Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Trådløst med skru

Et stappfullt trådløst nettverksbånd er i ferd med å bli virkelighet. Løsningen kan være å skru radiobølgene i spiraler.

Skrevet av / 17.04.12 - 08:00
Trådløst med skru

Nesten alle våre trådløse produkter kommuniserer ved hjelp av radiobølger. Meget praktisk, men båndet begynner å bli fullt. Og med tanke på at stadig flere produkter belager seg på teknologien, i en eskalerende kurve, vil dette etter hvert kunne bli et stort problem.

Men nå kan radiobølger som beveger seg i spiral (tenk pastaskruer!) hjelpe til med å dra proppen ut av vår trådløse hverdag, og forsterke radiokommunikasjonen.

Italienske og svenske forskere har funnet ut at ved å sende radiosignalene i spiraler, blir de dramatisk styrket uten å øke båndbredden.

– I et tredimensjonalt perspektiv ser denne fasetvisten ut som en fusilli-pasta-formet stråle, sier hovedforfatteren av studien, Fabrizio Tamburini i marsutgaven av journalen ”Institute of Physics and German Physical Society’s New Journal of Physics”.

Hver av de skrudde strålene kan individuelt genereres og oppdages selv i det samme frekvensbåndet, ved å oppføre seg som uavhengige kommunikasjonskanaler.

I følge Tamburini kan teknikken styrke radiosignalene med opptil ni ganger dagens styrke, og teknologien kan være klar for markedet i løpet av to til fem år.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

En smartklokke kan være både elegant og intelligent

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top