Trådløst med skru

Et stappfullt trådløst nettverksbånd er i ferd med å bli virkelighet. Løsningen kan være å skru radiobølgene i spiraler.
Annonse
Annonse
forfatter

Nesten alle våre trådløse produkter kommuniserer ved hjelp av radiobølger. Meget praktisk, men båndet begynner å bli fullt. Og med tanke på at stadig flere produkter belager seg på teknologien, i en eskalerende kurve, vil dette etter hvert kunne bli et stort problem.

Men nå kan radiobølger som beveger seg i spiral (tenk pastaskruer!) hjelpe til med å dra proppen ut av vår trådløse hverdag, og forsterke radiokommunikasjonen.

Italienske og svenske forskere har funnet ut at ved å sende radiosignalene i spiraler, blir de dramatisk styrket uten å øke båndbredden.

– I et tredimensjonalt perspektiv ser denne fasetvisten ut som en fusilli-pasta-formet stråle, sier hovedforfatteren av studien, Fabrizio Tamburini i marsutgaven av journalen ”Institute of Physics and German Physical Society’s New Journal of Physics”.

Hver av de skrudde strålene kan individuelt genereres og oppdages selv i det samme frekvensbåndet, ved å oppføre seg som uavhengige kommunikasjonskanaler.

I følge Tamburini kan teknikken styrke radiosignalene med opptil ni ganger dagens styrke, og teknologien kan være klar for markedet i løpet av to til fem år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
De trådløse høyttalerne SRS-RA5000 og SRS-RA3000 sprer lyden i alle retninger, og fyller hele rommet.
Fire nye modeller fra JBL Synthesis som lover å rocke huset "uten å synes".

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Renault ikoniske småbil blir elektrisk, men du må vente på den.
Suksessforfatteren bak "Bosch" kommer med ny serie på Netflix.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.