, vil dette etter hvert kunne bli et stort problem.

Men nå kan radiobølger som beveger seg i spiral (tenk pastaskruer!) hjelpe til med å dra proppen ut av vår trådløse hverdag, og forsterke radiokommunikasjonen.

Italienske og svenske forskere har funnet ut at ved å sende radiosignalene i spiraler, blir de dramatisk styrket uten å øke båndbredden.

– I et tredimensjonalt perspektiv ser denne fasetvisten ut som en fusilli-pasta-formet stråle, sier hovedforfatteren av studien, Fabrizio Tamburini i marsutgaven av journalen ”Institute of Physics and German Physical Society’s New Journal of Physics”.

Hver av de skrudde strålene kan individuelt genereres og oppdages selv i det samme frekvensbåndet, ved å oppføre seg som uavhengige kommunikasjonskanaler.

I følge Tamburini kan teknikken styrke radiosignalene med opptil ni ganger dagens styrke, og teknologien kan være klar for markedet i løpet av to til fem år.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.