Trådløst med skru

Et stappfullt trådløst nettverksbånd er i ferd med å bli virkelighet. Løsningen kan være å skru radiobølgene i spiraler.
Annonse
Annonse
forfatter

Nesten alle våre trådløse produkter kommuniserer ved hjelp av radiobølger. Meget praktisk, men båndet begynner å bli fullt. Og med tanke på at stadig flere produkter belager seg på teknologien, i en eskalerende kurve, vil dette etter hvert kunne bli et stort problem.

Men nå kan radiobølger som beveger seg i spiral (tenk pastaskruer!) hjelpe til med å dra proppen ut av vår trådløse hverdag, og forsterke radiokommunikasjonen.

Italienske og svenske forskere har funnet ut at ved å sende radiosignalene i spiraler, blir de dramatisk styrket uten å øke båndbredden.

– I et tredimensjonalt perspektiv ser denne fasetvisten ut som en fusilli-pasta-formet stråle, sier hovedforfatteren av studien, Fabrizio Tamburini i marsutgaven av journalen ”Institute of Physics and German Physical Society’s New Journal of Physics”.

Hver av de skrudde strålene kan individuelt genereres og oppdages selv i det samme frekvensbåndet, ved å oppføre seg som uavhengige kommunikasjonskanaler.

Annonse

I følge Tamburini kan teknikken styrke radiosignalene med opptil ni ganger dagens styrke, og teknologien kan være klar for markedet i løpet av to til fem år.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Twitter-sjef Jack Dorsey har store planer for Tidal. Jay-Z vil fortsatt være med på laget som styreleder.
Discogs: - 12 millioner vinylplater ble handlet i 2020. Det er 40 prosent opp fra 2019! CD-salget har økt tilsvarende.
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
Sony lanserer 360 Reality Audio Creative Suite for uavhengige musikere og artister.
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
To nye mobiler med fokus på kameraet.